Pedagogický úspěch v hudební výchově (rok 2019)

Zatímco jsem psala úvahu do vysokoškolského předmětu, vzpomněla jsem si na jeden svůj pedagogický úspěch. Pochvala od aprobované učitelky hudební výchovy mi potvrdila, že jsem celý školní rok odváděla kvalitní práci. Co lepšího bych mohla slyšet? Jsem dobrá hudebkářka! 


Ve školním roce 2018/2019 jsem učila na obrovské základce v Praze. Byla jsem třídní učitelkou ve 3. ročníku a k tomu jsem dostala hudební výchovu u prvňáků. Již u pohovoru jsem se totiž prezentovala jako muzikantka, základní uměleckou školu mám dokonce v životopise. 

Učit prvňáčky mě bavilo. Na rozdíl od třeťáků, kteří do té doby asi nebyli zvyklí na intenzivní rozvoj hudebnosti, nebojkotovali žádné aktivity. Měla jsem ráda i hudebku se svou třídou, ale z té s menšími dětmi jsem měla lepší pocit. Fungovala tak, jak by fungovat měla. 

Před prázdninami jsem se rozloučila s dětmi i s Prahou. V dalším školním roce jsem se tam vypravila na návštěvu. Se svou bývalou třídou jsem si to moc užila. To nejlepší ale přišlo později. Ano, ta pochvala. Vypravila jsem se za kolegyní asistentkou na druhý stupeň. Úplnou náhodou jsem se díky ní dala do řeči s učitelkou hudební výchovy. 

Kája loni měla 2. C na hudebku," představila mě asistentka. Učitelka žasla: 
„Tak vy jste je tak dobře vytrénovala!" Dozvěděla jsem se, že v této třídě převzala výuku hudebky. Se žáky je spokojená, pracují, dobře intonují, drží rytmus, jsou zvyklí se rozezpívat. 
„Zvládli jsme i dvojhlas," zmínila jsem se.  

Byla jsem na sebe hrdá a jsem na sebe hrdá při každé vzpomínce. Zkušená učitelka hudební výchovy ocenila práci začínající prvostupňařky! 


Výchovy jsou často podceňované, což je škoda. I když jejich učivo není tak důležité jako učivo hlavních předmětů, jsou přínosné pro celkový rozvoj dítěte. Jenomže se musí dělat pořádně. Hudební výchova není o zpěvu písní s Youtubem, výtvarka není o tom, že si děti jen tak něco čmárají, v tělocviku by mělo jít o víc než o vybíjenou. 

Výuka výchov ovšem není vůbec jednoduchá. Člověk musí být pro daný obor zapálený. Školy by neměly vyučování těchto předmětů nutit. Radši ať je učí aprobovaný učitel z 2. stupně. Osobně se vždy budu prezentovat jako učitelka hudební výchovy. V této oblasti mám určitě co předat. 

Kája

Komentáře

  1. Co si pamatuju, ta nás při hudebce vlastně nic nenaučili. A skoro každý rok jsme měli jinou učitelku, protože každá vždycky na konci roku odešla na mateřskou. Jediná, která se nás snažila skutečně něco naučit byla ta, co jsme jí měli v páté třídě.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera! Taková pochvala skutečně zahřeje u srdce :-) A kéž by bylo víc takových hudebkářů, jako jsi ty. Protože jak jsme to většinou poznali, tak to fakt nedávalo smysl - a přitom by mohlo. I na těch vyšších stupních.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe bych řekla, že jsem nejlepší hudebku měla do třetí třídy. Paní učitelka ze čtvrté a páté nám jen pouštěla písničky z CD a občas jsme tancovali. Hudebkářka na druhém stupni se snažila, ale s našimi pubertálními hokejisty toho moc nešlo dělat. Na gymplu už to byla spíš jen teorie. A s jednou profesorkou drbárna. :D

      Vymazat
  3. No, za mojich čias mohli o pesničkách z YT snívať tak žiaci ako učitelia :-D Pochvala určite zahriala pri srdiečku. Však, keď človek niečo robí s nasadením, je to určite vidieť.
    Keď som bola v deviatke, tak sa začali výchovy opäť známkovať, u nás to vyhrala výtvarná, čo bol pre mňa totálny stres, lebo kdečo som vedela maximálne chválitebne, ale výtvarná to nebola, na šťastie učiteľka mi nechcela kaziť priemer na vysvedčení, tak som to mala za 2.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak písničky na CD, takovou hudebku jsem prožila já. Dřív na kazetách, no.:D

      Vymazat
    2. U nás na prvom stupni chodili s takým tým akože klavírom, čo si rozložili na katedre a spievali sme - chlapci, dievčatá a potom spolu :-D Na druhom stupni už občas bol aj gramofón a možno aj nejaké kazety (to už si presne nespomínam), tam sme už brali aj nejakú tú teóriu a hlavne som sa zamilovala vtedy do vážnej hudby.

      Vymazat
  4. Hudebka mě také moc baví a jsem ráda, že mi univerzita ukázala spoustu cest, jak ji učit, ne jenom YTB, co si pamatuji z mého dětství. Ve čtvrtek budu učit hudebku prvňáčky, tak snad to dobře dopadne :). Za týden k nám zavítá Alena Tichá, tak to bude určitě parádní seminář! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.