Najít toho pravého je těžké aneb Bude mi někdy nějaký notebook fungovat?

Určitě mi všechny holky dají za pravdu: Najít toho pravého je těžké. Údajně prý ale čeká na každou. Až se s nim konečně shledáte, měli byste spolu žít šťastně až do smrti. Myslím si, že úplně stejně je to s notebooky. Na první pohled se můžou zdát fajn, ale na druhý nebo na třetí zjistíte, že to s nimi vlastně tak úplně růžové není. Zklamaně je odsunete na vedlejší kolej a díváte se po lepším. Ano, i cesta za ideálním notebookem může být dlouhá. Natrefím někdy na ideální kousek? Bude mi někdy nějaký notebook dobře fungovat?




1. Neznámý levný prcek (září 2011 - únor 2013)

Informace o tom, jaký to byl model, vám bohužel nejsem schopna podat. Nemám ponětí ani o výrobci. Notebook jsme pořídili zkrátka a jen proto, že ho v Datartu prodávali nejlevněji. Možná, že kdybych si tenkrát tisíc nebo dva připlatila, dopadla bych o něco lépe. 

Notebook byl od začátku trochu pomalejší, než bych si přála, ale na Facebook mě dostal, články na blog jsem psát mohla a nic jiného jsem nepotřebovala. Postupně mi notebook začal blbnout. Zpomaloval se ještě víc, sekal se, když náhodou přehrával nějakou písničku na Youtube. Občas na mne vybafl s modrou obrazovkou smrti. 

Jak šel čas, vídala jsem modrou obrazovku čím dál častěji. V době, kdy jsem notebook vlastnila skoro rok a půl, mi obrazovka modrala klidně i několikrát za den. Takhle to dál nejde! řekla jsem si, poctivě celý notebook vyčistila, uložila ho do krabice a svěřila taťkovi, aby ho poslal na reklamaci. 

Oprava? Výměna? Kdepak! Prý jsme nebyli ani zdaleka první, kdo měl s tímto modelem problém.
Dostali jsme peníze zpět.



2. Asus EEE (duben 2013 - srpen 2015) 

Asuska mi vybral přítel ajťák. Stál o něco více, než předchozí notebook. Tyto dvě fakta jsem brala jako super předpoklady k tomu, abych byla spokojená. 

Byla jsem. Celý rok. Pak se z ničeho nic rozhodl, že se nebude namáhat s připojováním k internetu přes wifi. Spolupracoval jen v okruhu dvou metrů od routeru. Jakmile jsem ho posunula o malinký kousíček dál, choval se, jako kdybychom byli někde hluboko v lese mimo dosah internetu. 

Pozdravuj na reklamaci, Asusku, a brzo se mi vrať. 

Po reklamaci zase nějakou dobu poctivě fungoval, až mu jednoho dne ze záhadných důvodů přestal fungovat zvuk. Zkoušela jsem všechno možné, ale nic nezabíralo. Myslela jsem na další reklamaci. Nějak jsem se k ní ale nemohla odhodlat, protože jsem měla před maturitou a notebook mi často pomáhal v učení. 

Problém se naštěstí vyřešil sám. Aktualizacemi. Bylo jich snad milion. 
Ráno jsem ve škole Asuska zapnula... a on mě přivítal ZVUKEM! Můj notebook hraje, zaradovala jsem se nahlas a spolužáci vůbec nechápali. Oni mě ale nechápali i v mnoha dalších ohledech, takže to vlastně bylo úplně fuk. 

Nový notebook jsem dostala od rodičů. Měla jsem ho už dávno slíbený, aby se mi dobře studovalo na vysoké škole. Tomu starému však nic vážného není. Je trošku zpomalenější, odešla mu baterka, ale jinak se jakž takž dá používat. Občas ho využiju, když jedu k rodičům a nemám místo na Auskova následovníka.



3. Acer Aspire V13  (od srpna 2015) 

Acer Aspire V13 je ta placatá bílá věc, kterou občas vídáte, pokud mě sledujete na Instagramu. 
Vybrala jsem si ji úplně sama. Dobrý úsudek mi potvrdilo to, že si ho zvolila i Terka, která se v počítačových záležitostech vyzná lépe. Očekávala jsem, že můj nový počítač bude fungovat perfektně.

Spletla jsem se.

Už po pár měsících přišly první problémy s připojením k internetu. Vyřešily je aktualizace. Pak jsem měla celý rok klid.


To, co se dělo potom, nedokázali vysvětlit ani odborníci.
Na baterii fungoval notebook úplně normálně. Jakmile jsem ho připojila k síti, wifi vypadla.
Kamarádi ajťáci kroutili hlavou a říkali, že je to blbost. V obchodě pravili, že to ještě nikdy neviděli. Jenomže ono to tak opravdu bylo, věřte mi.

Přežívala jsem tak několik měsíců, než mi ruply nervy, sbalila jsem ho a odevzdala ho k reklamaci. Tentokrát úplně sama, jsem už přece velká holka, že jo.


Opravovali ho loni v červnu. Ptáte se, jak funguje teď? Jde to, ale dře to. Několikrát týdně hrozím, že ho vyhodím z okna. Chvilku frčí parádně, jindy se zasekne a já po deseti minutách vzdávám kontrolu mailu, protože bych jí mohla zabít celé odpoledne.


Je to těžký boj.
Úplně nejhorší je, že Terčin funguje úplně normálně.



Najdu jednou toho pravého? Budu mít notebook, na který si nebudu permanentně stěžovat?

Kája

Komentáře

  1. Někdy to jsou jednoduše trpaslíci :) Co do notebooků mám přístup ke dvěma HP, a problém ani s jedním. Na Vánoce si dám noťas taky, a bude to zas HP - tak mi drž palce :)

    Deníček blogerky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S HP mám taky pozitivní zkušenosti. :)

      Vymazat
    2. Jojo, to říkají všichni. HP nebo Lenovo. Jenomže ty ceny... O.o Nejen kvůli nim jsem se před pár týdny rozhodla, že až Aspirkovi odejde baterka, proměním se v zazobaného jabličkáře a koupím si MacBook. O:-) :D

      Vymazat
  2. Je třeba pořídit si pořádné boty, třeba kanady, a dupat a dupat na něj, dokud nepřestane úplně existovat.
    Milan
    P.S. Ti další si pak dají pozor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad. :D Já myslím akorát na vyhození z okna. Jenomže bydlím moc nízko, asi by to nepomohlo.

      Vymazat
  3. Ja som s týmto nikdy nemala problém 😊 môj prvý notebook mi ešte stále ide a je super. Teraz mám druhý ,kt. vybral manžel (on sa do toho rozumie a s nb a pc pracuje,čiže máme nb vždy za super cenu pre nás a aj pre našich blízkych).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se máš. :) Tak ti přeju, ať to tak pokračuje. ;)

      Vymazat
  4. To já mám taky smůlu, co se týče notebooků. Na svůj první jsem vylila čaj, druhý jsem měla na nohách, ale když jsem si pšikla, tak spadnul a už nefungoval. Naštěstí mám teď dva super starší notebooky a fungují, jak mají. Tak snad vydrží, přeju ti ať najdeš toho pravého!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se musím pochlubit, že jsem ještě na notebook čaj nevylila, přestože čaje piju pořád a ještě k tomu jsem nemehlo! To s tím kýchnutím zní tak strašně absurdně, že se musím smát, i když to ve skutečnosti k smíchu moc není.
      Držím palce, ať ti vydrží a děkuji za přání. :)

      Vymazat
  5. Noťasy mám dva, jeden klasický velký a pak desetipalcového prcka, kterého s sebou tahám všude. Prcka mám už druhého a mám na ně podobné štěstí jako ty. Ten současný jsem reklamovala po necelých dvou měsících spolu. Hardware to nedal.
    Co se týče toho velkého, tak pokud není ten pravý on, tak žádný jiný... Jsme spolu už 6 let (což se na něm projevuje v rychlosti a odešla mi baterka), ale ani jedna reklamace a i když jsem ho jednou polila kofolou a 2x čajem, tak to vždycky rozchodil, ať to vypadalo sebebídněji. Miluju ho, uctívám ho a až o něj fakt přijdu, tak to fakt obrečím :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, tak to máš s tím velkým štěstí. Snad ještě nějakou dobu vydrží. :)

      Vymazat
  6. Výběr notebooku je jak loterie. Já jsem naštěstí s notebookem (zatím) nějaké vážné problémy neměla. Maximálně jsem rozbila vstup na sluchátka, když jsem vstala a šla s připojenýma sluchátkama. To jsem vyřešila externí zvukovkou, protože jsem byla "líná" někomu svěřit notebook. Je to pro mě příliš osobní. A nepřehrává DVD ze stánků! :D (DVD přehrávač je přehraje, takže chyba není v disku) Ale to není taková tragédie. Čím je ale starší, tím je pomalejší. A disky víc a víc zaplněné. Škoda, že mi k notebooku nebyl dán i klíč k windows, abych je kdykoliv mohla přeinstalovat. V prosinci to bude už 8 let, co jsme spolu. Občas si ale říkám, že by se hodil nějakej netbook, co bych měla na cesty (nebo třeba jen do práce a při čekání na bus nebo v busu bych třeba něco psala nebo upravovala fotky).
    Držím palce, ať máš na příští notebook štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loterie, to je přesné!
      Nepřehrává DVD ze stánků? Šmankote, to je ještě záhadnější porucha než to, když mi fungoval internet v režimu na baterii a na adaptéru ne. :D
      Děkuji za přání, snad se mi poštěstí.

      Vymazat
  7. Nejde jen o značku, ale i modelovou řadu. I jinak kvalitní výrobce má některé modely dost ošizené, nekvalitní či nepovedené. Určitě lze doporučit řady Dell Latitude, Lenovo ThinkPad řady T a X či HP Elitebook, těmi neuděláš ve výběru chybu. Jsou to sice dražší stroje, ale pokud je rozpočet omezený, dá se jít i cestou koupi staršího, repasovaného stroje s možností dokoupení záruky. Určitě lepší volba, než za stejné peníze koupit první spotřební plasťák, co bude vystavený někde v Datartu nebo Tesku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že mi při mé smůle bude protestovat i ten Mac... :D

      Vymazat
    2. Apple vyrábí sice celkem dost předražené, ale jinak poměrně kvalitní notebooky, po stránce výdrže, provozního hluku, chlazení, výkonu a kvality dílenského zpracování patří určitě k těm lepším. Osobně bych jako problém trochu viděl málo rozšiřujících rozhraní (žádná drátová síťovka, VGA pro připojení projektoru, žádná čtečka paměťových karet, málo USBček) a obtížnou pozáruční servisovatelnost - zatímco u většiny běžných notebooků Ti průměrně zdatný IT nadšenec vymění chcípnuvší disk nebo rozšíří operační paměť, u MacBooku je vymalováno. Také je třeba počítat s tím, že OS X není Windows a řada věcí v něm funguje jinak a že pro řadu oblíbených aplikací ze světa oken nemusí existovat alternativa. Určitě to chce dobře zvážit :)

      Vymazat
    3. Málo USBček mám i tady. Internetový prohlížeč a alternativa Wordu na MacBooku je. Co víc bych mohla potřebovat?
      Není o čem přemýšlet - MacBook air je lehoučký a dlouho vydrží, což je přesně to, co po notebooku vyžaduju.

      Vymazat
  8. Když si vzpomenu na moje boje s notebookama, tak je mi úplně blbě :D Pamatuju si, že "můj" první notebook se nedal ani nazývat notebookem, ale byla to spíš velká sakra těžká věc ve tvaru čtverce, která fungovala asi tak den a půl z celýho roku :D Pak jsem dostala nějakej Samsung, kterej po nějaký době začal odcházet kvůli baterii a ačkoliv se vyměnila, tak už nikdy tak dobře nefungoval. No a když jsem před 5-ti lety dostala Macbook Air, tak jsem věděla, že mám konečně toho pravýho. Funguje bez problémů už tolik let, nikdy jsem s ním nemusela do opravny a ani se nijak neseká nebo tak něco. Navíc je uživatelsky tisickrát pohodlnější a jednodušší než cokoliv s Windows :D Takže pro mě už navždy jen Macbook, protože ačkoliv stojí hroznou pálku, tak se opravdu vyplatí, jelikož vydrží mnohem dýlnež jiný notebooky.

    Karolína & Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
  9. Věřím, že jednoho dne toho pravého najdeš. Stačí jen věřit. Já také věřím, že si někoho jednoho dne konečně najdu a o noťasu teď nemluvím. :D

    Má počítačová historie je trochu růžovější než je tvoje. Úplně prvně jsem s počítači dostal do kontaktu ve škole (asi v 5. třídě). Měli jsme něco za úkol, já neuměl zapnout ani program, najednou tam vyskočil antivirový program s nějakým nálezem a já úplně panikařil. Kdyby nebyla vedle moje kamarádka, zřejmě bych to nahlásil učitelce a celá třída by ze mě měla legraci.

    První noťas, který byl u nás doma, přinesl bratr. Byl to velký a těžký notebook Emachines E525, na kterém jsem se naučil, jak ovládat počítač. Fungoval dobře. Až jednoho dne mu přestal fungovat operační systém. Jelikož jsem se pořád učil, zkoušel jsem na něm různé experimenty, abych ho zachránil. Nakonec se povedlo. Po pár letech mě bratr naštval a jelikož ho měl postavený na zemi, lehce jsem ho rozkopl. :DD

    Můj vlastní noťas jsem dostal, když naši byli v Mountfieldu na kole štěstí a k sekačce vyhráli netbook Acer Aspire One D-250. Ten fungoval taky dobře, až na výkon. Byl strašně pomalý. Měl jsem ho však krátce. Jednoho dne byla naše drahá matička rozzuřená, chtěla mi ho vzít a vzala ho tak silně, že praskl monitor. Několik měsíců jsem žil v představě, že ho naši dali do opravy, nicméně realita byla jiná. Matička ho nikomu nedala a místo toho ho vyhodila.

    Lenovo Z565 - noťas, se kterým jsem byl naprosto spokojen. Dostal jsem ho ke studiu. Byl rychlý, odolný vuči hrubému zacházení a už sedm let ho udržuji při životě, i když měl několikrát namále. Sice je bez baterie a operační systém jsem byl nucen smazat a vyměnit ho za Linux, ale pořád funguje a pořád mi dělá společnost.

    V současné době mám dva notebooky - již zmínění Lenovo, se kterým jsem spokojen a Asus X540S. Ten je sice pomalejší, ale na hraní her a běžné aktivity je dostačující. Takže tak.

    Zkus si koupit někdy nějaký MacBook. Všichni si ho vychvalují a všichni s ním mají dobré zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale pestrý příběh! Vidím, že máte v rodině záchvaty vzteku spojené s demolicí. Co dalšího jste rozbili?

      Koupím si MacBook! Jednou... až Acer doslouží (rozuměj až mu doslouží baterie).

      Vymazat
    2. Rozhodně jsem nechtěl, aby tento příběh byl takhle rozsáhlý. Napsal jsem ti tu takový malý článek. :D
      A co dalšího jsme rozbili? Já kromě notebooku nic. Bráchovi držím při životě všechny jeho noťasy (5) a on mi za to platí (jo, jsem svině :D ), tátovi se rozpadne vše, co musí opravit a matka? To by bylo na celý článek. Jednou za tři roky měníme pračku. Rozbila kávovar. V domě, kam občas mizím, když mi všichni jdou na nervy, mi zničila už tři okna (jsou velice stará a musí se s nimi "lehce" prásknout, aby se zavřela) a zničila kryt svého mobilu, který už má taky hezky dlouho. Ten kryt drží na mobilu gumička. :D Ale jak jsem řekl, to je na celý článek. Tohle byly jen čerstvé příklady.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.