Tajemství mužů

Ráda bych vám představila pěknou knihu a podělila se s vámi o její nejdůležitější myšlenky. Jmenuje se Tajemství mužů, která by měla každá žena znát a napsala ji Barbara de Angelis, odbornice na partnerské vztahy. Jedná se o opravdu velmi zajímavou knihu plnou podnětů k zamyšlení. Určitě ji doporučuji všem ženám – ale nejen jim. Muži se v ní také mohou mnoho dozvědět. Jdeme na to.




V první kapitole nás autorka vezme na cizí planetu, kde žijí tvorové vypadající skoro jako my, mluvící stejným jazykem. Přesto se s nimi pořádně nedomluvíme. Zdá se, že je naše přítomnost znervózňuje. Když se chystáme k odletu, myslíme si, že budou mimozemšťani rádi. Oni jsou však nečekaně smutní. Nakonec se dozvíme, že tito tvorové už dávno přistáli na naší planetě. Jsou jimi muži.

Ano, je na knize poznat, že je její autorkou žena. Z mužů si tak trochu utahuje, ale rozhodně ne ve zlém a už vůbec knize neodebírá objektivitu.

„Upozornění: Toto není kniha o tom, že, muži jsou k ničemu!´. Nechce muže ani obviňovat, ani jim vyčítat, že se nechovají tak, jak by měli.“


Muži to v životě nemají jednoduché. Chceme po nich opak toho, k čemu byli vychování. Líbilo by se nám například, kdyby byli důvěřující a otevření, zatímco byli vedeni k obranné pozici a podezíravosti, kdyby projevovali své emoce, přestože jim od mala říkali, že praví muži emoce skrývají.

Na začátku knihy je test, ve kterém si čtenářky ověří svůj vztah k mužům. Před rokem mi vyšla nejhorší varianta. Nyní jsem na tom o něco lépe, přesto je můj výsledek okomentován slovy: Vaše vztahy k mužům se zmítají ve vážných potížích. Musím asi ještě hodně zapracovat... 


Po testu se dozvíme šest nejčastějších chyb, kterých se ženy ve vztahu s muži dopouštějí.
  • Ženy se chovají jako matky a vidí v mužích malé děti.
  • Ženy obětují své vlastní já a samy sebe řadí na druhé místo za milovaného muže.
  • Ženy se zamilovávají do možností mužů.
  • Ženy zatajují svoji výjimečnost a schopnosti.
  • Ženy se kvůli mužům vzdávají své moci.
  • Aby od mužů získaly, co chtějí, chovají se ženy jako malé holčičky.


Všechny chyby jsou demonstrovány na příbězích autorčiných klientů, přátel nebo dokonce na jejich vlastních zkušenostech. Každá chyba je poctivě rozebraná, odpovídá na otázku, proč se jí ženy pravděpodobně dopouštějí (většinou samozřejmě nevědomě), jaké očekávají od mužů reakce a jak muži ve skutečnosti reagují (většinou jsou otráveni). Ženy tím ovšem neškodí (výhradně) mužům, ale především samy sobě!




Ženy se chovají jako matky a vidí v mužích malé děti

„Pokud se k muži chováte jako k malému chlapci, bude jednat jako malý capart. Jestliže očekáváte jeho neschopnost, skutečně zůstane po vašem boku neschopným.“

Od malička vedly k tomu, abychom se chovaly mateřsky a o všechny pečovaly. Mužům to možná nejdřív vyhovuje. Péči si spojí s láskou. Navíc – mít servis a o nic se nestarat? Paráda, ne? Časem si začnou připadat neschopní a klesne jim sebevědomí. Smůla pro nás je, že neschopným se nebudou jen cítit, ale skutečně neschopní budou. My pro ně klidně roztrháme, ale pak si budeme kamarádce na kávičce stěžovat.

Nesmíme za muže dělat věci, které by měli dělat sami: hledat jim věci, vyřizovat jejich záležitosti, uklízet po nich. Nesmíme je ani peskovat nebo jim pomáhat s napravováním chyb.





Ženy obětují své vlastní já a samy sebe řadí na druhé místo za milovaného muže

Chyba, která byla mým největším problémem (a možná ještě stále je). Nejsem však ani zdaleka jediná, která se kvůli mužům vzdává svých vlastních zájmů, koníčků a aktivit a také přátel a rodiny.

Někdy to ženy dělají jen z obavy, že by se mužům jejich koníčky nebo přátelé nemuseli líbit, jiné se jich vzdávají přímo na popud mužů.

Špatně, špatně, špatně. Nikdo by se kvůli vztahu neměl vzdávat svých koníčků, rodiny a přátel! (Leda že by to byli milenci a milenky, samozřejmě.) Škodí to jak vztahu, tak jedincům! 




Ženy se zamilovávají do možností mužů

Nemyslí se tím vypočítavé zlatokopky. Jde spíš o to, že mnoho žen vstupuje do vztahu s mužem, který sice není úplně ideální, ale spoléhá na to,  že když na něm trochu zapracuje, bude z něho nejlepší chlap na světě. Muže vnímají jako projekt. Obětují se pro něj a snaží se ho zachránit.

Úspěchu ovšem většinou nedosáhnou. Jen se zbytečně obírají o energii a o čas.
(I s tím jsem si něco málo zažila…)




Ženy zatajují svoji výjimečnost a schopnosti

Některé ženy mají tendence o sobě mluvit znevažujícími slovy, hledat na sobě chyby, odporovat, když jsou chváleny. Zatajují před muži své schopnosti, aby nevypadaly arogantně a aby se muži necítili poraženi. Tím ovšem zabíjejí vášeň a své schopnosti ztrácejí. Je to podobné jako s chybou č. 2 – s obětováním svých zájmů.




Ženy se kvůli mužům vzdávají své moci

Nechají sebou manipulovat, dovolí mužům, aby k nim nechovali žádnou úctu. Navyknou si na to tak moc, že už jim ani nepřijde, že je něco špatně. Uvědomí si to až po rozchodu. (Tak jako já…)

Nejhorší je, jakým způsobem řeší některé ženy problémy. Muž se k nim nezachová hezky. Žena místo toho, aby žádala omluvu, začne plakat, omlouvat se mu sama, líbat ho… více méně ho za špatné chování odměňuje. Muž má potom pocit, že si může dovolit všechno a že má nad ženou jasnou převahu. Jak takový vztah může být šťastný?!? (A jak se má cítit žena?)




Aby od mužů získaly, co chtějí, chovají se jako malé holčičky

Vůbec jsem netušila, co si pod tím představit. Znamená to že: ženy dělají hloupou a naivní, i když znají pravdu, když jsou rozčílené, tváří se ublíženě, předstírají, že jsou zmatené, chovají se k mužům jako k tatínkem, mluví na ně tenkým hláskem, především když chtějí sdělit, co je trápí nebo očekávají nesouhlas. Takto si ovšem nemůže muž ženy vážit!




Další kapitola se zabývá tím, jak nedávat lásce víc, než dostáváme.

„Dávám a dávám a on mě má rád, ale někdy mě napadá, jestli by mě tak miloval, kdybych přestala dávat.“

Je špatně, když společné aktivity vymýšlí vždy jen jeden, když vždy jen jeden navrhuje milování, když jenom jeden vede konverzaci. V knize je přirozeně myšlena žena. Vztahu to rozhodně neprospěje. Ona bude vyčerpaná a zničená pocitem, že pro vztah dělá všechno, zatímco on nic. On se zase bude cítit naprosto neschopně.





Dále se v knize mluví o třech největších mužských záhadách:

  • Proč muži nesnášejí, když se mýlí
  • Proč muži nesnášejí ženský smutek nebo přílišnou citlivost
  • Proč se nám zdá, že mužům na lásce a vztahu záleží méně než ženám

Všechny záhady jsou rozřešeny, podrobně vysvětleny a dokázány na konkrétních příkladech.

Muži používají trochu jiný jazyk než my. Zatímco my bez zlých úmyslů navrhneme určité řešení, muži slyší kritiku a opovržení. Připadá jim, že je považujeme za nešikovné hlupáky.

„Muž cítí, že by si za každých okolností měli umět poradit, proto si vykládají vaši radu nebo snahu pomoci jako náznak pochybností o jejich konání a tudíž nedůvěru.“

Jako svou vlastní neschopnost vnímají také to, když je jejich žena smutná nebo ji něco stresuje. Cítí za ni zodpovědnost, mnohdy bezdůvodně. Problémy se snaží řešit racionálně - což žena ovšem většinou nepotřebuje, spíš se chce jen vybrečet a vypovídat, takže se nakonec oba cítí nepochopeni...

Za tím, že mužům zdánlivě moc nezáleží na vztahu, vězí to, že mají ve zvyku skrývat emoce a že je pro ně vlastně i složité, aby si je pořádně uvědomili. Muži milují, jen nemají dost času na to myslet. 



Pátá kapitola hovoří o mužské sexualitě. O tom, že muži sexem vyjadřují lásku, protože to jinak neumí, o tom, jak jsou ve všech ohledech v souvislosti se sexem hrozně moc citliví.


V šesté se dozvíme 20 věcí, které muži na ženách nesnášejí. Seznam je vytvořen na základě toho, co se autorka dozvěděla od svých klientů, takže na něm asi bude dost pravdy. Jestli chcete vědět, co mužům tolik vadí a jestli vás zajímá, jak s muži správně komunikovat, sežeňte si Tajemství mužů, která by každá žena měla znát. Věřím, že jsem vás přesvědčila o jejím přínosu!





Já jsem ke knize přišla úplně náhodou, v knihovně na ostravském hlavním nádraží. Rozhodla jsem se ji si nechat, místo ní jsem tam odnesla několik jiných knih, které u mne ležely jen tak zbůhdarma. Objevila se v mém životě jako na zavolanou. Nutně jsem potřebovala pomoct a změnit pohled na vztahy! Škoda jen, že nepřišla o rok dříve, možná bych se ušetřila některých trápení…




Dále mohu doporučit titul Proč ženy o všem přemýšlejí od psycholožky Susan Nole-Hoeksema.
Ženské, mějte se trochu rády!



Jaké moudré knihy jste četli vy?



Kája




Komentáře

  1. V poslední době mě už podobně laděné tituly nelákají. Ale obecně to zní zajímavě a je poznat, že si s tím autorka dala práci. Těch šest základních chyb má něco do sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě na nich nejvíc baví příběhy skutečných lidí. Aspoň vím, že v tom nejsem sama, nebo se můžu radovat, že jsou na tom někteří hůř... :D

      Vymazat
  2. Zkus si přečíst i Proč muži milují potvory, nebo Ženy, které milují příliš ;). Tohle si zkusím půjčit a navršit na hromadu "chci přečíst".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zítra půjdu do knihovny, zkusím se po nich podívat. :)

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.