Je e-mail povinnost?

E-mailovou schránku máme všichni, mnoho lidí má dokonce více než jednu. Já je mám dokonce čtyři – jednu soukromou na „oficiální“ záležitosti, jednu pro blogovou komunikaci a další „zbytečnosti“, pak mám ještě univerzitní a pracovní adresu. Jak často je kontroluji? Podle toho, kdy se mi zrovna chce. E-mail přece není povinnost, ne? Někteří to tak ale mají. Proto bych vám dnes chtěla říct, jak to vidím já.




Kontrola e-mailu

Na pracovním mailu jsem k zastižení především v pracovní dny. Schránku otevírám vždy, když přijdu do práce, respektive když se konečně zapne počítač a naběhne systém. Odposledne se na mail dívám znovu, někdy i v průběhu vyučování, když mám zrovna čas.

Univerzitní e-mail otevírám dost sporadicky, obvykle když chci něco řešit nebo očekávám důležitou zprávu. Osobní maily vidím podstatně častěji. Většinou alespoň třikrát denně. Pokud mám ovšem lepší program, nemám problém se e-mailu vzdát a pokud na něco nečekám, nevidím ho třeba i několik dní za sebou.

Myslím si, že by to tak měli dělat všichni. Otevřít schránku, když se zrovna chce, když je nálada. Spoustu lidí na příchozí zprávy upozorňuje telefon. Nechápu, proč si to dělají!


Odepisování na e-mail

Víte, kdy odepisuji na e-mail? Když mám čas a chuť! Ve většině případů je to bezprostředně po přečtení, není to ale pravidlo. Někdy psaní vyžaduje více času nebo si obsah sdělení musím nechat projít hlavou.  Samozřejmě se snažím vyhnout výrazným prodlevám, obzvlášť, pokud se jedná o něco důležitého, nicméně se do ničeho nenutím. Taky zkuste!


Hodí se odepisovat v noci? 

…a proč ne? Kdybyste někomu psali opravdový hmotný dopis, mohli byste ho klidně psát o víkendu ve dvě ráno. Vadit by to mohlo jedině osobě, se kterou sdílíte pokoj.

Telefonovat někomu večer, v noci nebo brzy ráno se nehodí. Psát sms v době, kdy adresát zřejmě spí, také není moc rozumné. Ale mail? Možná bych měla brát ohled na jejich upozornění v telefonu, považuji to ovšem za jejich, nikoliv za můj problém. Jo, takový jsem sobec.

Co tím chci říct? Kdybych dostala v sobotu odpoledne chuť napsat svému zaměstnavateli e-mail, nevidím jediný důvod, proč bych to nemohla udělat. Na druhou stranu neočekávám, že dotyčná osoba přečte zprávu ještě ten den, a dokonce mi i odepíše. Očekávám, že naopak napíše, až sama uzná, že je vhodná chvíle. Rozumíte?

E-mailem mě nikdo nemůže otravovat. Když nechci, nepřečtu si ho.

Vlastně mě nikdo nemůže otravovat ani přes Facebook. Nemám messenger, nepřijde mi upozornění na telefonu. Vždyť ho ani většinu času nemám připojený k internetu!




Internet je fajn, e-mail je skvělý způsob komunikace, stejně tak Facebook nebo třeba smsky. Pokud ovšem trpíte dojmem, že vás všichni pořád jen otravují a vyrušují, nesete za to zodpovědnost vy, ne oni. Změnit nastavení telefonu, neakutalizovat pořád dokola e-mailovou schránku nebo odpojit mobil od internetu je jednoduché. Věřte mi.


Nejste náhodou otroky svého e-mailu? Osvoboďte se! 





Kája

Komentáře

  1. Přesně jak říkáš. Upozornění na email se mi zdají zbytečná, pokud to není opravdu velmi pracovně důležité a naléhavé. Já mám taky "normální" email, blogový a pak ještě asi nějaké, ale na ty nechodím :D.
    Na blogovém mám odběry blogů ohledně modelů koní, ale už skoro nepíšou, takže tam se kouknu max. 3x (a to už je dost) za týden (kdy si vzpomenu). V pondělí pak kvůli statistice návštěvnosti.
    Na "normální" chodím častěji. Když něco důležitého čekám, tak víc, někdy méně, že na to třeba úplně zapomenu a nevadí mi to. Podle mě by to nemělo být na obtíž, ale pouze jako pomoc, kterou lze KDYKOLIV (ano, i v noci :D) využít. Takže na emailu určitě závislá nejsem.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím. Nemám na mobilu ani Messenger, ani Facebook. Zjistila jsem, že mi to k ničemu pořádně není :) Co potřebuju vyřídím odpoledne, a přes e-maily akorát hlídám sem tam nějaký ten balíček od kurýrů :)

    Deníček blogerky

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto souhlasím, mně dnešní doba v tomhle prostě nevyhovuje, spousta lidí si myslí, že chytrý telefon nám málem dává povinnost ho neodložit z ruky a okamžitě odepisovat :/ Odepíšu, když je to důležité, pokud ne, klidně počkám, většina lidí ví, že přes volání a SMSKY jsem dostupnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem někdy dobrý agent i na ty SMS... O:-) :D To bych asi měla zlepšit, no. Problém je, že kolikrát telefon nechám někde v kabelce a vůbec si ho nevšímám.

      Vymazat
  4. Já si nechávám přeposlat kopie všech e-mailů na Outlook. Hned tak slyším a vidím, že někdo napsal, protože ho mám pořád zaplý. V mobilu mi na stejném principu funguje aplikace Gmail. Pokud přijde důležitý e-mail (většinou @szdc.cz), přijde mi dokonce SMS (např. že došla výplatní páska). :-) Výhoda je, že o všem vím hned, ale otevírám a reaguju ve výchozí schránce až se mi chce. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle vnímám dost podobně. Internet v mobilu nemám a nechci. Mail vybírám přes Thunderbird, mám schránek více a neumím si představit, že bych se do každé z nich měla hlásit přes webové stránky. Odpovídám, až když mám čas (pokud to opravdu není něco urgentního), a to je většinou mezi 22. hodinou a půlnocí. Popravdě to, že to může v noci někomu pípat na mobilu, mě až doteď nějak nenapadlo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem se právě setkala s výtkou, proč jako posílám mail v neděli večer a vyrušuju tím. Překvapilo mě to, do té doby jsem žila v domnění, že mailem nikoho nevyruším. :D

      Vymazat
  6. Jsem otrokem e-mailu. Mažu v něm newslettry, které mi připomínají, že nějaký e-mail mám...

    OdpovědětVymazat
  7. Ťažko povedať, jednou z výhod je, že človek nemusí reagovať instantne, upozornenia na mobile nepoužívam, niekedy maily nevidím 3 dni. Súhlasím ale s tým, že maily sa môžu posielať v noci. Nikdy som nepočul argument, že by mohli niekoho rušiť. Ľudia si nemajú problém písať v noci na messengeri,takže je vlastne jedno čo pípa nie? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Setkala jsem se např. s kritikou, co si to jako dovoluji psát e-mail o víkendu. To jako čekám, že se tím někdo bude o víkendu zabývat?
      Ale mně bylo fuk, jestli přijde odpověď v neděli nebo až v úterý. Zrovna jsem měla čas a chuť psát...

      Vymazat
  8. Tak tohle byl skvělý článek. Vlastně mě tak nějak nakopl. Je čas trošku si upravit nastavení mobilu a zredukovat milion uctu na internetu. Díky :)

    OdpovědětVymazat
  9. Školní a pracovní e-maily si nechávám v době nepřítomnosti přeposílat většinou na soukromý. Většinou jde jen o to, že si chci být jistá, že jsem nezapomněla na nic důležitého, co by mi případně některý z těchto e-mailů připomněl. Často to ale vypadá tak, že případně druhý den jen promažu zprávy z předchozího dne, protože už nejsou relevantní :) Snažím se všechno přizpůsobovat tak, aby to pro mě bylo co nejjednodušší a nejužitečnější :)

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavě řešené. Já mám teda maily jen dva - osobní a školní, ale stejně jsem si nastavila přesměrování školních mailů na soukromý, aby mi ty důležité neunikly. Patřím také mezi ty, kteří mají appku email v telefonu a tudíž mi přijde upozornění na nový mail, ale pouze když mám zapnutý internet. Takže v noci nemá nikdo šanci :D Pak řeším maily dle priority - na důležitý se snažím odepsat co nejdřív, ostatní tak moc neřeším.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.