Běhejme a pomáhejme útulkům (Praha 2018)

Letos jsme se už podruhé zúčastnili perfektní akce s názvem Běhejme a pomáhejme útulkům. Jak bychom tam taky mohli chybět, když s mužem oba rádi běháme a milujeme pejsky, že ano? Čtěte dál, abyste se dozvěděli důležité informace o akci, o jejím průběhu a tak dále. Účelem článku je vás nalákat na skvělou, užitečnou věc. Neděste se, více než o pohyb tady jde hlavně o radost z pejsků. :)


běhejme a pomáhejme útulkům


O co vlastně jde? 

Bylo nebylo, před pár lety pana Petra Sokolíka napadlo uspořádat menší běžecké setkání, jehož účastníci by poskládali dohromady pár peněz a těmi obdarovali nějaký útulek. Pozval pár známých, ti také někoho pozvali a společně se sešli ve Stromovce. I když jich nebylo o moc víc, než na obyčejné rodinné oslavě, vybrali přes čtyři tisíce korun. V dalších letech se akce rozrůstala. Loni, na čtvrtém ročníku, se zúčastnilo přes dva tisíce nadšenců! Běhání se rozšířilo i do dalších měst. Loni se akce konala na osmi místech. Běh a přispívání doprovází pěkný hudební i pejskový program.



Letos se peníze vybíraly těmto organizacím: 




Průběh akce: 

  • vybírání příspěvků (100 Kč, případně více) 
  • společná rozcvička
  • běh/procházka Stromovkou
  • doprovodný program před holešovickým výstavištěm


Jak jsme akci prožili? 

Výběr peněz začal ve dvě hodiny, rozcvička byla ve tři, krátce po té se vyběhlo. Bohužel jsem to nestihla, nemohla jsem být na místě tak brzy. Přijely jsme až o půl páté, když už bylo po běhu. Cestou jsem váhala, jestli to vůbec ještě bude mít smysl. Mělo!

V rámci doprovodného programu se zrovna předvádělo dog frisbee. Asi nemusím vysvětlovat, o co jde, napovídá už samotný název. Pak jsme si poslechli pár písniček od různých interpretů a mrkli se na šikovné pejsky, jak umí cvičit a vyhledávat čichem zadanou věc.


Eliška se proměnila v úplnou hvězdu!

Z počátku byla trošku polekaná, bylo tam hodně lidí, hodně psů, velký hluk a tak různě. Názor však rychle přehodnotila. Kámoš na každém kroku je přece super, no ne? Obzvlášť, když mají v kohoutku aspoň pětkrát víc, než má ona sama. Ty má naprosto nejraději.

Lidi z ní byli uneseni. Kam přijdeme, tam nám ji někdo obdivuje, na to jsem už zvyklá. Teď byl však zájem ještě mnohem větší. Vždyť jsme byli mezi samými milovníky psů! Štěně z toho bylo nadšené. Zdá se, že je rádo středem pozornosti.

Doma spala jako zabitá. Celou půl hodinu! Potom zase řádila...

V areálu bylo několik stánků s různými předměte se zvířecí tematikou. Koupili jsme Elišce nový míček a mašličku na obojek, aby byla frajerka. Jako celebrita se přece musí fintit. Já jsem dostala řetízek s nádherným přívěskem - tlapka v srdíčku. Jiné holky možná touží po drahém šperku, já jsem nadšená z téhle cetky za osmdesát korun. (Po korálkách za dvacku od Vietnamců je to obrat k luxusu.)


šeltie štěně



Hodnocení: Pecka, pecka, pecka! Jsem ještě nadšenější než loni. Běhejme a pomáhejme útulkům je krásná akce pro všechny milovníky zvířat. Spojuje příjemné s užitečným. Více než sportovní akce je to obrovské setkání pejskařů a podobně smýšlejících lidí. Radost pak posílí ta hromada peněz, která se nasbírá na pomoc pejskům a kočičkám v nouzi. Co mě těší nejvíc je to, jak se akce během pár let rozrostla. Je vidět, že dobří lidé ještě žijí. :) Připojte se k nim příště i vy.

Kdy? Třeba už za tři týdny. 16. 6. se běh pro útulky koná v Opavě. 8. září se běhá v Plzni, 22. září v Brně. Sledujte webovky nebo Facebook, aby vám nic neuniklo. Příští rok se určitě potkáme v Praze. ;)



A co vy? Angažujete se nějak v dobročinných organizacích? Přispíváte, dobrovolničíte, podílíte se nějak na charitativních akcích? Pochlubte se. :)




Kája, milovnice pejsánků :-*




Komentáře

  1. Chtěla jsem jít, ale nečekaně nám přivezli novou dočasku, pro kterou jsem neměla náhubek, tak to nevyšlo :( Jinak ano, jak vyplývá z předchozí věty, dělám dočasné péče. :)

    upandy.hys.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné. :) Jak to děláš, že se z dočasek nestane pejsek na pořád? :-O :D

      Vymazat
    2. Složitě... Občas je předat dalším majitelům je fakt náročné. Ale zs mě uklidňuje, že pak pomůžeme dalšímu pejskovi :)

      Vymazat
    3. Jó, pocit z pomoci musí být fajn. :) Jsem ráda, že jste a že tak pomáháte! Já si vůbec nedokážu představit, jak bych to psychicky snášela.

      Vymazat
    4. Ten pocit to kompenzuje, no. Ale většinou dostáváme samé vyděšené pesany, které musíme socializovat, naučit, že se není čeho bát, rozežrat a... Pak jsou pryč a čas strávený s nimi taky, což je trochu demotivující, no.

      Vymazat
  2. To muselo být krásné :-)! Je super, že se vymýšlejí akce pro majitele pejsků.
    Já jsem běžela Běh pro Světlušku. Byla jsem hrozně ráda, že mohu udělat něco dobrého pro nevidomé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, vždycky je fajn někomu pomoct a když se k tomu ještě bavíš, je to teprv pecka. :)

      Vymazat
  3. Věřím, že se vám tahle akce moc líbila. Já sama chodím do útulku venčit pejsky a běhání miluju, takže by bylo opravdu ideální spojit pomoc s radostí.
    Nedaleko od nás se tahle akce také konala, ale bohužel jsem ten den byla v Praze kvůli jiné akci, takže jsem neměla možnost to stihnout. I kdybych ale čas měla, asi bych dost přemýšlela, zda se zúčastním. U nás se vybírala částka 100 Kč, což pro někoho může být úplně v klidu, ale pro mě jako pro studenta je to celkem částka. Myslím, že kdyby vybírali třeba polovinu, zúčastnilo by se i víc lidí, a přeci jen, ten kdo chce pomoct, může pomoci jak finančně, tak i třeba právě tím venčením.
    I tak si myslím, že je to určitě parádní akce, která pomůže, a jsem ráda, že jsou na světě stále lidé, kteřím nejsou zvířata lhostejná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, venčit pesjky z útulku, to je taky moc pěkná činnost. Ach jo, kdybych se jen nebála, že si je budu všechny chtít vzít domů. :(

      Vymazat
  4. To vypadá skvěle! Škoda, že se podobné akce nekonají i u nás :/ :) Ale je pravda, že bych to asi neudýchala :D

    Jsem ráda, že je pořád na světě tolik lidí, která pomáhají jakýmkoli způsobem zvířatům ♥

    Jinak určitě napiš ten článek na 5 tvých nejoblíbenějších plemen, ráda si ho přečtu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jo... Mám teď několik článků naplánovaných, ale jednou na ně určitě dojde. :)

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.