Sbal se hravě a bez útrap

Do osmnácti jsem pořád seděla doma na zadku, pak se to zlomilo - a od té doby pořád migruju. Díky tomu jsem se výrazně zdokonalila v balení*. Jde mi to prakticky samo. Nebo ne? V článku vám o tom popovídám víc. Přidám taky pár tipů, jak si balení usnadnit a jak ušetřit nějaké to místo.





Odjíždím na víkend? Za pět minut jsem hotová! Snad... 

V případě, že odjíždím na víkend, je balení jednoduché. Mám v tom praxi, nepotřebuju přemýšlet, co vzít. Ani toho nepotřebuju mnoho. V mžiku to hodím do batohu nebo do kabelky a můžu vyrazit.

Má to ovšem jednu důležitou podmínku: Nesmím na víkend plánovat různorodé činnosti.

  1. Jedu do Frýdku, hory nejsou v plánu. Budu se jen poflakovat, vysedávat v čajovně apod.
    Výborně! Stačí jen kabelka s několika věcmi a s hromadou peněz. Celý víkend můžu chodit v černých kotničkových botách a v kabátku!
  2. Jedu do Frýdku, hory jsou v plánu. Nejdu do školy ani na žádnou oslavu. Vezmu modrý batoh Loap a nahážu do něj pár věcí. Je pohodlnější než kabelka! Celý víkend můžu chodit v trekovkách a sportovní bundě.  

Rozumíte mi? Víte, jak to myslím?


Naproti tomu stojí opačná situace: plány jsou HODNĚ různorodé. Pak se klidně může stát, že na ty blbé tři dny táhnu celý čtyřiceti litrový kufr. Jenomže, co se dá dělat. Víkend klidně může vypadat takto:

  • V pátek ráno vyrážím do Olomouce, jdu do školy. Chci být oblečená spíše elegentně. Ne že bych chodila v kostýmku a v lodičkách, ale modrá bunda Husky se tam podle mě vůbec nehodí. Po škole jedu do Frýdku. Ještě ten večer stíhám punkový koncert. Kvůli němu musím trochu upravit vizáž - minimálně vyměnit delší černou sukni za kraťoučkou kostkovanou a natáhnout podkolenky. V sobotu ráno vyrážím na hory, takže to chce zásobu sportovního oblečení a pořádnou obuv. Pokud se teploty drží do dvaceti stupňů, chodím v těžkých pohorkách, je to pohodlnější pro mé chabé kotníky. Večer jdu posedět do čajovny. Tentokrát je celkem jedno, v jakém stylu budu oblečená, hlavně, aby to bylo pohodlné a čisté - což se asi nedá tvrdit o tričkách propocených v pogu nebo na túře. 

Popisovaná situace je trochu přehnaná - i když i takové víkendy občas nastanou. Určitě už chápete, proč někdy potřebuji opravdu objemné zavazadlo, přestože jedu pryč jen na chvíli, a jindy si na mnohem delší dobu vystačím s malým batohem. 




Aaaaa... co vlastně potřebuju? 

Pokud mám před sebou různorodé plány, balení se občas dost komplikuje. Místo racionálního uvažování přichází panika. Vstávají mi vlasy hrůzou z toho, co všechno potřebuju. Nervuju se tak moc, že nevím, co dřív popadnout a vlastně mě ani skoro nenapadá, co bych mohla potřebovat.

V ten moment je nejlepší se na všechno vykašlat - a vám to doporučuji taky.
Jdu na chvíli dělat něco jiného. Někdy ne na chvíli, ale na celou noc. Říká se přece, že ráno moudřejší večera! Jen to potom bývá trochu na knop. Někdy odcházím už v pět hodin.

Někdo si v takových situacích pomáhá sepisováním seznamu. Určitě je to chytré, ale já na seznamy moc nejsem. Raději si představuju sebe během pobytu mimo domov a myslím na to, co budu používat. Představím si, co všechno mám na sobě, když se škrábu do kopce apod. Takto jsem schopná se sbalit opravdu jednoduše. Jen nejdřív musím přestat panikovat...





Pomoc, málo místa! 

Nedostatek prostoru v zavazadle je zákeřná věc. Dojde na ni vždycky. Vsadím se, že i kdybych měla čtyři obrovské kufry, nakonec bych bojovala. Představa, že mám hodně prostoru ve mně vyvolává pocit, že si můžu vzít úplně všechno -  a tak často beru i ne úplně nutné věci.

Proto mám pro vás užitečnou radu: Snažte se od začátku namačkat do co nejmenšího zavazadla.
Samozřejmě tak, aby bylo reálné se sbalit. Nenutím vás pokoušet švy batůžku, do kterého se sotva vejde pití a svačinka. Do menšího zavazadla ale nebudete cpát blbosti. Vaše záda vám budou vděčná.

Před cestou do Finska jsem nebojovala ani tolik s místem (brala jsem jenom sportovní oblečení), ale s maximální povolenou hmotností. To byste nevěřili, jaké problémy má knihomol cestující jen s příručním zavazadlem. Musela jsem si během dovolené čtivo dávkovat po malém množství.



Moje balící tipy pro vás 

Drobné soukromé poznatky...

  • Balte v klidu. Pokud je toho na vás moc, dejte si pauzu.
  • Volte raději menší zavazadlo. Vyhnete se balením nesmyslů. 
  • Ponožky aspodní prádlo nastrkejte do bot (samozřejmě ne do těch, ve kterých jedete). Obzvlášť v případě spodního prádla doporučuji použít také sáček. Ne všechny boty uvnitř voní, že jo. 
  • Tričko pečlivě poskládejte: nejdřív založte rukávy, pak jej podélně přeložte napůl. Vznikne nudle. Nudli co nejpečlivěji srolujte. Takovou minirolkou můžete zaplnit jakoukoliv skulinku v zavazadle. Přitom se však nemusíte bát, že z trička vznikne muchlanice. 
  • Super tip na sportovní bundu: Obmotejte ji provázkem a pořádně utáhněte. 
  • Šampony, krémy apod. vozte v malých krabičkách a lahvičkách!
  • Hledejte skulinky. Možná už se zdá, že do batohu nic nenacpete, ale není to pravda. Ponořte ruku a šmátrejte. Zcela jistě objevíte spoustu dalšího prostoru! 
  • Po celou dobu balení myslete na to, že je to jako hrát tetris! Když to nejde, všechno vytáhněte a zkuste to naskládat jinak. Jednou to určitě vyjde! 




*V balení věcí, abychom byli přesní. V balení kluků jsem špička odjakživa.





Kam dál:


  • Někdo řeší, jak balit kufr, jiný řeší, jak balit holku. Návod neznám, ale vím, jak to nedělat




Komentáře

  1. Ryanair mě naučil šetřit místem a nebrat blbiny. :-D Jinak já si rád píšu seznamy a postupně je vylepšuju. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Také přemýšlím, co budu dělat a co v jaké situaci budu mít na sobě. Někdy se mi do balení nechce, tak si to nechám na jindy. Když to teda zrovna není 5 minut před odjezdem :D. Na poslední věci, které mi chybí, si potom píšu seznam. Jako je třeba kartáček na zuby, hřeben apod. (který ještě ráno potřebuji)
    Naopak když přijedu, tak všechno rychle vybalím a nahážu do špinavého prádla. Nemám ráda, když přijedu domů a věci nechám ležet. Chci to mít tzv. z krku :D
    Ten Tetris mě hodně pobavil :D. To je přesné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vybalování nesnáším! Ale už jsem se zlepšila, většinou vybalím hned v den příjezdu. Dřív jsem vybalovala tak nějak postupně, podle toho, jak mi ty věci chyběly. :D

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.