Chceš hezkou pleť? Vysaď kofein!

Svůj příběh s problematickou pletí jsem popisovala na Facebooku. Příspěvek měl úspěch, a tak jsem se rozhodla, že téma rozvedu i na blogu. Varuji vás: Po přečtení článku se možná pokusíte zbavit závislosti na kofeinu. Aspoň ušetříte za kafe.



Těžké jaro a "osypky" 

Problémy s pletí se mi vyhýbaly. Jednou za měsíc se vlivem hormonů vytvořil nějaký pupínek, možná dva, s ničím horším jsem se nepotýkala. Až letos.

Jaro jsem měla po více stránkách náročné. Stalo se hodně nemilých věcí, byla jsem pod tlakem, stresovala mě škola i práce. Abych to ustála, zvyšovala jsem dávku kofeinu. Od konce března jsem na čele pozorovala hromadu pupínků. Na náladě mi nepřidávaly a nemohla jsem se jich zbavit.

Uklidňovala jsem se, že špatnou pleť vnímám jenom já, ale pak jsem z lavic uslyšela:
„Paní učitelka má osypky." Opakovali jsme vyjmenovaná slova po S, osypky se zrovna vyskytly ve cvičení. Potom děti uvažovaly, jestli to nemám z toho, jak zlobí. Jejich nevinné poznámky mě vyděsily. Bylo jasné, že můj problém vidí i ostatní.

Zkousela jsem všechno. Vysadila jsem nové pleťové krémy. Napadlo mě totiž, že to možná způsobují ony. Bez úspěchu jsem zkoušela masti, peelingy, pleťové maskyVysadila jsem na čas laktózu, zbavila jsem se na chvíli i lepku. Pleť zůstávala stejná.

Koncem května jsem boj vzdala. Usoudila jsem, že je viníkem stres. Očekávala jsem, že až skončí školní rok a přestěhuju se, stav pleti se postupně zlepší sám.

První dva týdny nepřinesly žádnou změnu. Nebo možná jo. K horšímu.
Znovu jsem hledala řešení. Vzpomněla jsem si na články, které mluvily o špatném vlivu kofeinu.
Že by?
Do té doby jsem o něm vůbec neuvažovala. Měla jsem za to, že jsem na kofein zvyklá...



Příliš mnoho kofeinu 

Vysokou dávku kofeinu jsem přijímala dlouho. Když jsem ještě učila, vypadal můj den takto: Ráno zelený čaj, po příchodu z práce káva, do večera ještě dva nebo tři čaje. O víkendu obvykle bylo více času na čaje, a tak bylo kofeinu ještě více.

Na jaře se už tak vysoká dávka ještě zvýšila. Před ranním zeleným čajem jsem byla schopna kopnout espresso. Když jsem ho nekopla, dělala jsem si do termohrnku překapávanou kávu a popíjela v práci. Odpoledne jsem si dělala dvojité nebo trojité espresso, odpolední kávou jsem tak do sebe dostala více kofeinu než dřív. Čaj a káva pro mne byly zdrojem klidu a štěstí.

Tělu se to asi nelíbilo...


Co se stane, když vysadím kofein? 

Vysadila jsem kofein. Dala jsem si za úkol vydržet týden. Po jeho uplynutí jsem měla přijet do Itálie. A být v ráji espressa bez kávy? Nemožné! 
Výsledek byl viditelnější, než jsem si vůbec troufla myslet. Stejně tak bylo viditelné bohužel i zhoršení po třech dnech dovolené. Návrat domů znamenal návrat k očistě. 

Žila jsem bez kofeinu další celý týden, opět došlo k výraznému zlepšení. Pak jsem to přestala hrotit.
Čaje piju většinou bez kofeinu - stačí vylít první nálev.
Kávě se většinou vyhýbám nebo si dávám odkofeiněnou variantu.
Drogu do sebe dostanu dejme tomu dvakrát nebo třikrát za týden a nikdy ne dva dny za sebou - přísně si to hlídám. Krásné čelo mi za to stojí. 


Vysazení kofeinu se osvědčilo. Proto radím i vám: Jestli trpíte problematickou pletí, zkuste nějaký čas odmítat kofein a pozorujte změny. Mně to pomohlo rychle a výrazně. 


Kája


Další čtení 

Komentáře

  1. Mně v tomto směru dost pomohla čistá voda (pořídil se dražší filtr a projíždím tu z kohoutku) . Co se týká kofeinu, piju vesměs směsi z automatů, a tam kofein snad ani není :) V každém případě by mě spíš hlava bolela, než že by se osypala, nicméně jsem ráda, že ti to pomohlo

    Zápisky třicítky

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, to som veru nepocula. Ak si pamätas tie clanky, cim to zdovodnovali? Co kofein spaja s pletou?
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.