Veggie náplavka HOPE

V Praze se 10. 9. už pátým rokem konala akce Veggie náplavka, kterou pořádá nezisková organizace Vegan Fighter. Cílem je, mimo jiné, ukázat lidem jiný způsob života a představit jim rozmanitá veganská jídla. Mňam! Nemohly jsme tam s Terkou chybět.

Strávila u mne celý víkend. Přijela na  ,,čajové soustředění".  Když jsme zrovna nebyly venku, pily jsme čaj. Také jsme navštívily moji oblíbenou čajovnu. Kromě toho jsme si (trošku netradičním způsobem) užívaly velkoměsto. Prošly jsme se kolem řeky a poseděly ve Vojanových sadech. Všude kolem pochodovali pávi a nepěkně křičeli. Vůbec nejsou tak vznešení, jak vypadají!



Proč neveganky na veggie náplavce? 

Možná se najdou rýpalové, kterým nejde do hlavy, proč šly neveganky na veganskou akci. (Pst, Terka dokonce jí i maso!) Můžu na to říct jen: Proč ne? Jídlo jako jídlo. Veganství šlo v mých očích více méně stranou, důležitější pro mne bylo, že ochutnávám nové, nezvyklé jídlo. Nezvyklé pro to, že se jedná o nějakou zvláštní recepturu, kterou neznám. Ne kvůli absenci živočišných produktů!

Mám vždycky chuť vraždit za kecy typu: ,,Z veganského jídla bych se nenajedl," nebo ,,Bylo to dobré, i když to bylo veganské." Milí zlatí. Jestli náhodou nemáte dost, tak si toho veganského jídla přidejte. A že je něco dobré, přestože je to veganské? Hmm. Já obvykle svačím nějaké ovoce, třeba jabko nebo banán. Většinou ho jím holé, nepřikusuji k němu sýr ani vajíčko, tudíž je to strava veganská. Věřte nebo ne, chutná mi. Vsadím se, že to tak má i spousta dalších lidí. Z jakého důvodu by tedy nemohl být chutný i veganský oběd?

Nevegan přece nemusí mít nutně ke každému jídlu živočišný produkt. Vždyť je to nesmysl. Podobně bych se mohla vztekat nad rýží, že neobsahuje lepek. Já přece nejsem žádný alergik ani celiak!



Jak to tam vypadalo? 

Náplavka byla plná lidí, takže to vypadalo trochu odpudivě. Kdybych se ovšem zeptala, jak to tam vonělo, byla by odpověď opačná. Náplavkou se táhly dvě dlouhé řady stánků, ze kterých se linuly nejrůznější lákavé vůně.

Kromě stánků s jídlem tam byly také stánky různých neziskových organizací, které se nějak angažují ve zkvalitňování životů zvířat: Soucitně, Svoboda zvířat, Farma naděje, Slovenská veganská spoločnosť a další. U jedné z nich jsme bez váhání podepsaly petici proti množírnám.

Dále se na náplavce prodávaly různé předměty propagující veganství (především trička a placky). Probíhaly také různé workshopy, třeba Rostlinná strava a zero waste, Škola vegan kosmetiky, Happy salsa nebo jóga.


Co jsme ochutnaly? 

Většina stánkařů měla kromě jídla na prodej připravené také malé ochutnávky zdarma. Sezobala jsem toho docela dost. Vedle energetické tyčinky, pomazánek a nějakých čipsů jsem měla nahrážky mléčných výrobků. Tvrdý sýr od Tudlee mě nijak extra nezaujal, za to Nemléko bylo výborné. Ochutnala jsem i nejogurt. Konzistenčně nic moc, ale je to možná tím, že už jsem zvyklá jenom na hutné řecké jogurty a skyry. Po chuťové stránce byl nejogurt v pohodě, věřím, že s marmeládou by mi chutnal.

Prvním koupeným jídlem byla polévka z banánů a rajčat. Když jsem ji poprvé zahlédla na tabuli, kroutila jsem hlavou. Postupně jsem o ní začala uvažovat. Něco takového jsem přece v životě nejedla! Daly jsme si ji s Terkou na půl. Ne že bychom se tak bály, spíš jsme si chtěly nechat místo i na další dobroty.



Další dobrotou byla paella. Charakterizovat ji nějak blíž, byla to prostě výborně ochucená rýže s hromadou zeleniny. Bližší recept si zkuste vyhledat na internetu. 



Po paelle přišel náš hlavní chod. Daly jsme si každá své jídlo. Terku lákaly sójové výpečky se zelím, já jsem chtěla rajskou s rýží a sójovými koulemi. Bylo to pro mne něco extra, možná ještě víc, než předchozí dva chody. Normálně takové masové nahrážky nejím, tradičních masitých pokrmů jsem se úplně vzdala. Koule měly poněkud zvláštní konzistenci, ale chutnaly dobře. Po takové době konečně rajská omáčka! 




Hlavní chod nás nasytil tolik, že jsme si musely dát na chvíli pauzu. Přišel čas na nápoje. Terka šla do matchi, já do kapučína s ovesným mlékem. Kapučíno pro mne sice není kafe, ale chtěla jsem ochutnat jeho veganskou verzi. Bylo mnohem lepší, než kapučíno s kravským mlékem, fakt! Moc mi chutnalo. (Jen jsem ho samozřejmě musela brát jako nějaký dobrý nápoj, ne jako kafe, espresso zůstane espressem...) 




Terka si pak dala ještě dezert v podobě Nebeského dortíku. Akci jsme uzavřely úžasnou batátovou plackou. 


Je snad jasné, že jsme si Veggie náplavku moc užily. Chodit a ochutnávat je fajn činnost. Asi začnu na podobné události číhat. 


A co vy? Byli jste někdy na nějaké gastronomické akci? Co jste ochutnali? Troufli byste si na banánovou polévku s rajčaty? Napište mi do komentářů své názory a zkušenosti, budu moc ráda. 



Kája

Komentáře

  1. všetko by som to veľmi rada ochutnala, nakoľko to vyzerá naozaj úžasne! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
  2. Paellu jsme měli ve Španělsku a chutnala celkem dobře :) jinak na gastronomické akci jsem nikdy nebyla, na jedné byla kamarádka a ochutnávala tam nějaké usmažené červi, z té představy mi bylo zle ještě dva dny :D z těch jídel bych si taky vybrala rajskou, to druhé se mi od pohledu vůbec nelíbí, ale třeba je to dobré :) :D mně veganská jídla nevadí, ale asi bych taky nesnědla všechno :)

    LADY LENNA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a... proč bys nesnědla všechno? Předpokládám, že by ti vadilo spíš něco, co to jídlo obsahuje, ne proto, že je veganské... ;) Takže to dohromady s vegnastvím nic společného nemá. ;) :D

      Vymazat
  3. Já bych tam klidně taky jako neveganka šla, ráda ochutnávám nové věci, neohrnuju nos jako někteří nad zdravějšími nebo veggie věcmi. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  4. Ta rajská vypadá velmi dobře. Jinak byla jsem na gastro festivalu a ochutnala jsem chia pudink a řeknu vám byla to velmi zajímavá chuť, ale také vůně.
    Jinak určitě bych na takovou akci šla ráda zkouším nové věci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, také mi chia semínka voní dost zajímavě. :)

      Vymazat
  5. Také jsme tam vyrazili, i když úplně neplánovaně a ani jsem netušila, že se tam tato akce koná, dokud jsme tam nepřišli :D :)

    Dali jsme si řepový burger a byl skvělý... jím maso, ale proč nezkusit ochutnat i něco v jiném provedení?:) Začínám čím dál tím víc ráda ochutnávat neznámé věci, ale vždy se vracím ke svým oblíbeným klasikám O:-) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se zase těšila už od minulého ročníku, na který jsem chtěla jít, ale bohužel to nevyšlo.:(
      Burgr by mě nelákal, je to pro mne prostě ,,houska s něčím". :D

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.