Čtvrtstoletní ženská odpovídá na dotazy od čtenářů

V úterý uplynulo 25 ode dne, co jsem se narodila Šok, horor, katastrofa. Několik předchozích narozenin mě nijak zvlášť nebralo, ale čtvrt století, to už je sakra dost.  Nebudu tady ale bědovat, jak život utíká, a radši vám dám možnost se o mně něco dozvědět. Požádala jsem vás o otázky, zde jsou odpovědi. 

...a teď už jsem veliká, musím chovat Jeníka.

Když porovnáš blogování kdysi a dnes, kam si myslíš, že se podstata blogování bude ubírat do budoucna?

Myslím si, že pro nás, deníčkové nadšence, to bude pořád více méně stejné. I když cítím nějaký posun, znamená pro mne psaní blogu pořád to samé jako před pěti, osmi i deseti lety. Doufám, že to vydrží i ostatním kolegům. „Výdělečné" blogy s recenzemi, hauly a reklamami podle mne časem vymizí. Už teď se blogerkami nazývají holky, které přispívají jen na instagram. 

Přešla bys zpátky na Okna?

(V prosinci 2018 jsem si pořídila Macbook, a tak jsem z Windows přešla na Mac OS.)

Nevadilo by mi to, ale zároveň po nich netoužím. Až jednoho dne můj notebook doslouží (snad to hned tak nebude) a objevím adekvátního náhradníka od jiné značky, nebudu mít problém se k Oknům vrátit. Setkávám se s nimi i tak. Jsem v nich teď trochu zmatená, ale je to hlavně o zvyku.

Jaká z blogerek, blogerů tě baví, inspiruje?

Teri Glint, AshMarie Veronika, Boudicca, Lucka Stefani, Clara Jay a věčně se stěhující Rea. A jelikož mám ráda i blogery, nesmí ve výčtu chybět Marek čili Zajímavá kuriozita. A nakonec zmíním ještě Dva zelenáče, i když mi mužská část autorského dua připomíná, že můj syn není jediný Matouš na světě. 

Sleduješ nějaké instagramové účty? Jaké?

Aktivně sleduju spíše jen kamarády a známé, ty nebudu jmenovat. Z jiných účtů mám ráda ty psí, třeba Sheltiekumpels, i když poslední dobou je tam stále více reklam, dříve to bylo lepší. Pak mám ráda účty od ostravské a brněnské ZOO. Brněnská na něm sdílí komentované krmení a dává kvízy o zvířatech. 

Co tě nejvíc překvapilo na porodu/mateřství?

U porodu bylo milé překvapení, jak proběhl hladce. Připravovala jsem se na něj jako na něco krásného, četla jsem o hypnoporodu atd. a bála jsem se, že s první kontrakcí všechno zahodím a budu trpět. Proběhlo to perfektně, poměrně rychle a přirozeně. 

Na mateřství mě nic nějak výrazně nepřekvapilo. Možná trochu to, jak mi sedlo. Obávala jsem se, že mě to „nebude bavit", protože miminka mi nic moc neříkala. Těšila jsem se na tříletého chlapečka, se kterým půjde dělat kde co. A ejhle, ono stačilo přečkat náročný první měsíc!

Co si myslíš o veganské stravě v těhotenství?

To, co o veganské stravě obecně. Pokud se dotyčná žena vyzná ve složení potravin a dokáže si sestavit správný jídelníček, nevidím v tom problém. Ubližovat si špatně složenou stravou lze i při konzumaci masa a živočišných produktů.

Sama jsem konec druhého měsíce slevila z vegetariáství, víc než rok jim sem tam rybu. Jak budu pokračovat, nevím. Ráda bych s masem zase skoncovala, až dokojím, zároveň připouštím, že začnu masa jíst více. Synovi ho totiž dávat chci (samozřejmě z etických zdrojů).

Co je podle tebe nejtěžší na mateřské? 

Jednotvárnost, samota. Nevím, do jaké míry to ovlivňuje korona, nebýt pandemie, asi by to bylo o něco lepší. Být celý den s tvory, kteří štěkají nebo říkají gíí béé, je náročné. 

Byla bys schopná tolerovat partnera co pravidelně pije alkohol?

Takto obecně těžko říct. Záleží, co znamená pravidelně, v jakém množství a také jak by po konzumaci vypadal. Když si dá sem tam něco málo aniž se vyloženě ožere a další den je do rána provozuschopný, je to v pořádku. Kdyby pil denně, byl kvůli pití věčně někde pryč nebo bych byla svědkem obludných účinků alkoholu, nezvládala bych to. 

Máš nějakou čtecí rutinu? Jakou?


Čtu, když je chuť a příležitost, obvykle při kojení a cca dvakrát denně i po něm, když syn usne a potřebuje, abych ležela vedle něj. Když knihu dočtu až do konce, připíšu ji na seznam, označím jako přečtenou na Databázi knih, a pokud jsem ji četla poprvé, zapíšu si ji do čtenářského deníku. 

Co by sis chtěla přečíst? 

Mám rest v podobě Utrpení mladého Werthera, takže to. Zadala jsem ho jako četbu našeho soukromého "čtenářského klubu", ale mám dost jiného čtení a času poměrně málo. 

...

Jestli se chcete zeptat ještě na něco, klidně se ptejte, odpovím vám v komentářích. 

Kája

Komentáře

  1. Chtěla bych Ti popřát krásné narozeniny, hodně štěstí, úspěchů nejen ve škole, ale i v životě, ať ti dělá Matoušek jen samou radost a v téhle době hlavně hodně ZDRAVÍ! Ještě jednou moc děkuji za kávu :) <3
    Žádná otázka mě bohužel nenapadá, ale kdyby, napíšu ;) :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  2. Pobavil mě odstavec o tom, co je nejtěžší na mateřské. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Příjemný článek, ačkoliv jsem tu nová, byl pro mě velmi zajímavý ;) Nemyslím si úplně, že reklamní blogy vymizí, stejně tak si myslím, že blogování není stejné - chybí mi ucelená komunita, která bývala dřív. Teď je velmi těžké blogy a blogery nějak propojit ;) Na tebou zmíněné blogery se ráda podívám - jsem zvědavá, jací další úžasní lidé píšou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komunita není taková, jako na kdysi na blog.cz, to rozhodně ne, ale že by nebyla úplně, říct nemůžu. Jen se obtížněji hledá. :)
      Děkuji za návštěvu a komentář.

      Vymazat
    2. Také si nemyslím, že reklamní blogy vymizí - spíše naopak. S reklamními systémy, affiliate programy a prodejem vlastních produktů se dá blogem opravdu hezky vydělat (nemluvím však z vlastní zkušenosti). V zahraničí co pozoruji tak téměř každý kdo má blog, tak si jej založil přímo s cílem vydělat a udělal z něj vlastní business. V ČR tohle tolik nepozoruji, ale pro firmy jsou blogeři stále velmi atraktivní, především z hlediska linkbuildingu :)

      Vymazat
    3. No uvidíme. Každopádně se mi to nelíbí, původní smysl blogování je pryč. :(

      Vymazat
  4. Dodatečně všechno nejlepší, hlavně zdraví! :)

    A co mám říkat já, příští rok už 30. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      Starý dědek, no. :-p Ale na moje poměry moc mladý. :D

      Vymazat
  5. Já vím že o tom asi nechceš mluvit, protože jinak bys to určitě občas zmínila. Ale pořád mi vrtá hlavou jestli jsi vdaná a máš partnera. Jestli byla nějaká svatba atd. To je pořád pes, miminko, rodiče, kamarádky, ale o něm ani slovo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vdaná nejsem a do svatby se nijak zvlášť nehrnu, protože je to šaškárna.
      Ale nějaké zmínky o tatínkovi tu sem tam jsou... jinak nějak nevím, co bych tu o něm psala.

      Vymazat
  6. Děkuji za odkaz, udělal mi radost :-) A Utrpení mladého Werthera, no, jak to říct - já jsem ho četla v tom správném věku (sladkých náct), takže se mi hodně líbilo. Ale podle toho, co jsem slyšela, to jeho frfňání s přibývajícím věkem může dost ztrácet na přitažlivosti ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jo a málem bych zapomněla - všechno nejlepší k narozeninám! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za zodpovězení mých dotazů, zejména té ohledně Windows OS. Většina lidí, které znám, a která používala Windows a časem přešla na Apple, tak nyní tvrdí, že by se k Oknům už nevrátili. Apple vychvalují do nebes a já nechápu proč. Vzhledem k tomu, že všechno Apple vnímám jako "vir", který mě chytí v okamžiku, kdy si něco od Apple koupím, raději se tomu vyhýbám.

    A ještě větší dík za to, že tě můj blog baví. Sice nepřekypuje příspěvky tak jak jsem si ze začátku představoval, ale práce, koníčky, málo času,.. znáš to.

    Ještě jednou a dost opožděně ti přeji Všechno nejlepší. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dodatečně velké gratulace ke krásným narozeninám! Zajímavé dotazy. Knižní rutinu se zapisováním čtenářského deníku máme podobnou, jakožto i náhled na vývoj blogování. Také už bloguji skoro 15 let a jsem ráda, že se blogy stále drží a že pohroma ve formě 2/3 sponzorovaných příspěvků postupně mizí nebo se přesouvá na jiná média. Jen k Applu mám přístup opačný - využívala jsem iPhone v práci a nevyhovoval mi, vracela jsem se po pár letech zpátky k Androidu. Mac jsem ale používala jen výjimečně, tak tam to úplně posoudit neumím.

    Velmi mě těší zmínka mého jména v inspiraci, za to děkuji a vážím si toho. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mně je iOS s Androidem srovnatelný. :D Nemám na mobil moc velké nároky, takže to vyjde úplně na stejno.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.