5 nejoblíbenějších psích plemen

Dovolte mi reagovat na blogerku Lucy a její článek "Pět mých nejoblíbenějších kočičích plemen". Jen jsem přečetla nadpis a už jsem věděla, že jednou budu muset napsat něco podobného v psím vydání. Jak dobře mě znáte? Dokážete odhadnout, jaká plemena se mi líbí? A kterým vlastně fandíte vy?



Šeltie 

Jaké překvapení, když mám šeltii doma, že?

Poprvé jsem o šeltiích četla na nějakém psím blogu (sama jsem jeden takový vedla). Neměla jsem žádnou podrobnou představu, jak šeltie vypadá nebo jak se chová. Byl to „nějaký" pes, znala jsem prakticky jenom jeho název.

Eliška Didi Jozucita ve třech měsících 
Později jsem ve Světě psů četla rozhovor s nějakou dobrou agiliťačkou. Uvedla, že toužila po border kolii, ale musela si vybrat menší plemeno. Díky tomu pak narazila na šeltii. „Cože, ony jsou malé?" Vyhledala jsem si příslušný standard a zjistila, že jsou menší, než jsem se domnívala. Našla jsem si taky pár nádherných fotek. To byl první šeltinčí impulz v mém životě.

V červnu 2012 jsem se s jednou šeltií - tedy šeltiňákem - seznámila na cvičáku. Byla to láska na první pohled! Od té doby jsem všude měla šeltie: na plakátu, na tapetě, ve školní slohovce... Měla jsem šeltí mánii! Dozala jsem, že dokud nebudu mbydlet v pořádném domě s velkou zahradou, nebudu si moci pořídit žádné tele. A tak jsem už na gymplu věděla, že až se jednou osamostatním, pořidím si šeltii.

Tehdy jsem vymyslela i jméno: Eliška. Vyšla jsem z toho, že vypadá jako lištička. Původně mě napadlo dát ji jméno Bystrouška, ale nedokázala jsem si představit, jak bych na ni volala.

#JINAKJSEMORMALNI



Bernský salašnický pes 

Mánii BSP jsem měla před šeltií. Obrovský chlupáč, kdo by ho nemiloval! I berňáka jsem měla na ploše (na stolním PC u rodičů ho vlastně ještě pořád mám), na plakátech, dostala jsem dokonce i knížku, která je celá o BSP. Vlastně mám i tři plyšové berňáky...

Moje berňačka se měla jmenovat Barča, uvažovala jsem také o Denisce, kdybych náhodou neodolala a pořídila si dvě.

Velcí psi bohužel mají kratší život. Nejen to mě od berňáka tak nějak odradilo. Ale kdo ví, třeba mi jednou bude štěkat u srubu a hlídat valašskou ovečku Vendulku.

(Jop. Kloska musí mít dopředu pojmenované úplně všechny zvířata včetně ekologické sekačky.)


Berňačka Barča

Ovečka Vendulka




Slovenský čuvač 

Já a slovenský čuvač, to byla láska na první pohled... z vlaku.
Vlak, který nás vezl do Opavy, zastavil na trati. Nás vagón zůstal stát na přejezdu. Naskytl se mi výhled přímo někomu do auta. Za předním sklem byl vidět nádherný obrovský bílý pes.

Bylo mi pět. Z psích ras jsem znala maximálně pudla a jezevčíka, naštěstí mi toho bílého obra našla mamka v atlase. Těžko říct, kolikrát jsem ho nakreslila, na prstech to asi nejde spočítat.



Bílý švýcarský ovčák

Psí znalci se mnou budou nesouhlasit, přesto si tu troufalost dovolím: bílý švýcarský ovčák je pro mne alternativa čuvače. Bílý obr, to stačí, ne?

V roce 2012 jsem měla krásný zážitek. Známí měli štěňátka!
Bylo to poprvé, co jsem byla u tak malých štěňat. Možná by bylo přesnější říct mladých. Měli nějakých pět týdnů, ale i tak byli určitě větší, než naše Eliška v osmi, když jsem si ji vezla domů.









Československý vlčák 

Vlastnit československého vlčáka bych si netroufla. To však nic nemění na tom, že mě svým úžasným vlčím vzhledem úplně fascinuje.



Další super plemena 

Nakonec vyjmenuji ještě několik dalších plemen, která se mi líbí. Možná byste už je dokázali odhadnout sami.


  • Sibiřský husky 
  • Aljašský malamut 
  • Hovawart 
  • Border kolie
  • Kolie
  • Australský ovčák
  • Australský honácký pes 
  • Velký švýcarský salašnický pes 

A pak taky samozřejmě bišonek, protože Fíček je prostě miláček.
A drsnosrstý foxteriér, protože miluju Dášeňku. A jack russel teriér, protože je šílený. A corgi, protože vypadá vtipně. A špicové, pyrenejský horský pes, tibetská doga, samojed, grónský pes a... to víte, jsem psí. :)

P. S. Voříšci jsou taky fajn. ;)





Jaká plemena máte rádi vy? Nebo jste spíš na kočky?

Kája







Komentáře

  1. Už jsem se začínal bát, že si bišonka zapomněla zmínit. To bych tě uškrtil. :D
    Bílý švýcarský ovčák je strašně cute. <3

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm ... Něco bych si z toho dokázal vybrat, ale můj favorit tam chybí ... Chodský pes 😃

    OdpovědětVymazat
  3. Jéééé, já si myslela, že to bude borderka až vyroste, do téhle chvíle jsem taky neměla tušení, že nějaká menší verze existuje. :D
    S milým si někdy v budoucnu chceme pořídit mopse. Ano, geneticky zmutovaná koule, kerá vypadá, jako by čumákem narazila do zdi... ale ono je to tak ošklivé až je to krásné! :D Jeho rodiče měli dřív doma černého, ale my prahneme po tom béžovém, tak třeba, no, někdy. :D
    A ještě mě v poslední době zaujalo jedno plemeno (i když nejsem psí člověk a tak), když jsem jela trajektem do Švédska, tak kousek ode mě seděli dva postarší manželé (fakt kolem 70 třeba) a měli s sebou něco, o čem jsem byla nejdřív přesvědčená, že je to medvěd. Obří chlupaté monstrum, co v noci hrozně chrápalo a zalehlo je - doteď nevím, jestli to nebylo schválně, jestli nesloužil jako deka. :D Každopádně, tohle je prostě sen, sedět v horské chatě u krbu a opírat se o takové monstrum, to prostě chci! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to šeltie a bude šeltie dokonce i když vyroste, borderka se z ní nestane. :D
      Běžný omyl, plno lidí ji tipuje na borderku, někdy i na australského ovčáka. Jedna paní si myslela, že je chrtík. :D Nejvíc mě naštvou ti, co ji považují za povedeného vořecha. Pardon, ale je to fena s rodokmenem!

      Jo, obrovští psi jsou kouzelní, ale žijí kratší dobu. :(

      Vymazat
    2. Zrovna jsem chtěla napsat, že mi v článku chybí MOPSÍK?! Ale jsem ráda, že alespoň v komentáři jsem ho objevila!!!:)

      Vymazat
  4. šeltie je krásné plemeno, berňáci jsou hloupí :) mě se líbí buldočci,šarpejové a takoví skrčení no. ale pejska nemáme a nechci
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám ráda Husky, Sheltie, Border kolie, jezevčíky, BSP a ohaře :) <3

    OdpovědětVymazat
  6. My máme labradora, ale musím říct, že ta šeltie vypadá suprově. V budoucnu se u nás uvažuje o salašnickém psovi, ale četla jsem, že umírají poměrně brzo a bývají hodně nemocní. Já bych byla raději pro kolii, ale ta se tady asi nikomu nelíbí. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ten bílej švýcarskej ovčák je prostě boží! Vůbec jsem doteď netušila, jak se tihle hafíci jmenují :) Jinak mě osobně fascinují českoslovenští vlčáci a husky :) Aspoň jednoho bych časem chtěla mít. Miluju velký/obrovský rasy, protože jsme mívali beaucerona :)

    Karolína & Korea v Česku

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.