A co vy, máte už nachystané vánoční dárky? aneb Jak se nezbláznit z Vánoc

Supermarkety a obchodní centra nám jasně dávají najevo, že blíží svátky klidu nakupování a shonu. Vánoční výzdoba se postupně objevovala už v průběhu října. Čokoládové kolekce se na pultech objevily dokonce o dva měsíce dříve. Musíme sebou rychle hodit! Vyrazte do obchodů, utraťte výplatu do poslední koruny. Jsou Vánoce, to se přece musí. Nebo ne? Jak se z Vánoc nezbláznit? Poradím vám!



1. Dárky 

Nákup s předstihem 

V září jsem na internetu postřehla první diskuze o vánočních dárcích. Některé holky psaly, že už mají všechno vymýšlené a postupně nakupují. Druhý tábor jim nadával, proč řeší Vánoce už teď, když je ještě tolik času.

Já bych věděla proč. Aby nemusely v prosinci šílet, že nic nemají. Do dá rozum, ne? Ráda dělám všechno s předstihem, všechno mám ráda nachystané dopředu (kromě zavazadla, to balím deset minut před odchodem...). Platí to jak ve škole, tak v práci, a dokonce i v záležitosti vánočních dárků. Na jejich nakupování v září nevidím vůbec nic špatného. Spíše naopak.

Teď už je ale na nakupování v září pozdě. Nic ovšem není ztraceno! Víte, čím svým blízkým můžete udělat radost? Kupte to co nejdřív. Nebudete se pak nervovat, že už nestihnete jít do obchodu/objednávka z e-shopu nestihne přijít včas.

Já jsem dárky začala řešit v půlce října. Teď je mám všechny hotové. Čekají, až na ně přijde řada. Nemusím je řešit. Můžu se pomalu začít věnovat cukroví...


dárky na Vánoce
Takové dárečky jsem dostala loni od dětí. Byla jsem nadšená. :) 

Nevíte co nakupovat? 

V první řadě odbourejte potřebu nějakých veledarů a velepřekvapení. Stačí něco obyčejného, malého. Ozdobte dárek krásnou mašličku a předejte ho. Správný efekt se dostaví, nebojte.

Lidem, které znáte jen okrajově, dejte klidně jenom malou podkovičku pro štěstí. Nebo ještě lípe: nic. Já osobně dávám dárky (ne dary) rodičům, babičkám, sestře, drobnost jedné kamarádce... Nikdo jiný ode mne nic nedostane. Vlastně ještě pes a fena.

A to nejdůležitější na konec: Neutrácejte zbytečně moc peněz. Vede to jen k nadávkám na nevinné Vánoce. Já jsem utratila necelé dva tisíce. Letos jsem se rozšoupla. Vím ale, že pro někoho by taková částka byla úplné nic.


2. Vánoční úklid

Mám pro vás nemilou zprávu: Jestli vám dělá starosti vánoční úklid, tak jste prasata.

Je fajn mít na svátky uklizeno. Je to ale fajn i v naprosto běžné dny! Určitě aspoň sem tam zametete, vytřete, utřete prach, vysajete koberce a dáte do pořádku koupelnu, že jo? Když se do toho opřou všichni členové domácnosti, nezabere to mnoho času. Já s mužem máme uklizeno za tři čtvrtě hodiny. Je fakt, že máme pidibyt, ale nějaký pokoj navíc by nás stejně příliš nezdržel.

Nic víc než tento běžný úklid o Vánocích nepotřebujete.
Proto jsem na úvod napsala tu ošklivou větu.

V rámci vánočního úklidu se lidé často vrhají do činností, které není třeba dělat pravidelně. Ať už jde o mytí oken, čištění trouby nebo třídění věcí v šuplíku. Uznávám, že Vánoce jsou fajn příležitost takové věci udělat. Když ale nestíháte, není důvod to neodložit na jindy. (Třeba na vánoční prázdniny, ty na rozdíl od ostatních prázdnin nejsou výsadou jen žáků a učitelů.)

Druhá možnost je udělat to dřív. Máte zítra volno? Umyjte si okna! Na Vánoce už sice nebudou čerstvě naleštěná, ale upřímně, koho to mrzí? Málo kdo myje okna častěji než dvakrát nebo třikrát ročně. Nějaký měsíc tudíž nehraje roli.

Vykašlete se na vánoční úklid. Udržujte čistotu tak, jak jste zvyklí.


3. Cukroví a další jídlo

Především zástupkyně něžného pohlaví se děsí, kolik toho budou zase muset napéct. A já se ptám: Proč??? Nechme stranou to, že se v pečení cukrového vyžívám.

cukroví
Pečení cukroví si užívám!
Napéct hromady dobrot není žádná povinnost. Stejně jsou pak všichni přežraní, všem je akorát blbě a nikdo nechce jídlo ani vidět! Nemusíte péct deset různých druhů. Dva vám určitě postačí. Nemusíte se ale obtěžovat ani jimi.

Cukroví se dá přece objednat. Mně samotné tato možnost není zrovna sympatická. Sama si napeču nejlépe! Určitě to ale je dobrá služba, nebojte se ji využít. Jen toho neobjednávejte moc. Jako vhodná alternativa se mi jeví běžné sušenky z obchodu. Pár krabic esíček na těch několik dní, co budete sedět doma, určitě postačí. Nebo máte radši čokoládu? Někteří nejsou na sladké. Klidně požírejte u stromku chipsy! Vždyť je to fuk. Jezte to, co normálně. Svátky nejsou důvod si na něco hrát.



A máte to. Vánoce jsou krásné a mám je ráda. I když se možná zdá, že článkem bojuju proti tradicím, není tomu tak. Bojuju proti tomu, jak někteří lidi vyšilují, sotva si uvědomí, že bude brzo prosinec.

Nedělejte si věci zbytečně složité. Věnujte se tomu, co máte rádi a na všechno ostatní kašlete.
(Pracovní a další povinnosti nedoporučuju zanedbávat, ale vy určitě moc dobře víte, jak jsem to myslela.)



Kája

Další vánoční články: 


Komentáře

  1. Vánoce mám moc ráda :-). Moc ráda fotím, takže jsem každé Vánoce někomu dala zarámovanou fotografii. Udělá radost a vždy mě moc těší, když ji u nich vidím vystavenou :-). Foťák se mi ale bohužel rozbil, takže tyto Vánoce fotky asi nebudou :-(: Přeji si foťák nový, tak třeba ;-). Jinak nějaké dárky mám, nějaké mám jenom v paměti. Kupuji takové drobnosti, na ozdobu. Nekupuji přes internet. Radši si zajdu do kamenného obchodu, strávím tam sice spoustu času, ale vše (nebo aspoň většinu) dárků vyřeším :D.
    Pečení cukroví máme jako tradici. Pečeme na chalupě s tetou. Je to vždy skvělé - fajn atmosféra :-). Na chalupě i spíme a chodíme na večerní procházky.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi budu divnej, když řeknu, že Vánoce moc nemusím. Naše rodinná atmosféra není vždy taková, jakou si ji představuji.
    Nákupování dárků - nerad nakupuji dárky, protože nikdy opravdu nevím, co dotyčnému koupit. Většinou dárky nakupuji na poslední chvíli, ale letos chci nakupovat s předstihem a také po internetu! Vždy jsem před Vánoci lítal po městě z jednoho obchoďáku do druhého, odešel s prázdnou a později se tam zase vrátil. Jelikož má finanční situace není zrovna růžová, jsem zvědav, jak to vykoumám. Letos se však musím překonat s dárky pro přátele - ti mi vždy dávají velké a drahé věci a já, jakožto správná váha, to musím nějak vyrovnat.

    Jako správný kluk, nicméně, mám rád uklízení. :D :D
    A jelikož moji rodiče vlastní byt, ve kterým bydlíme a dva domy, tak musím uklízet i tam. Za odměnu mi dávají penízky. Povím ti, lítat po dvou barácích a bytě pouze s jedním vysavačem pro všechny tři místa není žádná legrace. Jsem rád, že jsem si nakonec koupil vedle koloběžky i vysavač ke svým narozeninám. :D

    Pokud jde o pečení cukroví, to u nás prakticky není. Vše se objednává a postupně nahrazuje sušenkami.

    Jak jsem řekl, Vánoce moc nemusím. O to víc mám rád Silvestr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvestr... ten absolutně nechápu. Proč lidi něco dělají? Já jdu normálně spát, ráno se normálně probudím, pustím si novoroční koncert Vídeňských filharmoniků a děsím se, že už zase začne škola.

      Vymazat
  3. Jak se nezbláznit z Vánoc? Nepsat o nich od října!! :) Skáče to na mě už pár týdnů, a jenom si říkám proboha proč? :)

    Deníček blogerky

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s nákupy s předstihem. Letos jsem všechno objednala a nakoupila na konci října a mám klid. :D Utratila jsem podobnou částku jako ty a jsem spokojená. Na vánoční úklid se celkem těším, vždycky si pustím písničky a nacházím spoustu ztracených věcí po baráku. :D Já jsem vůbec milovník Vánoc, takže pečení, zdobení, těším se moc. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já dárky postupně nakupuju už nějakou dobu, takže počítám že do konce listopadu s tímhle budu mít klid. Co se týká úklidu tak mám čistý, uklizený byt celoročně vánoce nevánoce takže taky pohoda. Jen teda ty okna, to bych se mohla ... :D letos si užiju nejvíc pečení a výzdobu bytu, mám teď spoustu času takže se ani nebudu nervovat nějakým nestíháním :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.