Prague Coffee tour je zážitek pro všechny kávomilce

Prague Coffee tour je skvělý zážitek pro všechny vášnivé milovníky kávy. To mi věřte. Před čtrnácti dny jsem absolvovala jeden z programů. Přímo přede mnou tam upražili kávu. Pár minut to hučelo a pak se z pražičky vysypala hromada čerstvě upražených zrn. Taková vůně!






Celé to začalo v srpnu, kdy můj labužnický muž koupil poukazy na Prague Coffee tour 3. Jala jsem se zjistit, o co vlastně kráčí. Dozvěděla jsem se, že Prague Coffee tour jsou čtyři různé kávové programy. (Více se dozvíte na jejich internetových stránkách.) Než jsme se k akci dostali, uplynulo několik měsíců. Prague Coffee tour se koná jednou za měsíc a ne všechny termíny byly v souladu s naším programem - Jako třídní učitelka jsem si nemohla dovolit chybět na třídních schůzkách. Příště si muž nemohl odskočit ze služební cesty v Německu.


Náš program se zabýval zpracováním kávy od sklizně až po pražení. Na úvod jsme absolvovali přednášku. Spoustu věcí jsem už věděla. Přece jenom by byla ostuda nic nevědět, když teď piju kávu téměř každý den. Některé informace ale byly nové. Jak už to tak bývá. Rozhodně to nebyla ztráta času.

Nejzajímavější pro mne byla část o tom, jak se káva dostává k nám do České Republiky, jakým způsobem probíhají objednávky apod. Převážení čehokoliv přes půl světa mi připadá úplně nepochopitelné. Jak je možné, že obsah všech těch obrovských kontejnerů dostane na místo určení?  

Dále mě zaujalo pojednání o kvalitě a především o nekvalitě kávy. Kávu posuzují kvalifikovaní profíci. Bodují ji na škále 0-100 bodů, přičemž plný počet prý ještě žádná káva nedostala. Slečna přednášející říkala, že ochutnávala kávu s 94 body a že to byla paráda. Za kvalitní, výběrovou kávu se pokládá ta, která dostane více než osmdesát bodů. Káva, která má 60 - 80 bodů je taky fajn. Ta, která má pod šedesát, už moc kvalitní není. To jsou ty, které se prodávají v supermarketech. Ne že bych o nich měla valné mínění, ale věděli jste, že z těchto "špatných" zrn vyrábí i tolik opěvovaná Lavazza nebo Illy? 



Káva k nám přijíždí neupražená - logicky, jinak bychom nemuseli mít žádné pražírny, že jo. Převážet již upraženou kávu by nedávalo smysl. Jako zelená má mnohem větší trvanlivost. Pražení je těžká alchymie. Pražič(ka) musí hlídat tolik věcí, až mi z toho přecházel zrak. Aspoň už vím, s čím nikdy nebudu podnikat. 

Po přednášce následovala ukázka, jak pražení vypadá. A taky jak zní - jestli na rozdíl ode mne plánujete u pražičky pracovat, pořiďte si pořádné špunty do uší. I když... hladina hluku ve škole je hladině hluku v pražírně možná dost podobný. 

Z počátku se nejednalo o nic oslňujícího. Zrna se točila v bubnu podobně jako špinavé prádlo. Rozdíl byl v tom, že káva začala po pár minutách praskat jako popcorn. Oblečení takové praskavé zvuky obyčejně nevydává. Opravdový zážitek přišel až po upražení. Káva se vysypala do chladicího koše. Tolik, tolik, tolik zrn! A ta vůně! 
Určitě jsem v tu chvíli vypadala zhruba takto: 😍



Následovala krátká pauza, během které pro nás přichystali cupping. Tento se blížil opravdovému cuppingu více, než náš domácí. Ještě stále to ale nebylo ono. Neochutnávali jsme proto, abychom ohodnotili kvalitu jednotlivých vzorků, neochutnávali jsme ani proto, abychom si vybrali kávu naším srdci nejbližší a tu si odnesli domů. Ochutnávali jsme proto, abychom se naučili odhalit špatně zpracovanou kávu! 

Jedna ze špatných káv mi připomínala rybí polévku. Na kávu docela smutné. Bohužel si nepamatuji, co přesně s ní bylo špatné. Vím, že tam byla káva přepražená, málo pražená, čerstvě upražená (měla by se nechat pár dní "dojít"), káva ze špatných, vyřazených zrn nebo káva, která je upražená už hodně dlouho. 

Všechny zmiňované problémy opět připomněly, že je zpracování kávových zrn hodně náročná činnost. Poklona všem, kteří se tomu věnují. A také sláva jim. Jaký by byl svět bez kávy? 




OK. Příště zase o čajích. Ty přece jenom vedou. Ale jen trochu. V květnu jsem nám koupila elektrický mlýnek. Od té doby kávuju fakt skoro denně. Zachraňují to bezkofeinové dny. A co vy? Jak často pijete kávu? 


Kája






Kam dál: 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kam v Praze na kávu?

Droga jménem KINEDRYL