pátek 2. listopadu 2018

Domácí jakože cupping, k jakém závěru jsme dospěli?

Setkaly se nám doma čtyři různé kávy. Zvláštní jev. Zatímco čajů máme hromady, kávu jsme vždycky měli jen jednu, maximálně dvě, když se to nějakým záhadným způsobem poštěstilo. Najednou jsme jich doma měli tolik. Jsme vůbec poznat mezi nimi rozdíly? Myšlenka uspořádat domácí cupping se nabízela úplně sama.



Do nadpisu jsem schválně vložila slovo "jakože". To aby mi milovníci kávy nevytýkali, že cupping takto vůbec neprobíhá. Takže pšt, jo? 



Co jsme ochutnávali? 

Dalo by se říct, že jsme porovnávali neporovnatelné. Především proto, že mezi ochutnanými kávami byla jedna aromatizovaná

  1. Oxalis: Irish cream - aromatizovaná 100% Arabica, původ neznámý 
  2. Oxalis: Keňa AA Kangocho (Oxalis) - 100% Arabica z Keni 
  3. Ikona coffee: Viktoria Ikona Coffee - 100% Arabica: 55 % z Brazílie, 45 % z El Salvadoru 
  4. Dak Lak Coffee: káva z Kostariky 



Průběh 

Chtěla jsem použít náš úžasný kávovar, ale podle muže bychom spotřebovali zbytečně hodně kávy. Musela jsem se smířit s tím, že budeme nabídku naší skromné kavárny testovat prostřednictvím filtrovaného nápoje. Jelikož nám před časem vypověděla službu varná konvice, jsme nuceni ohřívat vodu na sporáku. Jakákoliv manipulace s hrncem plným horké vody je nebezpečná, obzvlášť v mém podání (pořád jsem politá). Veškerou práci s přípravou jsem raději nechala na muži. Ten nijak neprotestoval. Tvrdí, že prolévat vodu skrz filtr naplněný kávou je intenzivní zážitek, který je nutno si vychutnat. Inu, každý má své chutě. Já raději sleduju, jak mi kávovar plive do šálečku espresso.


Kdo by také nechtěl pít s tak krásných pidi hrníčků, že ano?
Dostala jsem je před dvěma roky od Ježíška-sestry. Koupila ho v druhém nejkrásnějším vizovickém obchůdku. (Na prvním místě je samozřejmě čokoládovna.



Práci nám usnadnil náš skvělý elektrický mlýnek. Předpokládám, že kdybychom stále byli nuceni používat mlýnek ruční, žádná degustace by se nekonala. Náš ruční mlýnek je totiž takový mučicí nástroj. Je malinký, mele se s ním špatně a k namletí dostatečného množství kávy musíte udělat asi tak milion otoček. Po zakoupení elektrického mlýnku prudce stoupla spotřeba kávy. 

Vraťme se ke cuppingu. Postupně se ke mně dostaly čtyři čurky čtyř různých káv. Ke každému jsem si poctivě dělala drobné poznámky o vůni a chuti. Užívala jsem si, že mám kolem sebe tolik milované drogy. 



Výsledky

K čemu jsme došli? Na závěru a vyhodnocení jsme se úplně neshodli. Stejné máme jen čtvrté místo. 

Skončil na něm samozřejmě Irish cream. Fuj, kdo vůbec vymyslel aromatizovanou kávu? Domů ji přinesl muž, protože má rád její vůni. Je pravda, že je její aroma příjemné, ovšem jen tehdy, když nemyslíte na to, že to má být káva. KÁVU totiž jak ze zrna tak z nápoje NEUCÍTÍTE. Aroma ji přebíjí. Chuť je na tom úplně stejně. Na uspokojení touhy po teplém nápoji je to fajn. Sama si ji občas dělám třeba ke psaní. Choutky na opravdovou kávu to ale nezchladí. 

Od třetího místa se náš žebříček liší:



Kája       
Muž
1. místo     
Victoria - Ikona Coffee
Kostarika - Dak Lak Coffee
2. místo
Kostarika - Dak Lak Coffee      
Keňa - Oxalis
3. místo
Keňa - Oxalis
Victoria - Ikona Coffee
4. místo   
Irish cream - Oxalis
Irish cream 



Ano, podle mne je jasný vítěz Victoria! Obzvlášť jako espresso musí být fajn. Podle muže je hrozná - prý po ní zůstává nějaká pachuť. Nechápu, absolutně nechápu!

Kostarika z Dak Lak Coffee mi voněla divně, jako kdyby byla připálená. Lehké připálenosti jsem se nemohla zbavit ani při upíjení. Muž o ní pravil, že má „čistou chuť bez ocasu". Hm, hm.

Keňa mi připadala strašně slabá. Po vůni i po chuti. I když ji normálně piju, při cuppingu mě ve srovnání s dalšími kávami vůbec nezaujala. Také muž ji vyhodnotil jako slabší, stále mu ale připadala lepší než moje milovaná Victoria.


Takže je to jasné. Victoria je jenom moje. Heč!




Jsme závisláci? 

Hned další den jsem vyzvedávala objednávku - dohromady kilo kávy. Jsme závisláci, nebo co?
Muž chtěl využít nadbytečné množství kreditů na Slevomatu. Teď by měl domácí cupping opravdu grády! Ale... asi je zbytečné načaté takové velké množství kávy. Nové přírůstky necháme chvilku odpočívat a čekat. Nebojte, dojte na ně brzy. Vždyť s elektrickým mlýnkem je příprava kávy tak jednoduchá!





Kája 





Aktuální články: 





2 komentáře:

  1. Ooooo jak já miluju články o kávě❤️
    Hodně zajímavý článek:D už se těším, až budu bydlet s přítelem a budeme vymýšlet taky takové věci. Na tu kávu, která vyhrála, se určitě mrknu a možná si ji i pořídím^^

    Je tu jedna otázka.. Byli jsme večer v CrossCafe, ale kofein by nám pozdě nesvědčil. Proto jsme si dali kávu bez kofeinu. Chutná stejně, nebo ne?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezkofeinovou kávu jsem párkrát měla. Sice ji nepovažuju za plnohodnotnou kávu - vždyť kafíčko je od toho, aby v něm byl kofein!!! - ale co se dá dělat, když mě kamarádka táhne na kafe zrovna, když poctivě držím bezkofeinový den... :D

      Ortodoxní kafemil by ti určitě řekl, že chuť bezkofeinové kávy není dokonalá, ale já si myslím, že je to fuk. Obzvlášť, když piješ kávu s mlékem. ;) :D

      Vymazat

Děkuji za komentáře. :) Klidně se rozpovídejte, ráda si od vás něco přečtu.