Nemám čas, nestíhám: Kájin recept na úspěšné zvládání povinností i koníčků

Chodím do práce, studuju, chodím do orchestru a přihlásila jsem se do finštiny. K tomu mám řadu jiných koníčků. ,,Ty jsi blázen, jak to chceš všechno stíhat!" zhodnotila mi to mamka. Je to jednoduché. Všechno je jen o plánovaní (a následném dodržování plánů, přirozeně).


Učení chce čas,
čas jsou peníze,
peníze nemáme... 
(autor neznámý) 

I přes své povinností a kupu koníčků obvykle nemívá problém se domluvit na schůzce. Ovšem jen za předpokladu, že s tím nemají problém druzí. ,,Já nemám čas," slyším z jedné strany. ,,Vůbec nestíhám, nikam s tebou nejdu," dozvím se z druhé. Bodejť. Kdo si čas neudělá, ten ho prostě nemá!

Pochybuji, že má někdo tolik povinností, aby nemohl občas vyrazit na kafe, jít si zaběhat nebo si třeba hodinu číst. Vadí mi, když si někdo na nedostatek volného času stěžuje. Většinou si za to může sám. Stačilo by, kdyby si všechno pěkně rozvrhl.


Příklad špatného zacházení s časem:
Znala jsem kluka, který byl úplně zoufalý z maturity. V pracovní dny trávil celé odpoledne i večer procvičováním angličtiny. Testy mu i tak stále vycházely hodně špatně. Nadával na hrozný život, protože se nikam neposunoval a neměl čas na koníčky. Vůbec si neužíval a k tomu ho pořád děsilo, že neodmaturuje.

No jo, jenomže nějak zapomínal na to, že kromě angličtiny měl vždycky zapnutý Facebook a aktivně odepisoval na zprávy. Občas narazil i na nějaké zajímavé video, vtipný obrázek, a tak dále, a tak dál. Pozornost od angličtiny nechával pořád někam unikat. Divíte se, že se nezlepšoval?


Správný postup:
,,Každý den od čtyř do pěti se budu sto procentně věnovat angličtině," měl si tento kluk říct. Ve čtyři hodiny schovat blbosti, nachystat učebnici a další studijní materiály. Facebook, případně další rozptylovadla na hodinu vypnout. Soustředit se pouze na angličtinu. V pět hodin ji odložit a jít se věnovat nějaké zábavě. Kdyby mu jedna hodina nestačila, mohl by si třeba od šesti naordinovat ještě jednu. Opět bez Facebooku atd.


Shodneme se všichni, že by mu tak studium přineslo více vědomostí? Navíc by mu zbyl volný čas i pro jiné činnosti. A to se vyplatí!


Podobně je třeba postupovat i ve všech ostatních oblastech.


Jak jistě víte, mám mnoho zájmů. Umělčím ve všech možných ohledech, čtu, běhám, jezdím na koloběžce. K tomu musím chodit do práce a studovat. Při tom všem zvládám chodit na kafíčka, čajíky, koncerty a jezdit na výlety. Kde ten čas pořád beru?

Všechno si hodně podrobně plánuji. Když vstávám nebo jdu z práce domů, přemýšlím o všem, co chci udělat a rozmyslím si, v jakém pořadí se do toho pustím. Vezmu v potaz i časovou dotaci. Když se mi toho nahromadí víc, dělám si přesné rozpisy. Od sedmi do osmi finština, od čtvrt na devět do devíti housle, od čtvrt na deset do čtvrt na jedenáct matematika... a tak dále. Ano, mám v tom naplánované i přestávky! Rozpisy pak dodržuji téměř na minutu přesně. Věnuji se vždy jen tomu, co mám zrovna zadané.

Možná si říkáte, že se plánem zbytečně svazuji. Naopak - přináší mi svobodu. Stíhám mnohem víc udělat i mnohem víc odpočívat.

Jestli jste uvízli pod hromadou povinností a nevíte, co dřív, zkuste to jako já. Aspoň přibližně. Uvidíte, že vám to pomůže. Najdete víc volného času, než jste vůbec doufali.

Jestliže opravdu máte dlouhodobě tolik povinností, že mezi nimi nenajdete čas na pořádný odpočinek, měli byste se zamyslet, jestli toho na sebe neberete příliš. Život sice není jen o zábavě, ale rozhodně se bez ní neobejde.


Jak s časem nakládáte vy?

Kája

Komentáře

  1. Plánování pro mě úplně není - i když dělám bžilion věcí, řada z nich prostě musí přijít na řadu v tu chvíli, kdy mám na ně správnou náladu. Třeba článek do seriálu o koloběžkách musím psát ve chvíli, kdy mám chuť ho psát, jinak by na něm bylo poznat, že je psaný z donucení. Většinou proto přijdu domů a vyberu si, co z toho, co chci dělat, zrovna udělám. Vezmu si do ruky italštinu? Napíšu článek na blog? Napíšu něco jiného, co jsem slíbila napsat? Nebo se nejdřív na chvilku natáhnu do postele s knížkou? To dopředu nikdy nevím. O víkendu se zase snažím věnovat žumíčkovi a měnit plány podle toho, jak se nám zrovna chce - když je v sobotu hezky, nebudu sedět nad diplomkou, ale půjdeme někam ven. Na druhou stranu ale vím, že by mi trocha disciplíny určitě prospěla.
    Co se schůzek týče, taky jsem vždycky schopná se nějak domluvit, ne vždycky ale druhá strana chápe, že se musíme domluvit dopředu. Když vidím, že tenhle týden už každý den něco mám, nenacpu si tam něco dalšího, protože bych se zbláznila, ale to pak slyším: "Jéžiš, až příští tejden? Ty mě moc vidět nechceš, viď, že si neuděláš čas? Co jako furt děláš?" To mě dokáže naštvat, protože to, že si chci schůzku naplánovat, přece neznamená, že toho daného člověka nechci vidět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, když vymýšlíš termín, tak toho člověka chceš vidět. To se nedá říct o jedincích, kteří pořád říkají ,,někdy". To bych vraždila!
      Ty píšeš tak dlouhé komentáře. :-O

      Vymazat
    2. To je pravda, děsivě dlouhé. Jsem moc ukecaná. Tak tady je jeden krátký, jo? :D

      Vymazat
  2. Souhlasím, někdy člověk moc prokrastinuje a nechápe, že čas letí i při nic nedělání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při nicnedělání letí bohužel nejvíc... :( :D

      Vymazat
  3. Pěkný článek, hodně štěstí v soutěži :) já s časem nakládám možná poněkud nešťastně, nějaké přesné rozpisy vůbec nemám, naopak dělám vše na poslední chvíli, ale kupodivu mi to nějak vychází :D a ten čas vždycky mám :D akorát na VŠ to chci změnit, tam to studování zabere asi více času a bude složitější. Vždycky si řeknu, že něco udělám, např. objednám se k doktorovi a pak tam zavolám třeba až za 14 dní ode dne, kdy jsem tam měla volat původně :D jsem s tím hrozná.

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za chválu a přání. :)
      Držím palce, aby se ti na škole dařilo.

      Vymazat
  4. Tak jsem tu po delší době a článků je tu teda nespočet! :D Gratuluji k Mense, já si občas řeším úlohy u babičky, která odebírá nějaké noviny a tam právě od mensy úlohy jsou. Většinou je uhodnu, tak bych tam možná také mohla! :D Každopádně jsi tedy extrémně organizovaný člověk! :D Já k nim tedy nepatřím, ale zase nikdy netvrdím, že na srázky nemám čas a na odpočinek si čas vždy najdu (jak jinak :D horší je to s časem na povinnosti! :D ). Ale jinak souhlasím s vypínáním fb...vždy, když se učím na zkoušku, tak se tomu vyhýbám (psala jsem o tipech na učení i článek :) ) A na soutěž už koukám, děkuji za info! :D :)

    www.lifestylebirdie.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teda, to jsi tady nebyla docela dlouho, když pro tebe byly nové i IQ testy.
      Bohužel je někdy třeba mít čas i na ty povinnosti. :(
      FB a učení je hrozná kombinace. Jak naschvál mi většinou začnou lidi psát, zrovna když chci něco dělat.

      Vymazat
  5. Většinu věcí si plánuji v diáři, rozepisuji si úkoly a to, co je potřeba udělat - a také samozřejmě i to, na co se můžu těšit. A díky tomu mám o svém čase přehled a všechno hezky stíhám. Teda, pokud mi do toho nevleze něco takového, jako třeba záchvat zoufalosti a prospané celé odpoledne, to mi pak většinou ty plány docela nabourá a já s tím zatím ještě neumím moc pracovat. :D Ale je to přesně tak, jak píšeš - všechno jde, chce to jen trošku chtít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OK, přiznám se, že mi do plánů taky sem tam něco vleze. Ale opravdu jenom sem tam! :D

      Vymazat
  6. Souhlasím s Kájou - hodinu pravidelně na sto procent, a rozhodně to naskakuje :) . "Nevím, co budu dělat, až podle nálady" - a zjišťuju, že nakonec nedělám nic :) ale každému podle jeho chuti :) :)

    OdpovědětVymazat
  7. Finština? To musí být vážně zajímavý a těžký :D !

    OdpovědětVymazat
  8. Děkujeme za fajn článek a držíme v soutěži palce! :)
    Jirka z helveti.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Také stále plánuji.
    Např. u koní trénuji malé děti. Vždy si napíšu seznam, jaké děti přijdou a na jakém koni pojedou.
    Dělám si i seznamy s úkoly apod. Je to tak lepší. Je pak aspoň vidět ten výsledek :).

    PS. Už budeš psát pouze na tento blog?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, budu tady. Já vím, pořád se stěhuju... :D Za pár dní o tom vyjde článek.

      Vymazat
  10. Káji, článek je úžasný a krásně napsaný! :) Osobně mám téma tima managementu hrozně ráda, takže za sebe můžu doporučit třeba knížku Hluboká Práce od Newporta, protože kromě samotného správného využívání času nabízí i moc zajímavé myšlenky, které by se ti mohly líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Rozvrh? To pro mě není. Jako většina lidí, vše nechávám na poslední chvíli, ale i tak mě to vychází. Hodně s tím má společného prokrastinace nebo lenost.

    OdpovědětVymazat
  12. Chápu a silně s tebou souhlasím v tom, že nesnáším, když si někdo stěžuje na nedostatek času nebo si na mě není schopný udělat čas. To druhé hlavně zamrzí, ještě když víš, že ten člověk tráví volný čas u seriálu, ale tobě píše, že se musí učit. Tak určitě.
    Ačkoliv mám jiný způsob disciplíny než ty (taková chaotická organizace, kdy se prostě rozhodnu k věcem přemluvit anebo je dělat, když mi hoří koudel u zadku... hlavně proboha ne žádné plány!), taky pořád poslouchám: "Jak to můžeš stíhat?", primárně u spolužáků. Studuju medicínu, což je obor náročný, ale i tak jsem se zařekla, že se jí nenechám svázat a okrádat o hezké zážitky. Loni jsem při studiu stíhala tři brigády, závodní sport, občasné dobrovolničení (pravda, to mi moc nevycházelo :/), jazyk a měla při tom čas na kamarády, kdykoliv potřebovali. A přitom vím, že by se toho dalo dělat ještě víc, kdybych nebyla tak moc pohodlná. A nechápu, jak lidi mohou nechápat :D
    Když se chce, tak to jde... Člověk se rozhlédne a okolo vidí tolik inspirativních činných lidí, tak ještě aby ho to nemotivovalo.

    I když tvoji disciplínu bych chtěla mít :D Takhle organizovaná nikdy nebudu, už ze své podstaty.

    www.vevlnach.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že je někdo podobně praštěně aktivní jako já. :D

      Vymazat
  13. Děkujeme za váš článek. Výsledky soutěže najdete zde https://www.helveti.cz/blog/vysledky-blogerske-souteze/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.