Co má společného Dáda Patrasová, Beatles a Elán? Přece fanynku!

V dubnu 2012 jsem si splnila sen: byla jsem na koncertě Nightwish. Užila jsem si ho, byla jsem úplně nadšená. Na podzim stejného roku jsem šla na další koncert. Tentokrát to byla mnohem větší srdcovka. Sice jsem měla nejradši Nightwish a další (hlavně) finské metalové kapely, ale jak známo, stará láska nerezaví. Byla jsem na kapele, kterou mám ráda úplně od malička a kterou jsem v pěti letech doslova žrala: Elán!




Měly jsme kazetu s písničkami z pohádek, měly jsme i Dádu Patrasovou. Tu jsem si dokonce usilovně přála k narozeninám. Sestřenka jich pár měla, nutně jsem nějakou potřebovala i já. Mnohem víc se mi ovšem líbily písničky, které si pouštěli rodiče. Písničky od Elánu a od Beatles u nás jely pořád dokola. Ze všech nejraději jsem měla Sestričku s Kramárov. 



O čem ty písně jsou?

„Malé dítě tomu přece nemůže rozumět!" Pravda, taky jsem ničemu nerozuměla. Pochytila jsem jen malý zlomek slov. Hodně jsem zapojovala fantazii a vytvářela vlastní interpretace textů.


Sestrička z Kramárov - Jožo zpívá o své sestře, která je teď bohužel nemocná. Má ji moc rád a často ji navštěvuje, takže se pravděpodobně brzy uzdraví. Protože láska vždy vylieči to, čo treba.

Čaba neblázni - Z první písničky na CD jsem byla úplně mimo. V refrénu jsem rozuměla smrkali jsme asi čtrnáct dní, a tak jsem si myslela, že zpívá o tom, jak jsou nemocní. Netušila jsem ale, proč říkají nějakému Čabovi, aby nebláznil. Mamka mi vysvětlovala, že je to o pánovi, který nepouští lidi do baru. Vyložila jsem si to po svém: Čaba nepustil Jožu a jeho kamarády do baru, oni stáli venku, byla jim zima a onemocněli.

Nie sme zlí - Asi už se budete ťukat na čelo. Co mám pořád s onemocněním? Budiž mi omluvou, že jsem si poslední rok školky prošla sérii angín. Slova nie sme zlí mi zněla jako nezmrzli. Domnívala jsem se, že je píseň o nějakých dobrodruzích, kteří se ztratili v zimě v lese. Bylo to kruté, teď jsou z toho nemocní, ale NEZMRZLI, a to je hlavní.



Krasobruslení 

Jako všechny jiné děti jsme byly takové miniaturní kopie rodičů, měly jsme rády všechno, co oni. Čili i krasobruslení, které mamka dřív hodně poctivě sledovala. Fascinované Pljuščenkem jsme si hrály na krasobruslařky. Krasobruslily jsme i v páru. Já s plyšovým psem Ájou, sestra s medvědem Kuldou.

Místo kluziště jsme měly jenom kluzkou podlahu. Jako hudbu hrál Elán nebo Beatles.



Koncerty

Koncert 2012 byl tak úžasný, že jsem si ho o dva roky později zopakovala. Šla bych klidně zase, mít někoho do party. (Na oba koncerty jsem vzala momentálního kluka a s oběma jsem se pak rozešla...) Koncerty byly skvělé, Ráž, Patejdl i Baláž podávali úžasné výkony, věk nemá šanci je zastavit.

V obou případech byla v publiku tak nějak nejmladší, pominu-li děti, které tam doprovázely své rodiče a hlídaly je, aby nezlobili.  V obou případech ale bylo publikum úžasné, zpěvavé, utancované. Moc jsem si to mezi těmi „starci" užila. Jen si to představte, šestnáct let milujete nějakou písničku a pak ji konečně slyšíte na živo!






Kéž bych tak mohla vidět ještě Beateles...



Napodobování angličtiny 

Slovenštině se ještě jakž takž dalo rozumět, ale angličtině? Tu nepobírám ani teď, ještě abych ji ovládala kdysi. Protože se slova nedala zpívat ani nahradit nějakými podobnými, nezbylo mi, než angličtinu jen tupě napodobovat.

Poznáte písničku?
Ou je áááám, čaka kongu.... ajona ojo hééé, ajona ojo hééééé, ajona ojo hé...


Je to přece I want to hold your hand! Stejný text zpívám i teď... 






Tož tak. Není to dlouho, co jsem si jen tak pro radost hrála na klavír a vzešla z toho Sestrička z Kramárov. Následoval dlouhý aktivní poslech Elánu a rozhodnutí, že budu muset kapele svého srdce věnovat článek. :)

Co jste jako malí poslouchali vy? Vydrželo vám to do dospělosti? 

Kája






Komentáře

  1. 2012 byl pro mě zásadní rok, neboť jsem v lednu poprvé viděla Tarju :) A bylo rozhodnuto :D Jako malá jsem zbožňovala Hanku Zagorovou, dokonce jsem jednou byla na jejím koncertu, kde tehdy vystupovala s Petrem Rezkem (jmenuje se tak ten pán..? :D ehm). Pak jsem díky sestře objevila The Rasmus a Tokio Hotel, ale na koncertu jsem nebyla. Pak jsem měla období, kdy jsem současně poslouchala poslední dva jmenované, Tarju, Nightwish a Shakiru (tu o mně málokdo ví). V současnosti je možné u mě slyšet Tarju (nepřekvapivě :D), NW (T, F), Delain, Van Canto, Xandriu, Amberian Dawn, Epicu a Within Temptation. Plus mám taky ráda sólovku od Sharon :) Jestli si něco vyčítám, tak to, že jsem Xandriu neviděla naživo v době, kdy s nimi byla ještě Dianne. Protože ta konkrétní tři alba jsou prostě dokonalost. Byli u nás myslím v únoru (2017), a já je začala poslouchat dva měsíce na to :/ Nicméně, ať to zakončím pozitivně: momentálně mě v říjnu čeká Tarja + Stratovarius (21.), a v prosinci poprvé Within Temptation (11.) a další Tarja (12., 13., 14., ale tentokrát vánoční) :) Bude to náročný týden, ale nestěžuju si :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tarja, Nightwish a Shakira je taky dobrá kombinace. :D
      Já už na ty koncerty nějak nejsem... Zdá se, že snad ani nepojedu do Havířova na Apocalypticu. :-O

      Vymazat
    2. Já na koncerty jezdím ráda, ale Havířov (kam jsem chtěla kvůli Epice) nakonec taky vynechám. Na ten den připadla beseda s Marillee v Mahence, tak jsem jí dala přednost. :)

      Vymazat
  2. Od útlého věku miluji Elán. Když jsem byla mladší tak u nas hodně hráli jak Elán tak i Karel Kryl,Jarek Nohavica a mnoho dalších zpěváků. No a samozřejmě i Dáda Patrasová od které jsem milovala pisnicky s vyjmenovanyma slovama.
    No ale Elán je prostě srcovka, která nerezavi. Slyšet Voda čo ma drží nad vodou na živo je tak silné, že letos jdu na jejich již poslední koncert a strašně se těším.

    OdpovědětVymazat
  3. Také mám Elán moc ráda. Někdy bych chtěla na jejich koncert <3.
    Před rokem jsem byla na koncertě skupiny Turbo, letos Žlutého psa.
    A neboj, písničku jsem poznala ;). Jsem na tom podobně :D

    OdpovědětVymazat
  4. Neposlouchám Nightwish ani Elán, ale jako malý jsem poslouchal Dádu. Tu přece musel poslouchat každý, huh?
    Dáda mě naučila abecedu. Skvělé vzpomínky. Měli jsme psát test, já jsem byl úplně zoufalý, že neumím pořádně abecedu a příslušník rodiny mi dala kazetu s Dádou Patrasovou. Znáš tu písničku o abecedě?
    A - jako alenka v říši Divů, B - jako Bolek, co chodí bos,...

    A napodobování angličtiny. To tvoje podání té písničky mě pobavilo. Ajona ojo hé. :DDDD
    Taky občas zpívám pěkný blbosti. Když oni tam zpívají tak strašně rychle, že můj mozek prostě nemá čas zpracovat, co to bylo za slovo. Lepší je zpívat s textem, to pak neříkáš blbosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Písnička o abecedě se mi nikdy nelíbila! :D
      Zpívat s textem, tak stejně nevím, co zpívám a byly by to pro mne blbosti... :D I kdybych dokázala slova přeložit, nepochopila bych význam... To je častý problém u českých písniček. :D

      Vymazat
    2. Co jsi to za člověka??!!!
      Tobě se nelíbí písnička o abecedě!
      Ukažme si na ní! :DDD

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.