IQ testy aneb Moje hlava, to je bedna

Napadlo vás někdy nechat si změřit IQ? Mne ano. Výsledek mě překvapil.





Pořád dokola jsem kontrolovala, zda nejdu pozdě. Přesto jsem se dost lekla a zastyděla, když jsem po vstupu do testovací místnosti viděla, že ostatní už něco píšou. Test samozřejmě ještě neprobíhal, do záznamového archu vyplňovali jen své osobní údaje.

Na úvod jsem všechny pobavila. Musela jsem se nahlásit u vysoce inteligentního pána z mensy a zaplatit mu. ,,Jste studentka?" ,,Noooo... jako jsem, ale nemám vám to jak dokázat." Poprvé v životě jsem dostala studentskou slevu, aniž bych ukázala nějaký průkaz. Lidi se zasmáli.

V testu se mi docela dařilo. Postupovala jsem rychle. Do dvacáté páté otázky se mi zdály úlohy jednoduché. Další už mi daly trochu zabrat, po třicáté se mi kouřilo z hlavy a u poslední, tedy třicáté šesté, jsem si připadala definitivně poražena. Nějakou odpověď jsem ale nakonec vymyslela. Celou dobu jsem se cítila jako u zkoušky ve škole.

Po ukončení testu jsem měla docela dobrý pocit. ,,Nic jsem netipovala, každou odpověď bych si nějak obhájila!" Ve škole obvykle na výsledky nečekám, je to pro mně příliš stresující. Raději se je dozvím později na internetu. Tentokrát jsem zůstala. Chyba! Byla bych se vyhnula ostudě, kdybychom šli okamžitě domů. 

Během čekání mě ochromila hrozná nervozita. Jako kdyby na výsledku IQ testu záleželo, jestli mě ještě UPOL nechá studovat. Vejít do místnosti za zkoušejícím a nechat si říct číslo, bylo skoro horší, než si jít poslechnout známky u maturity.

,,Gratuluji vám!" vyšlo z testujícího ještě dřív, než se zavřely dveře. Oznámil mi, že jsem měla špatně jen poslední dvě úlohy. A že patřím do Mensy. A že jsem inteligentnější než 99,9% populace. Kvocient? 148.

Jak byste na takovou zprávu reagovali? Já jsem dostala šílený záchvat smíchu. Docela mi trvalo, než jsem vůbec byla schopna nějak odpovědět. Na chodbu jsem vyšla docela klidná, ale hned, jak jsem se vzdálila od ostatních, jsem se smála dál. Smála jsem se na ulici. Smála jsem se v metru...

Říkala jsem si, jestli se třeba nespletli. Po dovolené mě to ovšem ve schránce čekalo černé na bílém i s přihláškou do mensy. Co myslíte, mám ji vyplnit? Nejsem si jistá, zda by mi členství bylo nějak přínosné, na druhou stranu si říkám, že bych takovou bednu měla nějak využít a třeba nějakou příležitost najdu právě tak.



Dělali jste někdy IQ testy? Představil vás výsledek tolik jako mě?


Kája


Edit: Zveřejním článek, připadám si jako úplně geniální hvězda a vzápětí mi kamarád pošle svůj výsledek z mensy. Stojí na něm číslo 152.


Komentáře

  1. IQ test jsem dostala od žuma k Vánocům. Nebo možná k narozkám? Každopádně kolem něj dělal hrozné haló jako kolem svého nejlepšího dárku a já jsem pak byla zklamaná, protože jsem čekala třeba nějaké blejskátko. A ze samotného testu jsem byla hrozně vynervovaná: co když ho zmatlám? Co udělám, když zjistím, že jsem pod průměrem? Výsledek mě vyloženě šokoval a na pozvánku do Mensy jsem zírala jako opařená. Ale nepřihlásila jsem se, nevidím v tom žádný přínos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v podstatě taky ne, ale musí být fajn se tím frajeřit. :D A hlavně si říkám, že je škoda nechat mozek zakrňovat, což asi dělám. :-O :D

      Vymazat
  2. Teda, moc gratuluji ;-) jsi fakt dobrá!
    A jak dopadl přítel?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podstatně hůř než já. Říkal, že se nějak nesnažil. Podezírám ho, že schválně kroužkoval špatné odpovědi jenom proto, aby vyhrál hádku. :D

      Vymazat
  3. Zrovna íkvé debatu jsme měli hromadně včera a předevčírem a strhla se okolo ní taková mela, že IQ vyšlo najevo každýho zvlášť: "blbí" jedinci se v tom pořád nípali a my "chytří" jsme si vyměnili své výsledky a bylo to. (mně pravidelně vychází asi tak 60, takže se divím , že mám kromě základky i dvě školy... fakt nevím no..) Takže tak no. Takový blbý nápady mám taky, ale ve dvojici ještě ne.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jsi hodně dobrá :O :D já IQ testy nikdy nedělala, takže nevím, jak na tom jsem. Ale musí to být zajímavé zjistit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsi teda dobrá! Já si teď zkoušela maximálně ten test na internetu,který jsem na mobilu dělala asi 10 minut. Tam mi vyšlo něco kolem 110, a že vysokou školu vystuduju jen stěží :D Tak nevím, asi těm testům až tak nedůvěřuju :D
    Ale uznávám, že mě šíleně nebavíto vyplňovat a už v půlce mám chuť to vypnout, protože mi ty obrázky, půlkruhy a podobný hieroglyfy lezou šíleně na nervy. Tak to pak zkouším přeskákat, co nejrychleji to jde. Jsem na to asi moc zbrklá :D Skutečné taje mého IQ mi asi zůstanou utajeny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Testům na internetu moc nevěřím. :D Navíc jsem se stejně jako ty u nich nedokázala dlouho soustředit. Písemný test měl jinou atmosféru.

      Vymazat
  6. Tak to jsi dobrá, já jsem o tom už přemýšlela, ale nakonec jsem to zavrhla, protože takhle si aspoň občas můžu myslet, že jsem kdovíjak chytrá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba by sis po testu mohla říkat, že jsi ještě chytřejší! Nebo bys aspoň měla výmluvu, když se ti něco nepovede. Tak jsem to před testem brala já.

      Vymazat
  7. Děkuji. :) Třeba bych ti teď taky musela gratulovat. ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky jsem to před časem absolvovala u Mensy, také testům na netu nevěřím, nemají potřebnou úroveň... i když si myslím, že nejsem pitomá, výsledek mě nakonec překvapil, dosáhla jsem na 146 a dostala také pozvání, ale to jsem odmítla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm... Potkávám nějak moc intelientních lidí. Kde přišli na to průměrné IQ 100-110? :D

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.