Čajomilka je opět na scéně. Venku už je chladno, bacily lítají, všichni posmrkávají. Období, kdy je nejlepší zahrabat se s knížkou do peřiny a popíjet při tom čaj. No jo, ale jaký? S tím vám mileráda pomůžu. Vítejte u článku s tipy na podzimní čajování!
Ne že bychom v létě nepili čaje od rána do večera, ale teď na podzim k nim pociťujeme jaksi vyšší apetit. Místo hektolitrů bílého a zeleného se však specializujeme spíše na čaje silné, zahřívací a bylinné. To znamená, že jsme kvůli tomu v poslední době trochu doplnili zásoby...
Ok, říct, že to jsou čaje je trošku nepřesné... ale rozumíme si, že?
Dýně-kurkuma
Čaj předloňského podzimu. Nabídli mi ho tehdy v Oxalis jako úžasnou dobrotu, když jsem kupovala něco jiného. (Jsem hrozná, vždycky jim podlehnu. Už raději k ničemu nečichám, řeknu si o předem vymýšlené čaje a mizím...) Jeho vůně se mi nedávno z ničeho nic vybavila a nedala mi spát.
Složení: dýně, kurkuma (překvapivé, že?), jablka, pomerančová kůra, mrkev, skořice, kakaové slupky, měsíček, hřebíček
Hodnocení: Poprvé jsem byla zklamaná. Zatímco sáček mi provoněl celou kabelku a horký nápoj v hrnku byl cítit v celém pokoji, chuťově byl čaj dost nevýrazný. Byla to spíše jen taková horká, obarvená voda. Chuť jsem ucítila až příště, když jsem podstatně zesílila dávku. Nakonec jsem si tento čaj oblíbila, rozhodně jim však nesmím při přípravě šetřit.
Kašmír
Jestli si chcete kašmír vychutnat na maximum, jděte do nejbližší Dobré čajovny a objednejte si tam Vůni kašmíru. Samozřejmě můžete navštívit i nějakou jinou čajovnu, ale jinde mě kašmír obvykle zklame. Chcete-li ho pít doma, kupte si v DČ příslušnou směs koření, nebo zaběhněte do Oxalis - v rámci možností domácího čajování tam nakoupíte dobře.
Složení: černý čaj Assam, skořice, pomerančová kůra, hřebíček, zázvor, kardamom
Hodnocení: Kašmír jsem objevila právě v Dobré čajovně, v mém druhém domově. Vybrala jsem si více méně náhodou - a byla jsem okouzlena. Voní naprosto dokonale, chuť za vůní nezaostává tolik jako u předchozího čaje. Prostěhomilujuno.
1000 + 1 noc
Pro nás dokonalá droga. Psala jsem vám o ní už dřív. Omlouvám se, že se opakuji, ale v seznamu (pod)zimních čajů rozhodně nesmí chybět. Poprvé jsem ji ochutnala o Vánocích 2015, kdy jsem ji náhodou dostala od dvou na sobě nezávislých lidí.
Složení: blíže neurčený černý čaj, třešně, květy pomerančovníku, jasmín, růže
Hodnocení: Drogu je nutno vnímat nosem. Omámnější vůni jsem jak živa necítila! Samotná chuť tolik zajímavá není. Pozor, nedělejte si čaj zbytečně silný! Větší dávka nebo delší louhování mu vůbec neprospívá.
Pu erh
V chladnějším počasí mě to víc než v létě táhne také k pu erhu. Musí být co nejsilnější: černější než kafe, odpudivě smrdět na celé kolo a na první doušek chutnat děsivě.
A co teda jde? ,,Dnes se tímto názvem označují prakticky pouze čaje, které byly veskrze fermentovány za účasti bakterií a plísní přirozeně přítomných na čajovníkových listech." (Karel Valtar, Vše o čaji pro čajomily) Pu erh má specifickou silnou zemitou vůni. Někteří jej přirovnávají ke starým klášterům, jiní k použitým ponožkám. Vyberte si dle vlastního apetitu.
Je to čaj vskutku výjimečný, nedoporučuji ho ovšem žádným čajovým zelenáčům. Já jsem na pu erh přišla přes kamaráda v čajovně. Na první čich nám připomněl ovce (neptejte se proč, nevím to). Proto mu od té doby říkáme ovečka nebo ovčí čaj.
Popravdě nevím, jaký Pu erh vám na domácí pití doporučit. Jestli budete nakupovat v Oxalis, vezměte si čtyřletý Shu Pu erh, ale nedostanete z něj úplné pu erhové maximum. Další balíček pu erhu jsme měli z e-shopu caj.cz. Byl ještě o něco slabší. Začátečníkům zcela jistě postačí, praví milovníci by však raději měli shánět přímo v čajovně.
Od babky kořenářky
Na začátku článku jsem pravila, že pijeme také bylinky. Co si budeme vykládat, úplně nejlepší je si je sám vypěstovat, nasbírat a usušit. Vlastně ne, ještě mnohem úžasnější je vařit čaj bezprostředně po nasbírání. No jo, jenomže s čerstvými bylinkami to na podzim a hlavně v zimě nijak slavné není a na to, abychom si nějaké sušili... pozdě bycha honiti, že ano.
Proto si sběr bylinek dáme do příštího roku jako předsevzetí a zatím se spokojíme s bylinkami z obchodu. Já kupuji od Sonnentoru a Valdemara Grešíka, přičemž více sympatizuji s Grešíkem, protože je to ryze česká firma a její čaje jsou o něco levnější.
Momentálně máme doma: meduňku, kontryhel, lípu, diviznu a tuším, že i mátu.
Nějaký pátek je zakázáno psát na bylinné čaje jejich účinky. Údajně proto, aby nebyly zneužívány jako drogy. Nejednou už jsem se však setkala s názorem, že pravým účelem je podpořit farmaceutický průmysl. (Mluví o tom např. Jan Hnízdil v Zaříkavači nemocí.) Naštěstí si informace můžeme vyhledat v knihách nebo samozřejmě na internetu.
Meduňka jak známo uklidňuje organismus a přispívá klidnému spánku. K tomu dobře působí na srdce a zažívání. Kontryhel, to je babské pití. Působí kladně na ženskou rozmnožovací soustavu, řeší snad všechny potíže. Jestli všechny, to nemůžu potvrdit, ale určitý posun jsem při pravidelném pití zaznamenala. Lípa a divizna jsou skvělým lékem na nachlazení a chřipku, snižuje horečku a má odhleňující účinky.
Když jsem byla nemocná a pořád chrchlala, pila jsem mateřídoušku a jitrocel z vlastní zahrádky. (No dobrá, z mamčiny zahrádky, ale to není důležité, chtěla jsem tím zdůraznit, že to byly domácí bylinky.)
Žijme, pijme.
Kam dál:
Ne že bychom v létě nepili čaje od rána do večera, ale teď na podzim k nim pociťujeme jaksi vyšší apetit. Místo hektolitrů bílého a zeleného se však specializujeme spíše na čaje silné, zahřívací a bylinné. To znamená, že jsme kvůli tomu v poslední době trochu doplnili zásoby...
Ok, říct, že to jsou čaje je trošku nepřesné... ale rozumíme si, že?
Dýně-kurkuma
Čaj předloňského podzimu. Nabídli mi ho tehdy v Oxalis jako úžasnou dobrotu, když jsem kupovala něco jiného. (Jsem hrozná, vždycky jim podlehnu. Už raději k ničemu nečichám, řeknu si o předem vymýšlené čaje a mizím...) Jeho vůně se mi nedávno z ničeho nic vybavila a nedala mi spát.
Složení: dýně, kurkuma (překvapivé, že?), jablka, pomerančová kůra, mrkev, skořice, kakaové slupky, měsíček, hřebíček
Hodnocení: Poprvé jsem byla zklamaná. Zatímco sáček mi provoněl celou kabelku a horký nápoj v hrnku byl cítit v celém pokoji, chuťově byl čaj dost nevýrazný. Byla to spíše jen taková horká, obarvená voda. Chuť jsem ucítila až příště, když jsem podstatně zesílila dávku. Nakonec jsem si tento čaj oblíbila, rozhodně jim však nesmím při přípravě šetřit.
Kašmír
Jestli si chcete kašmír vychutnat na maximum, jděte do nejbližší Dobré čajovny a objednejte si tam Vůni kašmíru. Samozřejmě můžete navštívit i nějakou jinou čajovnu, ale jinde mě kašmír obvykle zklame. Chcete-li ho pít doma, kupte si v DČ příslušnou směs koření, nebo zaběhněte do Oxalis - v rámci možností domácího čajování tam nakoupíte dobře.
Složení: černý čaj Assam, skořice, pomerančová kůra, hřebíček, zázvor, kardamom
Hodnocení: Kašmír jsem objevila právě v Dobré čajovně, v mém druhém domově. Vybrala jsem si více méně náhodou - a byla jsem okouzlena. Voní naprosto dokonale, chuť za vůní nezaostává tolik jako u předchozího čaje. Prostěhomilujuno.
1000 + 1 noc
Pro nás dokonalá droga. Psala jsem vám o ní už dřív. Omlouvám se, že se opakuji, ale v seznamu (pod)zimních čajů rozhodně nesmí chybět. Poprvé jsem ji ochutnala o Vánocích 2015, kdy jsem ji náhodou dostala od dvou na sobě nezávislých lidí.
Složení: blíže neurčený černý čaj, třešně, květy pomerančovníku, jasmín, růže
Hodnocení: Drogu je nutno vnímat nosem. Omámnější vůni jsem jak živa necítila! Samotná chuť tolik zajímavá není. Pozor, nedělejte si čaj zbytečně silný! Větší dávka nebo delší louhování mu vůbec neprospívá.
Pu erh
V chladnějším počasí mě to víc než v létě táhne také k pu erhu. Musí být co nejsilnější: černější než kafe, odpudivě smrdět na celé kolo a na první doušek chutnat děsivě.

Je to čaj vskutku výjimečný, nedoporučuji ho ovšem žádným čajovým zelenáčům. Já jsem na pu erh přišla přes kamaráda v čajovně. Na první čich nám připomněl ovce (neptejte se proč, nevím to). Proto mu od té doby říkáme ovečka nebo ovčí čaj.
Popravdě nevím, jaký Pu erh vám na domácí pití doporučit. Jestli budete nakupovat v Oxalis, vezměte si čtyřletý Shu Pu erh, ale nedostanete z něj úplné pu erhové maximum. Další balíček pu erhu jsme měli z e-shopu caj.cz. Byl ještě o něco slabší. Začátečníkům zcela jistě postačí, praví milovníci by však raději měli shánět přímo v čajovně.
Od babky kořenářky
Na začátku článku jsem pravila, že pijeme také bylinky. Co si budeme vykládat, úplně nejlepší je si je sám vypěstovat, nasbírat a usušit. Vlastně ne, ještě mnohem úžasnější je vařit čaj bezprostředně po nasbírání. No jo, jenomže s čerstvými bylinkami to na podzim a hlavně v zimě nijak slavné není a na to, abychom si nějaké sušili... pozdě bycha honiti, že ano.
Proto si sběr bylinek dáme do příštího roku jako předsevzetí a zatím se spokojíme s bylinkami z obchodu. Já kupuji od Sonnentoru a Valdemara Grešíka, přičemž více sympatizuji s Grešíkem, protože je to ryze česká firma a její čaje jsou o něco levnější.
Momentálně máme doma: meduňku, kontryhel, lípu, diviznu a tuším, že i mátu.
Nějaký pátek je zakázáno psát na bylinné čaje jejich účinky. Údajně proto, aby nebyly zneužívány jako drogy. Nejednou už jsem se však setkala s názorem, že pravým účelem je podpořit farmaceutický průmysl. (Mluví o tom např. Jan Hnízdil v Zaříkavači nemocí.) Naštěstí si informace můžeme vyhledat v knihách nebo samozřejmě na internetu.
Meduňka jak známo uklidňuje organismus a přispívá klidnému spánku. K tomu dobře působí na srdce a zažívání. Kontryhel, to je babské pití. Působí kladně na ženskou rozmnožovací soustavu, řeší snad všechny potíže. Jestli všechny, to nemůžu potvrdit, ale určitý posun jsem při pravidelném pití zaznamenala. Lípa a divizna jsou skvělým lékem na nachlazení a chřipku, snižuje horečku a má odhleňující účinky.
Když jsem byla nemocná a pořád chrchlala, pila jsem mateřídoušku a jitrocel z vlastní zahrádky. (No dobrá, z mamčiny zahrádky, ale to není důležité, chtěla jsem tím zdůraznit, že to byly domácí bylinky.)
Žijme, pijme.
Kája
Kam dál:
- Kup si čaj (čajové tipy)
Ano - od října nemůžu ráno vodu, protože mi nějak neleze, a musím si dělat čaj. Já mám ráda "nečaj" Rooibos, a v poslední době Lapacho. Jinak jsem "konzerva" a jedu na bylinky - máta, mateřídouška, šalvěj, meduňka - máme v zahrádce takovou menší čajovou společnost :) .
OdpovědětVymazatBylinky jsou fajn, ale piju je spíš, když jsem nemocná. Jako třeba teď...
VymazatRooibos mě poslední dobou nějak omrzel. Přestala jsem dodržovat bezkofeinové dny. Možná bych se k nim zase mohla vrátit.
Pěkný den, moc děkuji za tipy a inspiraci... také od podzimu pijeme doma čaje ve velkém... :) Já mám opravdu hodně ráda různé bylinkové čajíky... letos už mám i bylinky z vlastní zahrádky, tak uvidím, jak se mi podaří je zužitkovat... :)
OdpovědětVymazatPěkné podzimní dny, Peťka :)
Jsem ráda, že jsem tě inspirovala. :)
VymazatBylinky z vlastní zahrádky jsou nejlepší. Dobrou chuť!
Děkuji z návštěvu a komentář. :)
Kájo, Kájo, cos to vyváděla na facebooku?!:)
OdpovědětVymazatJá? To oni! :D
VymazatVida, už mi tu nejde komentovat pod kombinací jméno + adresa, zvláštní...
OdpovědětVymazatAle co jsem chtěla říct: pobavil mě tvůj ovčí čaj, já mu totiž říkám králičí. Prostě v něm cítím králíkárnu. :D
Králikárna nebo chlívek, to už je jedno. Určitě lepší než ty ponožky! :D
VymazatVůně Kašmíru je Top čaj a Pu Er poslední týdny piju skoro pořád.
OdpovědětVymazatV čajovně jsem byl v neděli a objevil jsem Rize Čaj. To je fakt dobrota
Rize mě nijak zvlášť neoslovil. Už pro to nádobí, ze kterého se pije.
VymazatSkvělé tipy, určitě ráda něco vyzkouším, taky jsem čajomil. :)
OdpovědětVymazatblog Days of Daysy
Snad tě čaje nezklamou. :)
VymazatUpřímně zbožňuju pu erh! A nejlépe černý jako bota :D. My mu s kamarádem říkáme žáby, protože tvrdí, že chutná jako když olízneš žábu. Jestlli to ale zkoušel se nepochlubil :D
OdpovědětVymazatPřesně tak. Čím černější, tím lepší.
VymazatTyjo, super tipy! Díky.
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že se líbí. :-)
Vymazat