Den na Karlštejně: Hrad se mi líbil, příroda mě nadchla, zoopark zklamal

Na Karlštejn jsem se chtěla podívat už dávno, ale nenašla jsem nikoho, kdo by jel se mnou. Přestala jsem se vymlouvat na druhé a během dovolené v Praze jsem tam vyrazila "jen" se synem a fenou. Strávili jsme tam půl dne a navštívili jsme hrad a zoopark. 


Prvotní myšlenku, že tam pojedeme, jsem nebrala nijak vážně. Pak jsem ale zjistila, že by se nejednalo o dlouhé cestování, vlak tam jede jen něco přes půl hodiny. Najednou bylo jasno. Když jsem zjistila, že je v obci i zoopark, do kterého se může se psem, těšila jsem se na výlet ještě víc. 

Cesta nakonec byla kvůli stavebním pracím o dost složitější. Bez syna by to bylo jen delší sezení (a čtení) ve vlaku, s ním to bylo divoké. Sedět na místě není nic pro něj. Po pár krocích venku synáček usnul, což mi narušilo plán zahájit výlet realxací v trávě. Pomalým tempem jsme šly s Eliškou směrem k hradu.

Prošla jsem tam volně přístupná nádvořími, na placenou prohlídku nesmějí psi. Když se synáček probudil, na chvíli jsme se usadili. Zatímco já s Eliškou jsme odpočívaly, on aktivně zkoumal okolí. Pak jsme se asi hodinu procházeli okolní přírodou. Další zastávkou byla restaurace Pod Dračí skálou, která mě lákala na pstruha. Vlastně nás, Eliška si ho dala se mnou. 




Ze zooparku jsem byla na rozpacích, sotva jsem se k němu blížila. Představovala jsem si ho zelenější, přírodnější. Přede mnou byla obrovská vyprahlá pláň. Váhala jsem, jestli vůbec platit vstupné. Bylo tam dost nepříjemně, před sluncem téměř nebylo úniku. To je ovšem nic proti tomu, jak mě zklamala zvířecí obydlí. Dobrá, kozy, osli, velbloudi, ti mají vcelku fajn výběhy. Z pidí klecí pro velké kočkovité šelmy mi ale bylo do breku. Zrovna tato zvířata to nemívají moc pěkné ani v zoologických zahradách, ale toto byl extrém. Raději jsem kočky rychle obcházela. 

Zoopark cílí na rodiny s dětmi, pro ně je zde také spoustá atrakcí, např. trampolína nebo skákací hrad. Kdyby chovali jen "bezpečná" zvířata, kočky přestěhovali jinam a do areálu přidali pár stromů a keřů, mohlo by to být fajn místo. Za stávajících podmínek zoopark nedoporučuji.



Poslední článek ze série Praha 2021 je u konce. I když si dovolenou představuju spíš někde v Alpách, jsem ráda, že jsem mohla vyrazit alespoň do hlavního města. Kam jste se letos vypravili vy? 

Kája

Komentáře

  1. Ano, na Karlštejně je krásně :-) Jen ten zoopark tedy zní jako dost smutný příběh. Nějak se mi ho vždycky podařilo minout, takže ani nevím, že tam je - a po přečtení tvého článku mám jasno v tom, že ho budu míjet i nadále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, nebýt těch koček a být tam víc stínu, brala bych to jako fajn zábavu pro děti. Takže jo, míjej ho a radši si užívej přírodu kolem. :)

      Vymazat
  2. O zooparku slyším poprvé, možná tam není moc dlouho. Na Karlštejn se vždy ráda vracím, I třeba jen procházkou po okolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není tam dlouho, ale rok založení mi už nějak vypadl z hlavy a ani nevím, kde jsem ho vyčetla. Procházky po okolí tam určitě musí stát za to.

      Vymazat
    2. Pro příští procházku doporučuji v okolí Karlštejna pohledy na Ameriku zeshora https://anawiblog.blogspot.com/2020/11/tip-na-vylet-velka-mala-amerika.html?m=1

      Vymazat
  3. Na Karlštejně jsem byla jednou, bohužel nám nevyšlo počasí, hodně pršelo :( těším se, až se tam podívám znovu, snad při lepším počasí :D
    To je smutné, že jsou výběhy tak malé a nedostačující. Nechápu...
    Já tyto prázdniny moc necestuji. Spíše hodně sportuji. Ale možná pojedeme k vám do Beskyd. Na Radhošti jsme dali taťkovi k narozeninám paragliding, tak uvidíme, jak domluví termín :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet palce, ať ti příště počasí na Karlštejn vyjde. :)
      Jé, Beskydy, tak to je super! Snad se ti tady bude líbit.

      Vymazat
  4. Karlštejn se mi líbil, hlavně "technický" okruh s představením dřevěného podsebití v hlavní věži. Už je to ale pár let, dnes jsou možná okruhy jinak seskládané. Jsem ráda, že jste si aspoň první část výletu užili. Karlštejn může být v těchto dnech bez zahraničních turistů hezký tip na výlet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahraniční turisti tam asi nebyli, ale i tak nás tam bylo celkem dost a vstupenky na prohlídky se prý musí kupovat s předstihem. To vím jenom z doslechu, sama jsem se o koupení vstupenek ani nepokoušela, vzhledem k tomu, v jaké jsem byla sestavě.

      Vymazat
  5. No, ten vlak so synčekom si viem živo predstaviť, náš by asi behal po celom vlaku alebo by som ho musela prilepiť. Škoda, že ten zoopark takto dopadol. Ja celkovo takéto zavreté zvieratá akosi moc nemusím. Ale verím, že bolo fajn si spraviť takýto výlet/dovolenku do Prahy. To by som išla hneď.

    OdpovědětVymazat
  6. Ani jsem o zooparku na Karlštejně nevěděla. Po přečtení o návštěvu ani nemám zájem. Někdy bych se na tenhle hrad chtěla znovu podívat, byla jsem tam jako děcko :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.