Oblíbená místa v Praze

Praha je velké a krásné město. Každý si zde najde to své, i když někomu to trvá trochu déle. Jaká místa jsem si oblíbila a kde se mi naopak moc nelíbí? Po přečtení článku mi nezapomeňte do komentáře napsat, jaký vztah máte k hlavnímu městu vy. 




Vyšehrad 

Zůstaňme u Vyšehradu, když už jsem ho načala. 

V Praze jsem poprvé byla 30. 4. 2012 na koncertě milované kapely Nightwish. Přijela jsem s kamarádkou a její rodinou. Oni na rozdíl ode mne už Prahu znali. Typický památkový okruh jim dělal husí kůži. Raději hned vyrazili na Vyšehrad. 

Vyšehrad je tím pádem první místo, které jsem v Praze spatřila, nepočítám-li nějaké šílené sídliště, u kterého jsme zaparkovali. 

Park se mi na první pohled zalíbil. Byla zrovna sezóna šeříků. Kvetlo jich tam snad milion. Lidí je tam akorát. 

Od té doby jsem byla na Vyšehradě hned několikrát. Prvního května roku 2014 jsem tam dělala průvodkyni kamarádce Terce, která tam, i když jinak Prahu znala jako své boty, do té doby nikdy nebyla. 

Pidi člověče nezlob se na Vyšehradě 



Stromovka 

Stromovku jsem dlouho znala jen po názvu. Poprvé jsem se do ní podívala po maturitě. Byly jsme s mamkou na veletrhu knih a hledaly jsme nová neokoukaná místa. Sedly jsme na první lavičku, která se naskytla, snědly svačinu, trošku se prošly v nejbližším okolí a odešly pryč. Nebyl čas. Proto jsem nestihla zjistit, jak je ve skutečnosti stromovka úžasná. Napravila jsem to až dodatečně.



Ďáblický háj 

První dojem z Ďáblického háje: No jo, Pražáci musí mít asfalt i v lese!"

Brzo jsem ale pochopila, že je Ďáblický háj super a že v něm rozhodně nemusím chodit jenom po chodníku.

  • Je tam pěkné hřiště s nebezpečným kolotočem - jak ho vůbec mohli schválit pro děti, když jsem s něho tak hrozně odletěla já? A kolikrát jsem se vlastně houpala na tamějších houpačkách? Hmm... 
  • Od hvězdárny je krásný výhled
  • Je ideální na procházky (romantické i školní) a běhání. 
  • Kolegové mě v něm zapomněli na orientačním běhu! 
  • Za hájem je kouzelná louka
  • ...a když si myslím, že ho znám, objevím zase něco nového. 

U Ďáblického háje - těžko říct, o co se pokouším... 



Bohnice 

Mám na mysli opravdu celé Bohnice. I to sídliště je v rámci možností fajn (což jsou asi všechna pražská sídliště, ale důvěrně znám jenom to naše). Bydlí tu hodně lidí, ale díky tomu, že je tu plno autobusových zastávek, ze kterých jezdí autobusy každých pár minut, funguje tady spousta obchodů s potravinami, lékárny, drogerie, trafiky a dokonce i obchodní centrum, vůbec mi nepřipadá, že je nás tady tolik.

Mám ráda místo, které si většina národa pod slovem Bohnice představí: Psychiatrickou nemocnici. Totiž, buďme přesní: líbí se mi její areál, rozlehlý park plný zeleně a zajímavých budov. Součástí areálu je také farma, kam se chodím dívat na koně a lamy.

A co dalšího je na Bohnicích fajn? Příroda. Kousek od domu máme les. Myslím, že jsme ho ještě neprošli celý. Bydlet pod horami bude samozřejmě lepší, ale toto je taky fajn.


Když chci takový výhled, stačí obout boty, vyjít ven a za tři minuty ho mám! 


Vltava 

Když vidím tu fotku, nemůžu nezmínit Vltavu. U řeky je prostě dobře. Nejradši mám náš kout, ráda kolem řeky běhám nebo jezdím na koloběžce. Špatné to samozřejmě není ani v centru na náplavce - ano, tady to centrum strávím, náplavka je taková schovka před davy turistů.




Nemáš rád Prahu? Pche! 

I když nejsem fanynka profláklých turistických míst a těším se, až se jednou odstěhuju na beskydskou dědinu, vadí mi, když někdo ohrnuje nad Prahou nos. Cože? Bydlím v Praze? A to se mi tam jako líbí?

Rozpovídám se, že ano, líbí. Praha totiž ani zdaleka není jenom Staromák a Karlův most. Ostatní si ji samozřejmě představují takto. Přijde mi to k Praze nefér. Skrývá pěkné kouty pro každého, jen je musíme chvilku hledat.


Proto buďte tak laskaví a neříkejte, že Prahu nemáte rádi, ano?


Kája





Komentáře

  1. Dobře, já to říkat nebudu, mně je vlastně už Praha ukradená :) Ale ne, ono se všude najde plno pěkných míst, dokonce i v Praze. Já jsem třeba měla ráda Kunratický les, okolí hradišť Závist a Šance a na druhém konci Prahy Bohnické údolí a hradiště Zámky.

    OdpovědětVymazat
  2. Prahu mám moc ráda. Každý rok tam jezdíme a vždy se tam těšíme :). Stromovka je krásná, taková odpočinková :). Ďáblický háj jsme ještě nenavštívili - děkuji za tip :).
    Krásné je to také v Kunratickém lese a v Prokopském údolí, kde jsem byla na závodech kamaráda a kamarádky :). Jak říkáš, Praha je krásná <3 ale lidi to musí poznat sami

    OdpovědětVymazat
  3. hezký, ani na jednom místě jsem nebyla. my se chodíme procházet do miličovského lesa :)
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  4. Na Staroměstské náměstí se vždycky ráda podívám, a hlavně vždycky cestou zavítám do Country Life, pokud je zrovna otevřeno a pokud mám čas (to ale většinou mám čas, jinak bych tam nebyla). Ale ty davy to kazí. Na to musí mít člověk tu turistickou náladu.

    Na Karlův most se raději dívám z dálky z jiného mostu. A nebo v noci. Vyšehrad mám ráda. Na letohrádku Hvězda jsem taky ještě nebyla, ale mám to někdy v plánu. Snad tam bude stát ještě dlouho, než mi to vyjde. :D

    Resslovu ulici si nevybavuju, ale vím, kde je Tančící dům. Hned za rohem je pak jedna kočičí kavárna. Takže vlastně asi vím, která ulice to je, protože jsem se dívala na mapu a tam to asi bylo napsané. :D

    Na Vyšehradu jsem byla dvakrát - jednou se školou a podruhé loni v prosinci před Tarjou. Když počítám tu vyhlídku, park, kostel. Jinak v Kongresovém centru jsem byla ještě jednou. A taky jsem si tam jednou zajela, abych věděla, jaké to tam je, ale nějak jsem pak bloudila, když jsem se chtěla dostat ke katedrále. Došla jsem do nějakého parku a tam byl nějaký tunel, tak jsem šla raději zpátky. Byl podzim, tak to tam bylo pěkné. Moje první místo v Praze, když nepočítám Florenc, byla Valdštejnská zahrada. Tam se někdy podívej, pokud ji neznáš. Je to u zastávky metra Malostranská. Hned vedle.

    To Člověče, nezlob se je roztomilé. Není to v obalu od cédéčka? Já mám taky nějaké podobné magnetické, jen je ti jinak zavírací. Ještě mám i šachy.

    Ve Stromovce jsem ještě nebyla. Ani pořádně nevím, ke přesně to je. Ďáblický háj vůbec neznám.

    Jů, takovej výhled na Vltavu se mi taky líbí. Kdykoliv jsem v Praze, musím vidět Vltavu. Bez toho to není ono. Je to takové uklidňující procházet se kolem řeky.

    Taky se mi Praha líbí. Mám ji mnohem raději než Brno, které celkově nemusím. Už se těším, až v říjnu pojedu do Prahy na Tarju a Stratovarius. Ale nejspíš nebude na nějaké výlety čas. Maximálně oběd a pak možná Kavárna Kočičí a pak co nejdřív k Fóru Karlín. :D Ale v noci toho času po koncertě bude habaděj.

    Dodatek: Sakra, jsem ten komentář musela smazat, protože jsem tam našla chybu, a teď vidím, že se mi tu stejně zobrazuje "Tento komentář byl odstraněn autorem." :D Čekala jsem, že to bude bez povšimnutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nejsi odborník jen na Tarju, ty si odborník i na kočičí kavárny!
      Dovolila jsem si takovou troufalost a ten komentář smazala úplně.

      Jo a děkuji za další dlouhatánský komentář!

      Vymazat
  5. Prahu mám ráda... nesnáším ale turistická místa a na Karlův most jdu fakt jen s někým, kdo přijede do Prahy jednou za sto let a prostě se tam chce podívat.... sama bych tam dobrovolně nikdy nešla :) vždy si oblíbím nějaké místa, u kterých bydlím, takže momentálně miluju Hostivařskou přehradu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ďáblice jsou boží, miluju to tam! A ten výhled :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.