Práce z domova: Dokázala bych to?

Práce z domova je stále oblíbenější. Zaměstnavatelé lákají na možnost home office, internet zase překypuje radami, jak si zařídit vlastní byznys tak, abychom mohli pracovat prakticky odkudkoli na světě a nemuseli docházet do zaměstnání. Je práce z domova opravdu tak skvělá, jak se říká? Zvládala bych ji? A byla bych s ní spokojená?


Kamarád se šklebil, když jsem si fotila dortík s notebookem... já jsem ale věděla, že z toho bude perfektní ilustrační fotka!

Co bych doma dělala? 

Na tom není co řešit, věnovala bych se copywritingu. Stejně tak, jako to dělám teď, jen mi chybí čas a živnostenský list (buď píšu jen tak na domluvu, nebo přes copywriting.cz nebo jaudelam.cz). Není to ono, ale baví mě to a ty dva tři tisíce měsíčně mě moc těší. Zda bych se dokázala psaním uživit, nevím a nedokážu to posoudit. Pro účely tohoto článku se budeme držet představy, že vážně plánuji být copywriterka na volné noze.


Honila bych termíny, nebo bych dokázala pracovat efektivně? 

Tady je odpověď jasná: pracovala bych efektivně. Samozřejmě mám chvíle a dny, kdy se jen flákám a nic se mi nechce. Většinou si ale dokážu nařídit tak pevný režim, že pak nemám s ničím problém. Často si dělám podrobné plány dní. Díky nim s přehledem zvládám povinnosti i koníčky.
V tomto ohledu bych byla schopna z domova pracovat.


Copywriter může pracovat odkudkoliv. Toto je můj train office.


Byla bych spokojená? 

Nebyla. Prázdniny jsou tomu důkazem.

I přesto, že bývám mnohdy unavená z lidí, jakmile jsem od společnosti odtržena, cítím se divně. Jeden den si sama doma užiju, další den už telefonuju a vyrážím aspoň do centra města, abych byla trochu v dění. Jsem introvert, ale určitou sociální interakci potřebuju. Proto se bojím, že bych bez zaměstnání nebyla spokojená. Něco by mi chybělo.

Chyběly by mi vlastně dvě věci. Jednak společnost, dále pak moje krásné povolání! Být učitelkou je sice náročné, ale užívám si to. Nedovedu si představit, že bych se měla vyučování úplně vzdát.



Řešení? 

Poslední rok o tom přemýšlím dost často. Jen sedět a psát by mi úplně nevyhovovalo, na druhou stranu chci být co nejvíce volná. Jak to skloubit? Řešení se nabízejí tři:

  1. Učit na zkrácený úvazek. To by ovšem bylo mnohem snadnější, kdybych učila na druhém nebo třetím stupni. Možná bych také mohla dělat na poloviční úvazek vychovatelku nebo asistentku.
  2. Místo vyučování ve škole soukromě doučovat. Hodiny si domlouvat tak, jak by vyhovovalo mně i žákům. Kdybych měla málo vyžití, mohla bych ve volném čase dobrovolničit v nemocnici na dětském oddělení nebo v psím útulku.
  3. Třetí možnost předpokládá, že nejsem nikde zaměstnaná, není v souladu s bodem č. 1. Až by mi učitelství začalo opravdu hodně chybět, mohla bych pokukovat po inzerátech, zda někde nehledají dlouhodobý záskok. Potom bych mohla třeba dva měsíce intenzivně pracovat a nakonec bych se těšila, až zase budu mít svůj klid. 


Druhé řešení se mi skutečně zamlouvá. Co myslíte, budu mít někdy odvahu do toho jít?




Ke článku mě inspirovala blogerka Canli článkem o práci z domova. Canli už na střední škole vzala svůj život pevně do svých rukou. Bez jakékoliv závisti nebo touze se ji vyrovnat uznávám, že je fakt dobrá a obdivuju ji. Doporučuju vám navštívit její blog.




A co vy? Zvládáte nebo zvládali byste pracovat z domova?


Kája




Komentáře

  1. Já bych z domova nemohl pracovat, protože jsou všichni doma. Ale určítě by mě bavil coworking či tak něco. Jen nevím, zdali je copywriting to správné zaměstnání, kterému by se člověk měl věnovat full-time. Podle mě k tomu ještě něco musí být, protože mi příjde, že psání je nevděčná práce (v očích klientů), ale možná se jen mýlím :) .

    OdpovědětVymazat
  2. Hurá, Kája je zpět :) K tématu: Jeden čas jsem o copywritingu v budoucnu uvažovala, ale teď už mě to nadšení opustilo, neumím si představit, jak bych dlouhodobě ovládala efektivně pracovat, chyběli by mi lidi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem kdysi přemýšlel, zdali by pan výpravčí mohl pracovat z domova. Teoreticky ano, ale takové řešení snad zatím nikdo nevymyslel. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Jéé, Kája se vrátila! Super. To jsem moc ráda :). Všechny články o Elišce si čtu, ale na PC mi nejde komentovat, pouze přes mobil. Budeš ještě obnovovat blog o učitelství?
    Já si také píši program na další dny. Hlavně, když mám prázdniny. To si toho dávám co možná nejvíce :D Je to asi špatně, no :D Ale chci toho co nejvíce stihnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vrátila, ale tak nějak v očesané verzi. Spoustu článků jsem smazala nebo nějak cenzurovala. Plánovala jsem to tak od začátku, jen jsem potřebovala na chvíli klid.
      Po otázce od dětí, proč jsem smazala blog, jsem tady hodlala pokračovat až v létě. Pak ale přišel Urban a já nutně potřebovala napsat článek. :D
      Už se ovšem budu vyhýbat kontroverzním názorům a poťouchlým výmyslům, takže to nebude ono. Eliškoviny budou určitě pokračovat. :) Blogu o učitelství se bojím... Uvidím.

      Vymazat
  5. Nad prácou z domu uvažujem už veľmi dlho. Rovnako ako ty aj ja som introvert, ibaže mne narozdiel od teba stačí len minimálny kontakt s ľuďmi, takže pre mňa je home office úplne ideálnou voľbou. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jee to je super, že jsem tě inpirovala! :)
    Článek je super, vzala jsi to hezky bod po bodu a musím říct, že s tebou naprosto souhlasím. Práce z domova je určitá zodpovědnost a musí se vytrvat, protože prokrastinace číhá všude.. :D

    Jak říkáš, ideální je to mít půl na půl a k psaní článků ještě něco dělat. Protože i když pracuješ z domova, pokud bys jen psala a seděla za počítačem, přišla by sis jako otrok sama sobě.. :D

    Držím palce a přeji hodně štěstí, pokud se na tuhle cestu vydáš! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.