Běhejme a pomáhejme útulkům (Praha 2017)

Ráda běhám, miluji psy a často pobývám v Praze. Bylo by asi hodně divné, kdybych v neděli chyběla ve Stromovce, kde se hromadně běhalo a přispívalo na útulky (a štěkalo...). Chcete o akci Běhejme a pomáhejme útulkům vědět víc? Já vám o ní povyprávím.

Nejdůležitější osobou je pan Petr Sokolík, pravděpodobně velký milovník psů. Chtěl nějak pomoci útulkům, a tak  před několika roky pozval pár lidí do Stromovky na společný běh. Každý přítomný měl přispět 100 korun. Zúčastněni asi byli štědřejší, jelikož prý vybrali 4 000 korun, přestože jich bylo pouze 26.

Vypadá to dost komorně, skoro jako nějaká rodinná oslava. Platí to ovšem jen o prvním ročníku. Na druhý totiž přišlo 200 lidí, loni 600 a letos dokonce přes dva tisíce, včetně mne.

Připravené byly dvě trasy, jedna běžecká o délce 4,7 km, druhá ani ne poloviční pro procházku s dětmi či s pejskem. Kdo má raději brusle nebo třeba longboard, mohl si trasu projet. Výkony se nijak neměřily, šlo jen o radost z pohybu.

O radost z pohybu a samozřejmě o pomoc zvířátkům. Letos se vybíraly peníze pro tyto organizace: Zvíře v tísni, z.s., Útulek Libeň a Naděje pro čtyři packy.






Když jsme přicházeli, už z dálky jsme slyšeli bláznivý štěkot. Chlupáčům se přítomnost spousty jiných psích kolegů líbila. I já jsem byla v sedmém nebi. Nevěděla jsem, kam se dřív podívat. Na roztomilé štěně nebo raději na veselou bitku? Mnohem důležitější však v tu chvíli bylo najít nějakou registraci, místo, kde bych mohla přispět.

Marně jsme chodili sem a tam. Slečnu s kasičkou jsme zahlédli úplnou náhodou. Toto je jedna z mála drobností, které se organizaci moc nepovedly. Dále bych vytkla např. špatně značenou trasu nebo problém se zvukem - před startem na nás mluvili přes ne úplně funkční megafon, musela jsem špicovat uši, abych rozuměla. Lidé, co byli dál, se mohli řídit asi jen davem. Na druhou stranu byla akce příjemně uvolněná, žádná strojenost.

Kolem třetí nás přivítali a vyfotili. Všichni společně jsme si dali menší rozcvičku. ,,Udělejte si kolem sebe každý asi metr prostor!" Pěkný vtip. Více než rozcvičování to bylo spíše hromadné blbnutí, profi sportovec by se asi divil. Bylo to ale super. Představte si, že skáčete, všelijak máváte, kolem vás jsou stovky lidí a dělají totéž. Psi z toho měli srandu, štěkali ještě mnohem divočeji.

Pak už jsme se řadili na start, dopředu bruslaři, pak běžci a na závěr pejskaři a dětičkaři. Ze začátku se běžet nedalo, jak jsme byli hustě namačkáni. Po pár metrech se to ale zlepšilo a už se mi běželo dobře. Konečně jsem se pořádně podívala po Stromovce!

Občas nás předběhl někdo se psem, radost pohledět.

Když doběhli všichni do cíle, konal se ještě krátký kulturní program: několik pěveckých vystoupení, dog dancing a dog frisbee. Nadchlo mě především tancování, viděla jsem ho totiž naživo úplně poprvé.

Kolem pěti akce definitivně skončila. Jeli jsme domů doplnit tekutiny studenou Matchou. Zvědavě jsme čekali, až se další den dozvíme, kolik se podařilo vybrat peněz.

Přibližně 2 300 lidí dalo dohromady 192 800 korun. Pěkná částka, co říkáte?
A to není všechno, pár tisíc se ještě nasbíralo u stánku Nadačního fondu Pes v nouzi a prodejem motýlků pro psy (Funky dog).
Společnosti Zvíře v tísni, z.s., Útulek Libeň a Naděje pro čtyři packy navíc dostaly od obchodu SUPER ZOO hromadný poukaz na nákup v hodnotě 20 000 korun.


Příští rok určitě půjdu znovu. Dokonce uvažuji, že se dobrovolně přihlásím na pomoc s organizací. Co když se akce rozšíří a přijde ještě mnohem mnohem víc lidí?

Běhejme a pomáhejme útulkům se už rozšířilo i do jiných měst. Jestli chcete vědět víc, sledujte jejich FB stránku.


Kája



A jak vypadal 5. ročník?
Čtěte zde: Běhejme a pomáhejme útulkům (Praha 2018)

Komentáře

  1. To zní hrozně sympaticky, i když nic moc pro mě (nemusím běhání a bojím se štěkajících psů). Líbí se mi, že bylo v podstatě na každém, kolik přispěje, závody a podobné běhy často mívají docela vysoké startovné, které spoustu lidí odradí, i když ty peníze jdou na dobrou věc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jela bys na koloběžce. Trochu se přispívalo i na kočky. ;)

      Vymazat
  2. Jéé, to je super. Je skvělé, když lidé pomáhají pohybem. Tak třeba se zúčastním nějakého z příštích ročníků :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super nápad! :) Asi jdu udělat do menu seznam blogerek, které běhají a píší o tom .. bohužel, zatím jsi jediná o které vím :/

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý způsob, zaběhat si a ještě tím pomoci. Já bych už toho moc neuběhla. Co mohu, pošlu přímo na určitou pomoc, jinak dávám krmení pro kočičky občas, ale myslím, že kdyby byli lidé odpovědní a se zvířaty zacházeli slušně, nemuselo by jich být tolik v útulcích. Zakázala bych množírny zvl. pejsků. To pro ně musí být utrpení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, byla by to účinnější pomoc, ale jak ty špatné lidi donutit chovat se ke zvířatům lépe? Mnohem snadněji přesvědčíš milovníky, aby přispěli nějakou tu korunu.
      Mohla by ses na takové akci jen projít a užívat si milou uštěkanou atmosféru. ;)

      Vymazat
  5. To bych strašně ráda jednou zkusila :) Vypadá to moc hezky a pro velmi dobrou věc!
    Ejnets in Lisboa
    Zajímá tě cestování? Přidej se do naší skupiny pro Czech Travel Bloggers TADY :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.