Vyřizování X vystupování

Váhala jsem. Chtěla jsem si vyzkoušet violu, ale nevěděla jsem, jak pána oslovit. ,,A jak chceš jako moderovat, když se neumíš ani na nic zeptat?" zaútočila na mne sestra. ,,Moderování je něco úplně jiného!" odporovala jsem. Sestra měla nějaké námitky, ale já jsem s ní rozhodně nesouhlasila. Mezi vyřizováním a vystupováním je totiž sakra velký rozdíl! Pojďme to rozebrat.


Nejdřív vám trochu vysvětlím situaci nastíněnou v perexu.


Na konci června se tradičně konal Sweetsen fest, což je obrovský festival, na kterém účinkují výhradně kapely z Frýdku-Místku a okolí. Program se rozrostl už na čtyři dny. Poslední dva dny jsem měla moderovat jednu ze scén. Předtím se konal speciální koncert symfonického orchestru. Byl doprovázen zajímavým výkladem, aby lidem ukázal, jak orchestr funguje a pracuje. Diváci mohli sedět mezi hráči. Tyto vymoženosti pro mne přínosné nebyly, přece jenom jsem v orchestru strávila devět let, těšila jsem se ale na závěřečný worshop. Mohli jsme si vyzkoušet všechny nástroje. Chtěla jsem si konečně zahrát na violu!

Málem jsem ji ani neměla v ruce. Bála jsem se hráče oslovit. Při tom jsem ale skoro nepociťovala nervozitu z moderování v následujících dnech. Jak už jsem řekla, cítím v tom obrovský rozdíl.

Znázornila jsem vám ho:





Příklady vyřizování: vypůjčení violy, žádost o občanský průkaz, dotaz na brigádu přímo na místě, nikoliv e-mailem, řešení čehokoliv na správě centra, kupování roční jízdenky na MHD, registrace v knihovně a další.

Pozn.: opakovaným vyřizováním se zmenšuje hrůza, např. až si budu o občanku žádat příště, budu už přesně vědět, o co jde a budu se nervovat podstatně méně.


Příklady vystupování: předehrávka v ZUŠ, koncert, recitační soutěž, moderování Sweetsen festu, maturita, zkouška na vysoké škole, vysvětlování zákazníkům, co je 5D kino apod.

Základní znak vystupování: Něco vím, něco umím a předvádím to druhým s pocitem ,,podívejte, jaká jsem borka, co všechno dokážu!" případně ,,vy mi nevěříte a já vám to teď natřu!".

Naproti tomu základní znak vyřizování: Já jsem ta blbá, která něco neví, potřebuje poradit atd., musím pokorně přijít za někým, kdo se v tom vyzná a pomůže mi. Co si o mne bude myslet? Nejsem v roli borky, naopak musím vzhlížet k tomu, s kým něco vyřizuji. Proto je také opakované vyřizování snadnější, už se nemusím hloupě vyptávat, nepatrně se s druhým člověkem dostávám do rovnováhy.

Stokrát radši jsem na obdivované pozici. Proto tak miluji pobyt na pódiu. Proto píšu blog a pořád vám cpu, kolik už jsem nasbírala fanoušků (přestože to číslo vlastně nestojí za řeč). Proto se tak těším na učitelskou profesi! Ve třídě přece budu ta největší hvězda! Proto ráda chodím na zkoušky...

Už je vám ten rozdíl jasný?

Okresní kolo soutěže Wolkrův Prostějov 2014

Příklad vele nepříjemného vyřizování: Po přestěhování jsem si potřebovala zařídit roční jízdenku na MHD. K tomu patří i průkazka s fotografií. Ženská za přepážkou mi vůbec nepomáhala. Po informaci, co chci, řekla jenom: ,,No." Všechno jsem z ní musela tahat jak z chlupaté deky. A ještě k tomu byla nepříjemná a podrážděná. Bylo to opravdu utrpení!


Na závěr bych se ještě chtěla lehce věnovat introverzi. Vadí mi, když na ni někteří svádějí trému. Je to hloupost, introverze a tréma nemají nic společného. Introvert nemusí trému cítit, naopak společenský ukecaný extrovert se může před vystoupením pořádně klepat.

Cituji wikipedii: ,,Introverti jsou naopak ti, kteří čerpají energii ze svého vnitřního světa pocitů, myšlenek a prožitků. Bývají méně hovorní než extraverti (většinou tehdy, když chtějí říct něco, co je pro ně relevantní, nemají rádi tzv. společenskou konverzaci) a jsou více přemýšliví. Mají rádi klid a soukromí. Bývají uvážliví, jednají až poté, co si své jednání předem promysleli a obhlédli situaci. Pobyt ve (větší) společnosti nebo přemíra vnějších podnětů je obvykle stresuje a vyčerpává. Ve společnosti tvoří menšinu (obvykle se uvádí kolem 25 %). Mnoho introvertů má nadání pro tvůrčí činnosti, jako je psaní, malování, skládání hudby, programování apod."  

Jediné, co by trémě mohlo trochu nahrávat, je poznámka, že introverti mají rádi klid a soukromí. Tím ale nemají na mysli, že introvert automaticky odmítá odejít z domova, s nikým se nebaví apod.

Introverze a extroverze nemusí mít nic společného ani se sebevědomím. Introvert si může být vědom svých schopností stejně tak jako extrovert může před zkouškou pořádně panikařit a myslet si, že nic neumí.

A když už jsme u toho, introvert není synonymum pro asociál. Občas na internetu potkám dotaz typu ,,nevíte o nějaké práci pro introverta?". Jako kdyby introvert nebyl schopen pracovat mezi lidmi a musel být celé dny někde zavřený. Až někdy takovou otázku budete mít, zamyslete se, jestli nehledáte spíš práci vhodnou pro stydlína či konflitkní osobu.



Jak jste na tom s vyřizováním a vystupováním vy? Napište mi do komentářů své pocity. 


Kája
   



Komentáře

  1. Já dříve měla velký problém s obojím, teď už mi tolik nevadí vystupování, ale vyřizování nemám ráda. Stačí mi objednávání k doktorovi, volání do autoškoly apod. Občas dojde k nedorozumění a já se pak cítím jako hloupá husa. Myslím si, že tohle máme podobné, ale třeba vystupovat před třídou jako učitelka, na to bych odvahu neměla. Jsi dobrá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objednat se k doktorovi, brrr. A pak k němu jít. Brrrrr. :D

      Vymazat
  2. Já vyřizování nesnáším, a prožívám obojí stejně jako ty.Když si mám jen zavolat k doktorovi,jsem vyklepaná jako prase.Přitom při provázení se na mě běžně dívá přes 30 lidí a to jsem úplně v pohodě.Nechápu to.

    OdpovědětVymazat
  3. Já ani jedno nezvladam :D. Jsem introvert, stydim se a když o něco jde, jsem hrozně nervózní.
    S tím jsem mela i problémy. :(
    Také si moc nevěřím a všechno si beru osobně, takže to se mnou fakt není jednoduché :D
    Ja mám starší sestru, dvojče. Která je více hovorna a všechno v pohodě vyřeší. Takže jsem za její pomoc moc rada, ale samozřejmě to už na me také nechává, abych se to ,,naučila" :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Neboj konzervo, stejně tě otevřou :D Ne, docela hezký článek. Asi i souhlasím. I když já jsem poměrně oprsklej a zeptat se na cokoliv problém nemívám. Spíš nemám rád vyloženě konflikty. Takže když mě někdo sere kouřením na zastávce nbo děláním blbostí v busu, spíš si toho nevšímám nebo jsem já ten kdo se přesune. Ale holt druhá možnost je konflikt a nejlíp ho rovnou umlátit. A tomu se chci vyhnout :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já jako (nyní již převážně vyléčený) sociofobik nesnášela dřív zejména vyřizování, po práci na infolince asistenční služby, kde jsem pořád něco vyřizovala, se mi toho podařilo zbavit. Nepříjemné je to pořád, ale ne existenčně :D Třeba na střední jsem neměla problém velmi dobře přednést referát, ale třeba jít do cizí třídy (a hlavně zaklepat na dveře) pro třídnici, z toho jsem se klepala a vždycky jsem se nějak vymluvila :D
    A ty báby jsou takové vesměs u všech okének, kde se prodávají MHD kupony ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S referátem a klepáním skoro jako kdybys popisovala mne. :D

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.