3 nej knihy přečtené za rok 2020: Hrůzy Osvětimi, těžká práce učitelky a nauka o vlcích a psech

Knihy mám ráda od nepaměti. Přečtené si zapisuji na seznam a do čtenářského deníku a často i okomentuji na Databázi knih. Zatímco v roce 2019 jsem jich zvládla 60, loni kvůli únavě v těhotenství a raném mateřství „jen" 36. Ze seznamu jsem vybrala tři různorodé tituly, o které bych se s vámi chtěla podělit. Seřazeny jsou chronologicky podle toho, kdy jsem je četla. 

Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý

Autor: Petra Hülsmann
Překlad: Pavla Lutovská 
Nakladatelství: Ikar (2020)

Hlavní hrdinkou je mladá učitelka hudební výchovy jménem Annika. Má svou práci ráda, bohužel čelí velké výzvě: přeřadí ji do školy v problémové části města. V širokém okolí se proslýchá, že tamější žáci jsou problémoví, nenadaní, většinou ze špatných rodinných poměrů. Annika zpočátku nemá do práce vůbec chuť, nakonec ale v sobě najde odhodlání. Ve škole dokonce zakládá muzikálový kroužek, což je pro všechny naprostá novinka. Nacvičit muzikál je náročné, Annika ovšem dokáže děti nadchnout, a tak postupně vzniká zajímavé vystoupení. Během roku si Annika nové žáky oblíbí a před prázdninami se rozhodne, že s nimi zůstane. Práce s nimi ji naplňuje, neboť jim dává více, než pouhé vzdělání. 

Druhá dějová linka odhaluje Anničin soukromý život. Dozvíme se, že sdílí byt s kamarádkou a přes chodbu bydlí dva milí kluci. Od začátku knihy je čtenáři jasné, že se něco děje mezi Annikou a jedním ze sousedů, dvojice si to však uvědomí až ke konci příběhu. Annika bojuje se stínem své minulosti, setkává se s dávnou láskou a vede spory s rodiči o své kariéře. Ti totiž počítali s tím, že z Anniky bude virtuozka. 

Co mě ke knize přivedlo: Sáhla jsem po ní namátkou v knihovně, když jsem hledala něco odlehčeného na čtení. To, že je hlavní hrdinka stejně jako já učitelka a muzikantka, je náhoda. 

Čím na mne zapůsobila: Autorka snad psala o mně! Annika je mi podobná nejen povoláním a láskou k hudbě, ale i povahou a tím, jak ji pořád trápí něco z minulosti. Jsem to já, akorát žiju v Hamburku! Dále vypíchnu myšlenku, která v knize zaznívá: Práce učitele není ani zdaleka jen o vyučování. Je to pravda! A pokud to má nějaký učitel jinak, raději by za katedrou vůbec neměl být.

Co bych knize vytkla: Na databázi knih ode mne dostala pět hvězdiček. Byla jsem z ní nadšená, nemám co vytknout. Děj nebyl nijak překvapivý, dal se předvídat, ale to k podobné literatuře patří. 


Utekl jsem z Osvětimi 

Autor: Rudolf Vrba
Překlad: Iva Hrdličková, Tomáš Pěkný 
Nakladatelství: Sefer, 2007

Utekl jsem z Osvětimi je opravdový příběh jednoho slovenského Žida, Waltra Rosenberga (později Rudolfa Vrby). Popisuje svoje neúspěšné pokusy vyhnout se transportu, následnou cestu do koncetračního tábora a život v něm. Walter měl spoustu štěstí v neštěstí, okolnosti mu přály tak, že vedl poměrně "dobrý" život, mnohokrát jen o vlásek unikl smrti. (Slovo dobrý má zde význam spíše méně špatný než jiní věžni.) Asi po roce a půl věznění začal plánovat útěk. K naplánování mu pomohly znalosti o strážním systému a také poučení z chyb, kterých se dopustili při útěku jiní vězni.

Waltrovi a jeho kolegovi Alfrédu Wetzlerovi se útěk povedl. Únikem z tábora to ale nekončilo, museli se ještě dostat na Slovensko, a tak byl jejich osud stále nejistý. Společně pak podali zprávu o tom, co se v koncetračním táboře děje. Do té doby si lidé zvenčí nedokážali představit, jaké hrůzy se tam odehrávají. Jejich svědectví prý nakonec zachránilo 200 000 lidí před deportací. 

Příběh mě zaujal natolik, že jsem o Vrbovi a dalších přeževších hledala více informací. 

Co mě ke knize přivedlo: Hledala jsem čtení pro komorní čtenářský klub. Chtěla jsem vybrat literaturu faktu. Inspirovala jsem se na Databázi knih, mezi dalšími tituly mě zaujal tento. 

Čím na mne kniha zapůsobila: Silným příběhem a skutečností, že se to dělo doopravdy. 

Co bych knize vytkla: Některé pasáže byly zbytečně zdlouhavé a nebavily mě. 

Vlčí mluva pro pejskaře - O alfa samcích, dominanci a jiných populárních omylech

Autoři: Elli H. Radinger a Günther Bloch 
Překlad: Tomáš Dimter 
Nakladatelství: Mladá fronta, 2019 

Kniha objasňuje různě pravdivá moudra, která se o vlcích/psech říkají. Na začátku každé kapitoly stojí jedno takové moudro, které je v následujím odstavci upřesněno a přivedeno na pravou míru. Další část říká, co by si z nového poznatku měli vzít pejskaři. Většina kapitol končí příkladem ze života volně žijících vlků - jedná se o konkrétní situace, které autoři vypozorovali. 


Jak jsem se ke knize dostala: Přes Elli H. Radinger, četla jsem její knihu Moudrost vlků. 

Čím na mne kniha zapůsobila: Dobře vyřešenou strukturu, fotografiemi a samozřejmě novými znalostmi. Co se týče mého soužití se psy, nic moc nového jsem se nedozvěděla, důležité věci vím nebo dělám, protože je tak zkrátka cítím, ale oceňuji objasnění psího chování v souvislosti se světem vlků. 

Co bych knize vytkla: Občas mi připadalo, že jsou situace dávany do souvislostí trochu na sílu. 
...


Nalákala jsem vás k přečtení některé z těchto tří knih? 
Kolik knih jste loni přečetli, bylo to méně nebo více než předchozí rok? 

Kája

P. S. Kompletní seznam přečtených knih roku 2020 najdete zde: Odkaz 

Komentáře

  1. Hodně se zajímám o 2. světovou válku. Četla jsem desítky knih o KT, ale tuhle knihu ne. Díky moc, za tip! Píšu si do seznamu. Mám radši, když jsou takové knihy podle skutečného příběhu a ne vymyšlené.
    O té učitelce a muzikantce je to opravdu dobrá náhoda :D. Jak jsem četla nadpis, říkala jsem si, že jsi po ní sáhla určitě schválně, protože jsi také učitelka, ale opak je pravdou. To je opravdu výborná náhoda :D
    Wow, čteš opravdu hodně :). Také si píšu čtenářský deník. V roce 2019 jsem přečetla 22 knih a v roce 2020 19, což je skoro stejně a je to docela obdivuhodné, protože jsem půl roku nečetla kvůli maturitě a přijímačkám. Ale je fakt, že o prázdninách jsem si to hodně vynahradila, protože mi to strašně chybělo a moc jsem se na čtení těšila :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem takovou čtecí mezeru měla po narození syna. Ani jsem si to neuvědomovala, ale když jsem knížku otevřela konečně po několika měsících, zjistila jsem, jak moc mi to chybělo. :)
      Přeju ti co nejvíc času, abys stíhala svůj "wish list" redukovat, nejen rozšiřovat. ;)

      Vymazat
  2. Veľmi príjemný výber. Téme WW II a podobne sa venuje hlavne moja mamina v poslednej dobe, tak jej niečo občas "ukradnem", keď som tam, naposledy to bola Osvienčimská uspávanka. Ale páči sa mi tá o pani učiteľke, síce aj Osvienčimská uspávanka je svojim spôsobom o učiteľke a o škole. Ale páči sa mi ten názov: keby to bolo také ľahké, robil by to každý...to sa dá povedať skoro o všetkom. Páči sa mi to. Asi si to vyhľadám, ak nezabudnem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip na dobu, až dostanu zase chuť na válečné téma. Já to to teda nemůžu číst pořád. Teď jsme se třičtvrtě roku dívali na Mash, což se dalo zvládnout, díky vtípkům, ale někdy na mne ta děsivá atmosféra doléhala i tak. A ze závěrečné epizody se asi dlouho nevzpamatuju.

      Vymazat
  3. Obdivuju každého, kdo si systematicky udržuje čtenářský deník a zaznamenává každou knihu, kterou přečetl. Já jsem něčeho takového byla schopná jen pod gymnaziálním nátlakem, a to ještě s velkým sebezapřením :-D Z knih, které jsem přečetla v poměrně nedávné době, na mě hodně silně zapůsobila sci-fi trilogie Vzpomínka na Zemi od Liou Cch'-Sina. Bylo to tak jiné, než na co jsme zvyklí, a tak neuvěřitelně domyšlené a nepředvídatelné, že jsem nedokázala přestat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zapisování se vyžívám. Přes pět let, od té doby, co vydělávám peníze, si vedu podrobné zápisky o příjmech a útratách, stanovuju si rozpočet, který dělím na kapesné, výlety apod., vedu si cestovní deník a nově i deník miminka. :)

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.