#bloggerchallenge: První výhled na Alpy

Dneska to bude veselé! Další úkol z výzvy: Describe one time or experience that had you feeling totally satisfied. Nejspíš se ode mně očekává, že budu psát o narození syna, ale víte co? Zavzpomínám na první dovolenou v Alpách. Tam to byla čirá radost, kdežto s miminkem jsem cítila i obavy. 

Alpy mě lákaly od třetí třídy. Zamilovala jsem se do nich po přečtení knihy Heidi, děvčátko z hor. Uplynulo jedenáct let, než jsem je konečně viděla na vlastní oči. Poprvé to byla jen ochutnávka cestou do Benátek. Podruhé, v září 2016, jsem měla čest po nich dokonce chodit. S partičkou inteligentních inženýrů, kteří neumějí natankovat starou Fabii, jsem vyrazila na dovolenou do Vysokých Taur. 

Od začátku do konce to bylo naprosto dokonalé. Fascinující na tom bylo třeba už to, že to byla první dovolená na vlastní pěst. Žádní rodiče, žádná škola. Inženýrové byli milí. A Mallnitz, kde jsme bydleli, to je po švýcarském Braunwaldu nejkrásnější vesnička, kterou jsem kdy viděla! 

Nadšení z hor jsem pociťovala už v autě, když se hory poprvé ukázaly. Opravdové doprodružství začalo ve chvíli, kdy cesta uprostřed hor skončila a navigace dala pokyn naloďte se na trajekt. Ve skutečnosti jsme se „navlakovali". Vlak nás skrz horu převezl do cílové vesnice. 

Přijeli jsme do ní večer a všem nám bylo jasné, že tam bude moc hezky. Na první výlet jsme vyráželi další den v brzkých hodinách. Šlapali jsme strmou sjezdovkou. Cesta sice vedla cik cak, ale i tak mi dala zabrat. V alpských počátcích mi nedělala dobře nadmořská výška nad 2000 m, navíc jsem tehdy byla po nemoci. 

Většina inženýrů šla napřed, byla jsem na jejich vkus hodně pomalá. Vůbec mi to nevadilo, šnečí tempo jsem si užívala, každou chvilku jsem se zastavovala a fotila. V cíli jsem byla totálně spokojená. Pánové pak pokračovali kousek dál, mně stačil vrchol sjezdovky a blízká kaplička. Všude kolem mne byly Alpy. Nádhera. K tomu mě hřál pocit z podaného sportovního výkonu. 

Výletovali jsme ještě další dva dny, pak jsme jeli domů. Už při balení jsem věděla, že se do Alp podívám hned další rok znovu. Celkem jsem byla v Alpách pětkrát, kromě rakouských jsem viděla i italské, švýcarské a francouzské. Nyní mám pauzu, ale doufám, že příští rok mi už dovolená konečně klapne! 

Kája


Jaký okamžik popsali spoluúčastníci výzvy? Přečtěte si i jejich články. 

Komentáře

  1. Hory mám ráda, tedy v létě. V zimě jsou taky krásné. Ale jako nelyžař je oceníme omezeně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nelyžuju, ale zimní hory mám ráda. Jen kdyby mi tolik nemrzly ruce! Nepomáhají na to žádné rukavice...

      Vymazat
  2. Nikdy jsem na horách nebyl, ale rád bych... Musí to být úžasný zážitek.

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto chápu. Hory jsou skutečně dechberoucí a mám je mnohem radši než moře (nebo nedejbože oceán!). Sice nejsem žádný velký sportovec, ale to mě nezastaví. Je to nádhera :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To musela být paráda <3 také mám hory moc ráda! Ale zatím jsem nikde jinde kromě ČR na horách moc nebyla :(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.