The Most Dangerous Writing Prompts

Chcete psát, máte otevřený editor, ale hlava se ne a ne sousředit. Odbíháte myšlenkami jinam: Co si dám zítra k obědu? Co daruji babičce k Vánocům? Existují mimozemšťani? A co je vlastně nového na Facebooku? ... Poznáváte se? Čtěte dál, podělím se s vámi o svůj nejnovější objev. O stránku, která vás k psaní stoprocentně dokope!



O čem že to mluvím? No přece o The Most Dangerous Writing Prompts. Objevila jsem je díky náhodné návštěvě magazínu Forbes. Odkaz vás zavede na drsnou aplikaci, která vás bude při psaní bedlivě sledovat. Jakmile zjistí, že se flákáte, začne vám mazat text.

Aplikace je nastavená na pětiminutové soustředění. Jakmile se pustíte do psaní, nesmíte před vyprcháním časového limitu přestat! Pokud se zaseknete na pět sekund, text se začne rozostřovat. Když se nevzpamatujete a nezačnete znovu bušit do klávesnice, zmizí vám písmenka úplně - a všechna práce přijde vniveč!

Až skončí, nemusíte dále psát. Aplikace se vám nabídne stáhnout si text ve formě PDF. Také se vás zeptá, jestli chcete začít psát znovu. Zde vás musím varovat: Když kliknete na tlačítko Start again, začne všechno úplně od počátku a o text přijdete! Dejte si na to pozor a před dalším pokusem si text stáhněte nebo překopírujte do vašeho oblíbeného editoru.


Moje zkušenosti

Zatím jich není mnoho. Z těch několika pokusů jsem nadšená. Soustředit se pět minut výhradně na psaní je zvládnutelné. Vlastně se pokaždé divím, jak rychle takový čas uplyne! Vede mě to k zamyšlení, kolik už jsem asi strávila ťukáním do klávesnice času...

I když se považuji za pečlivého člověka a myslím, že se dokážu soustředit na to, co dělám, s TMDWP píšu efektivněji. Netěkám očima na vedlejší záložku s Facebookem, neodbíhám pryč od PC, přestávám myslet na všechno ostatní. A to i na trápení. Vlastně tak nějak zabíjím dvě mouchy jednou ranou. Píšu, tedy dělám to, co mám a zároveň čistím hlavu od starostí, kterých mám posledni dobou až až. 

Samozřejmě takto nejde psát vždycky, třeba když zrovna musím něco dohledávat.

Možná si říkáte, že v takové rychlosti vznikají nekvaltní, hloupé texty. Částečně máte pravdu. Ano, to, co mi do klávesnice přenese proud myšlenek, vyžaduje úpravu. To ale přece potřebuje jakýkoliv text, ať ho píšete jak dlouho chcete. Psaní s TMDWP vychází tak jako tak časově výhodněji.



Zkuste to a dejte vědět, jak se vám pracovalo.


Tento text byl napsán za deset minut. 
Dalších deset minut jsem věnovala jeho úpravám včetně formátování... 


Kája


Komentáře

  1. To je super zajímavé. Možná vyzkouším, ale zatím mám trochu strach :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to pro začátek "jen tak", piš, co tě zrovna napadne, co jsi měla dobrého k jídlu atd. Uvidíš, že to půjde dobře a pak už se vrhneš i na něco ,,opravdového".

      Vymazat
  2. To zní jako výzva pro psaní bakalářky :D Ale asi takový sebevrah nebudu a vyzkouším to někdy 'jen' na článek nebo nějaký podobný text :D Zajímavý tip!

    Lucka Stefani

    OdpovědětVymazat
  3. Tý jo, to je super :D. Hlavně při prokrastinaci :D chci napsat článek, ale místo toho furt běhám na jiné adresy :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.