Helsinky: Racci, studené moře a české pivo

Po nekonečném čekání a několika marných nadějích jsem se konečně podívala do Finska. Opřela jsem se do toho, sehnala levné letenky, našla ubytování a bylo. Krátce před dovolenou jsem si napsala seznam míst, na která bychom se mohli podívat. Realita byla samozřejmě úplně jiná: na většinu nedošlo. Místo nich jsme našli jiné pěkné cíle. Dnes vám povyprávím, co všechno jsme viděli a zažili v centru hlavního města Finska.




Bydleli jsme na okraji Helsinek. Ubytování jsme měli přes Airbnb v domě, kde vládl naprostý chaos. Zpočátku nás to trochu děsilo, ale zvykli jsme si a nakonec se nám tam líbilo. Seznámili jsme se se zajímavými lidmi.



Když nevíš kudy, řeka ti napoví 

V blízkosti domu teče řeka Vantaanjoki. Sloužila nám jako skvělý orientační bod. Podle ní jsme dokázali trefit domů, navigovali jsme se podle ní při toulkách okolím, zavedla nás i do centra Helsinek.

Ano, první den jsme tam šlapali pěšky. Všichni si ťukali na čelo. My se jen smějeme; ušetřili jsme více než dvě stovky a objevili pěkná místa, která by nám kvůli vlaku nebo autobusu unikla.

Z trasy, kterou mi Google uznal jako nejrychlejší, mi šla hlava kolem. Opravdu v těch uličkách nemám zabloudit? Naštěstí jsme našli mnohem jednodušší cestu: kolem řeky. Ta se po pár kilometrech proměnila v moře. Vesnický ráz krajiny přešel v město. Vítejte v Helsinkách!

Nutno dodat, že jsme ten den ušli 29 km.




Suomenlinna nejdřív zklame

Suomenlinna je stará pevnost na osmi ostrovech. Některé ostrovy jsou spojené mosty. Na výletním seznamu byla hned ze dvou důvodů na prvním místě. 

a) Internet ji vychvaluje. Být v Helsinkách a nejít na Suomenlinnu by bylo jako přijet za památkami do Prahy a neprojít se přes Karlův most
b) Ráda pluji lodí. 

Muži se na Suomenlinnu asi moc nechtělo, ale měli jsme čas i celodenní jízdenku na MHD, která se vztahuje i na loď, a tak jsme se tam bez váhání vypravili. Na lodi to bylo jako obvykle fajn. Pak už ne. Prvních snad dvacet minut jsem byla zklamaná

Nikam se nesmělo, všude byly soukromé pozemky nebo staveniště. Kromě zástupů turistů nebylo nic k vidění. Snad po půl hodině jsme konečně narazili na „správný"  ostrov. Nádherné výhledy, nekonečné hradby a stará děla. A kavárna, samozřejmě. :) 



Pozor na racky! 

Musím se vám k něčemu hroznému přiznat: občas si dám rybu. Nebudu se obhajovat, berte to jako fakt. Snad se jich časem dokážu vzdát. 

Od začátku dovolené jsme mluvili o tom, že určitě musíme někam na rybu. Jsme přece u moře! Ceny v restauracích jsou bohužel nepříznivé; za méně než dvacet euro bychom se nikdy nenajedli. To nás odrazovalo. Jako alternativu jsem zvažovali předkrmové rybí saláty, stály asi polovinu. Vyplatí se to však, když se skoro nenajíme? Až poslední den jsme na to konečně kápli: Dáme si rybu na tržnici! Byla to opravdu dobrá volba. 

Stačilo by ale málo a jídlo bychom neměli! Když nám paní předávala talíře, varovala nás, ať si dáme pozor na racky. Praktickou ukázku jsme měli, sotva jsme trošku poodešli od stánku. Museli jsme racky odhánět jako otravný hmyz. Plán najíst se vyšel jako naprosto nevhodný. 
Co kdybychom šli ke katedrále na schody?" navrhla jsem.
To je daleko." Chvilku jsme bezradně bloudili okolím tržnice a pak se ke katedrále přece jen vypravili. Ukázalo se, že daleko rozhodně nebyla. Racci se pohybovali i tam. Utekli jsme ještě kousek dál. Zpočátku jsme měli klid... než nás jeden racek všiml. Hlasitým křikem svolal kamarády. Oběd uprostřed hladového hejna jsem si opravdu nepředstavovala! 

Zážitek to byl vskutku jedinečný, opakovala bych ho ale velmi nerada... 




Je libo dovolenou u moře? 

Když dovolená, tak jedině u moře. Nic jiného prý dovolená není. Za ty roky, co jsem na světě, mi to řeklo už hodě lidí. Letos jsem nezůstala pozadu a na dovolené u moře byla, heč! I když nejsem zrovna jeho fanda, sama jsem iniciovala koupání a odpočinek na pláži.

Moji milí čtenáři, už jsem to psala na FB, pro jistotu to napíšu ještě tady: Jestli to s mořem myslíte vážně, vyberte si raději nějakou teplejší oblast, než je Finsko. Moře bylo studené, původně jsem myslela, že do něj nevlezu ani po kotníky. Postupně jsem si na teplotu zvykla a zvládla si namočit kolena. Víc by rozhodně nešlo! Mladí Finové to kousek od nás zkoušeli. Musí se jim nechat, že se ponořili celí. Jenomže sotva se z toho zaradovali, už utíkali na souš. Finský záliv není ke koupání zrovna ideální.

U nás lezou otužilci v lednu do Vltavy, ve Finsku v červenci do moře...



Máte chuť na pivo? 

S prodejem alkoholu je to ve Finsku trochu kříž: v normálních obchodech seženete jen pivo a cider, pro víno a tvrdé musíte do speciálního obchodu. Za všech okolností navíc platí, že vám pivo neprodají po deváté hodině večerní. Hrůza, co?

Dobrou zprávou je, že si můžete dát české pivo. V malém venkovském obchodě jsme našli snad čtyři druhy českého piva, momentálně si vybavuji jen Kozla za 3,45€. Plechovky jsou ve Finsku vratné. V Helsinkách vám české pivo také rádi načepují. V těsné blízkosti vlakového nádraží se nachází restaurace Vltava.


Kája

Finsko 2018 



Tip na další čtení 

Chcete se o Helsinkách dozvědět ještě více? Projděte si článek od CK Sen.



Komentáře

  1. Dojet si do finska na české pivo?:D Týjo, to asi ne, ale ten prodej alkoholu mi přijde trošku zvláštní (i když uznávám, že to má něco do sebe) a možná by některá rána nebyla tak náročná, kdyby se tu večer nedalo koupit žádné pivo apod... :)

    Přiznám se, že na takovou procházku bych úplně nešla.. co procházku, pořádnou túru :D Ale věřím, že jste si to užili :)

    Mě by třeba zajímal i samostatný článek ohledně ubytování, podle čeho jste hledali, jaké konkrétně jste našli, na kolik takové ubytování ve Finsku vyjde apod... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Neboj, mám takový článek v plánu - i když trošku po mém... :) :D
    Přijď 30. 7. ve 14:30. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. V Helsinkách budeme tri dni 31/8-2/9 a doteraz nemám vybraté ubytovanie, lebo tie ceny sú horibilné. Ale asi si vyberieme niečo bližšie k centru. Jedlo detto ... Asi si odskočíme na jeden deň loďou do Tallinnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díval ses na Airbnb? Tam nejsou zas tak špatné ceny. :)

      Vymazat
  4. Moc Ti ten výlet přeju :). Vypadá to, že sis to moc užila.
    To přirovnání s Vltavou mě rozesmálo :D. Tam se asi v létě nechodí koupat, no :D :/..
    To české pivo je teda super. Je hezké, potkat v cizí zemi něco, co je české :).
    Chtěla bych se zeptat. Jak moc jsi využila finštinu, nebo jsi mluvila pouze anglicky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Finsky málo, ale pořád víc než anglicky. Objednávala jsem finsky kávu, to je skoro všechno.
      Konverzaci obstarával obvykle muž. :D

      Vymazat
  5. Super článek! :)
    Já jsem zrovna na pobřeží Anglie... a racci jsou tu taky a jsou to pěkné potvory. Moře taky není zrovna na koupání :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo... v Anglii jsem si racky taky užila. Tam byli mnohem větší než ve Finsku, prvního racka, které jsem potkala, jsem se pěkně bála. :D Připletl se sprostě mezi holuby.
      Užívej Anglii! :)

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.