Evidence zákazníků v kině

V Tescu jsem měla během směny tolik zákazníků, že jsem je nebyla schopna počítat více než hodinu (ano, zkoušela jsem to). Díky tomu jsem většinu z nich mohla zařadit do několika kategorií. V kině jich je přirozeně méně, opatřit potraviny je pro lidi přece jen o něco důležitější než vidět krátký film. Vytvořit typologii zákazníků z kina je proto pěkný oříšek. Budeme si tedy dnes vyprávět o konkrétních lidech. Snad každý den mě někdo něčím překvapí.

5D kino není tak rozšířené jako supermarkety, proto bych asi nejdřív měla vysvětlit, o co vlastně jde. Jedná se o takové pidi kino, na které můžete narazit v nákupních centrech. Nemáme daný program, zákazníci si film sami vybírají až po příchodu. Zaplatí mi a já je na oplátku pustím do sálů, kde se usadí na sedadla, která jsou všeho všudy čtyři. Po té dostanou 3D brýle. Opustím je, sál zavřu a spustím film. Občas poslouchám pištění, čas od času se někdo lekne, někdy se ozývá hlasitý smích. Diváci se totiž octnou přímo ve filmu. Samotný 3D efekt dělá hodně, k tomu stříká voda, tvoří se bubliny a kouř a sedadla se hýbou o sto šest. Film skončí zhruba po pěti minutách, delší film by bylo těžké vydržet. Já už jsem poměrně cvičená, i tak se musím vyrovnávat s točením hlavy.


Nějaká ta typologie tu přece jenom je. Týká se placení a dýšek. Nejlepší jsou samozřejmě mladí muži po dvacítce. Nezáleží, jestli jsou s kamarády nebo s přítelkyní, vždycky se rádi vytáhnou. Nenechají mi pouze tu korunu či dvě, které chybí do desítky, jsou schopni mi přidat klidně tu desetikorunu, někdy i dvacku. 

Méně štědrou (či spíš méně vytahovačnou) kategorií jsou ženy bez ohledu na věk. Ty nechávají koruny. Poslední kategorii tvoří děti a starší muži. Nedávají vůbec nic. U dětí je to samozřejmé, ty v pokladničce počítají každou minci. Ale ti muži? Jeden by řekl, že už jsou dobře zajištěni a nebude pro ně tedy problém korunu připlatit. Nikoliv. Stojí a čekají, kdy už konečně vyhrabu potřebné kovky...


A nyní slibované konkrétní případy. Konečně!




Králikomaniačka


Mezi dětskými je film, ve kterém poskakují šílení barevní zajíčci/králíčci. Je více méně o ničem, ale dětem se líbí, protože zajíčci/králičci jsou moc roztomilí. Jedna holčička nikdy nechce nic jiného. Přijde ke kinu a stejně jako zajíčci/králičci netrpělivě hopsá, protože tatínkovi na její vkus moc dlouho trvá placení. Někdy se ji pokouší přemluvit, aby se konečně podívala na jiný film, ale ona odmítá. Je schopná se i rozbrečet. Jednou ji tatínek řekl, že buď půjde na něco jiného, nebo vůbec na nic. Ze sněhuláků byla nadšená, těsně po filmu dokonce říkala, že byli lepší než zajíčci/králíčci. Příště už ale zase hopsala a nic jiného než ušáky nechtěla.






Parta upištěných Slovenek

Bylo nebylo, jednoho krásného dne přijela na výlet třída ze Slovenska. Bylo jim asi kolem třinácti let. Rozchod na náměstí by je nevzrušil, dostali ho raději u obchodního centra. Čtyři odvážné Slovenky se rozhodly shlédnout film s dinosaury. Je normální, že holky u některých filmů piští, ale to co se začalo ozývat, bylo dost extrémní. Slyšel to celý obchoďák, možná byly slyšet i daleko venku. Lidi se zastavovali, aby zjistili, co těm chudinkám provádím.






Krutý muž


Když už jsme u těch dinosaurů, zmíním ještě příběh krutého muže. Rozhodl, že jeho malinké děti musí vidět dinosaury. Upozorňování, že je to dost strašidelný film, nezabíralo. Prý je to jen dobře, když se budou bát. Krutý muž zůstal venku, chtěl své děti pozorovat v přímém přenosu na televizi. Moc dlouho je nesledoval, film jsme brzo vypli. Děti to nezvládaly. Holčička snad bude mít doživotní trauma.


Takových mužů je prý víc. Kolegyně říkala, že někdo poslal dceru na nejbrutálnější horor, sám na něj nešel a když si holka film vypla, chlap se ji akorát posmíval, jak je slabá a nic nevydrží...






Pohádaný pár



Horory jsou celkově důvodem mnoha sporů. Páry se tradičně handrkují, na co půjdou. Na horor chce většinou kluk, občas k němu přemlouvá holka. Jeden pár se přede mnou úplně rozhádal. On vůbec nebral v potaz její strach, ona byla naštvaná. Hráli mi tam divadlo docela dlouho, cítila jsem se strašně trapně. Ona se nakonec sebrala a odešla. Milí zlatí, dejte si pozor, aby váš vztah nezkrachoval kvůli pětiminutovému filmu.






Podváděcí ženy



Před měsícem se dvěma ženám povedlo okrást mě o tisícovku. Vypadaly jako mamka s dcerou, které měly s sebou asi osmiletého kluka. Vůbec by mě nenapadlo, že by mě mohly okrást. A jim se to povedlo. Dodnes jsem nepochopila jak. Časem se ukázalo, že už takto kradly více či méně úspěšně i v jiných obchodech. Podobných případů k nám chodí víc, je to jen něco přes měsíc a už to jiní lidi zkoušely na dvě moje kolegyně...




Opilí muži

Najednou jsem slyšela hlasy ze sálu. Nahlédnu tam a co jsem neviděla! Dva opilí muži se váleli na sedačkách. Vyptávali se, co to je, říkali, že se jim pohodlně leží, vychvalovali si, že u sebe mají slečnu... Už jsem myslela, že zajdu pro ochranku, aby mi je vyvedla, ale odešli sami. Zůstal po nich jen hrozný smrad, se kterým jsem lehce zatočila s voňavým sprejem.




Parta kluků


Je jich přibližně kolem deseti a je jim asi patnáct. Když se objeví, můžeme se radovat z krásné tržby a nemusíme se bát nudy. V různých sestavách chodí na různé filmy. Při vybírání se samozřejmě různě hádají, překřikují se a zapojují mě, takže se i docela zasměju. Jediné, co mi vrtá hlavou, je jejich peněžní zdroj. Dostávají tak tučné kapesné nebo si při svém věku a školní docházce dokážou tolik vydělat?




Vybavený pán

Kdo tady není poprvé, určitě už ví, že mám hroznou fobii ze zvracení. V 5D kině samozřejmě je určité riziko, že se někomu udělá tak moc špatně. Přímo v kině se to ještě nestalo, ale když jsem se zaučovala, dozvěděla jsem se od holek o dvou případech, kdy divák vyletěl ze sálu a utíkal někam vyklopit obsah žaludku. Samozřejmě jsem z toho byla ze začátku dost nervózní a ještě občas jsem. Nedávno mě polekal tatínek s malou holčičkou. Bral ji na film úplně poprvé. Když se usadili, vytáhl z batohu kyblíček se sáčkem. ,,Kdyby náhodou, někdy se ji dělá špatně v autě," vysvětlil. Začala jsem panikařit. Bylo to fakt hrozných pět minut! Holčička film zvládla úplně v pohodě. A já si zpětně říkám, že jsem za ten kyblíček měla být spíš ráda. Bylo od toho muže pěkné, že myslel na všechno a pro jistotu se vybavil. Ale vysvětlujte to vynervovanému mozku.




A jací zákazníci byste byli vy?




Kája





Komentáře