Jak si kouzlím a udržuju dobrou náladu

Spousta mých známých si mě pamatuje jako šílenou, věčně vysmátou holku. Jsou to ti, se kterými si nejsme tak blízko, tudíž se jim nejdu svěřovat, když mě něco trápí. Kdo mě zná lépe, moc dobře ví, že bývám i smutná. Mám zlozvyk o všem přemýšlet a zabývat se úplně nepodstatnými věcmi. Dříve jsem si kvůli ničemu dokázala pokazit celý den. Naštěstí už vím, jak z toho ven! Přečtěte si, co mi zabírá. Třeba vás to nakopne.


Hory jsou štěstí samy o sobě. Výlet za slunečného počasí je to nejlepší, co může být. <3

První pomoc při špatné náladě 

Co takovou první pomocí míním? Věci, do kterých se pustím, kdykoliv na sobě začnu pozorovat, že zase příliš přemýšlím a mířím ke špatnému stavu. Sedět a litovat se, že můj život nikam nevede a že jsem tady úplně k ničemu, je přece úplně k ničemu. Spolehlivě zabere:
  1. Sepisování seznamu toho, co mi v poslední době udělalo radost 
    K tomu mě kdysi navedl jeden čtenář, když jsem vydala pesimistický článek. Na seznam lze napsat všechno: od úspěšně složené zkoušky přes vynikající jídlo v restauraci až po takové hlouposti, jako je třeba rozkvetlý šeřík. Když mám takový seznam před sebou, hned si nepřipadám tak ztracená. Zažívám tolik skvělých věcí! Seznam radosti vřele doporučuji.
  2. Pohyb 
    Je jedno, jestli vyrazím na procházku, jdu (kolo)běhat nebo si jen tak zacvičím doma na koberci. Pohyb je všeobecně znám jako zlepšovák nálady, protože se při něm vyplavují správné hormony. Čím hůř na tom jsem, tím musí být pohyb náročnější. Na to nejhorší pomáhá běhMám při něm pocit, že všechny starosti nechávám za hlavou. Zůstavají na místě a já jim utíkám.
  3. Hra na housle nebo klavír Jelikož jsem vášnivá hudebnice, hraní tady samozřejmě nesmí chybět. Je potřeba k tomu zvolit správné skladby, co nejdivočejší, abych se na nich správně vyřádila. Lyrické kousky musím nechat na jindy, i když se mi hrajou nejlépe.
  4. Čtení starých článků Jsou lidé, kteří neradi čtou své staré články, ba dokonce neradi koukají na staré fotky a nechtějí vzpomínat na to, co před pár lety dělali. Nechápu! Vzpomínat na stará trápení je samozřejmě k ničemu, ale na všechno ostatní? Ráda si přečtu starší články. Ráda si přečtu dokonce i ty úplně staré. Že jsou trapné? A že jsem byla trapná puberťačka? No a! Na super dny nemůžu vzpomínat jinak než v dobrém. Zážitky z dřívějška mě potěší nebo rozesmějou - a hned je mi lépe.
  5. SpolečnostObčas se stává, že mi někdo navrhuje, abych šla někam ven, ale já na to prostě vůbec nemám náladu. Chyba! Nesmím se tím řídit. Záleží samozřejmě na mnoha okolnostech, např. jaký mám s dotyčným vztah nebo co je v plánu. Pokud jsou okolnosti přijatelné, je odchod do společnosti skvělý lék na špatnou náladu. Už to, že se zvednu ze židle a udělám ze sebe slušně vypadajícího člověka je super krok. Společnost je pak skvělý bonus navíc. 


Někdy je obtížné se k první pomoci dokopat. Jakmile to však překonám, začne se všechno zlepšovat. 

Jít ven a dát si něco dobrého, to je klíč k radosti!


Spolehlivá radost s dlouhotrvajícími účinky 

Znát postupy při první pomoci je fajn, důležité je ale dbát také na prevenci. V souvislosti se zdravím to známe všichni. S náladou to funguje stejně. Špatnému stavu lze předcházet např. pravidelným pohybem. Toho mám dost, přihlédneme-li k tomu, že jsem pouze rekereační sportovkyně. I tak ráda překonávám své limity a občas chodím na nějaké závody. Včera jsem byla na Běhu pro ZOO. Zvolila jsem pětikilometrovou variantu. Zvládla jsem ji za 27:05 min a doběhla jsem 35. z 229 zúčastněných žen. Za ten čas se mi možná někdo z vás vysměje, ale já jsem s spokojená.

S pohybem úzce souvisí pobyt v přírodě. Ke štěstí mi stačí procházky v bohnickém lese, nejspokojenější jsem ale na horách. Jít, sledovat krajinu, nasávat čistý vzduch a poslouchat ticho... to je to nejlepší, co vůbec může být! O velikonocích jsem si dala ve společnosti milých mužů krásných 30 km přes Beskydy. Byl to nádherný den. Úsměv na rtech se mi z něj držel ještě hodně dlouho. A na té louce, která je na úvodním obrázku, bych mohla svačit každý den!

Dále mi pomáhá pravidelné cvičení na housle. Vrátila jsem se k němu nedávno po několika měsíční pauze. Je to super. Pokaždé vidím určité zlepšení. To mě nakopává nejen k dalšímu cvičení, ale i tak nějak celkově do života. Vědět, že něco dokážu, je vždycky fajn.

Podobně funguje učení. Ať už plním své univerzitní povinnosti nebo procvičuju finštinu/němčinu, vždycky mi to dává pocit, že má můj život smysl a že jsem schopná. Stejně tak mě drží čtení, všelijaké tvoření a plánování výletů. Super je také udržování dokonalého pořádku, systém v poličkách apod. Ano, s pořádkem a tříděním všeho jsem trochu cvok.

... všechno jde mnohem lépe s dobrým čajem!




K sepsání tohoto textu mě inspirovala Verča článkem Negativita uvnitř nás.

Snad jsem nebyla příliš osobní. Po blogovací pauze s tím docela bojuju. Myslím si však, že jsem nenapsala nic, co byste nemohli vědět. Snad jen ti náhodní známí budou překvapení, že nejsem pořád jen vysmátá... ale tak to přece nefunguje. Špatnou náladu má občas každý. Jak si z ní pomáháte vy? Co děláte proto, abyste byli veselí a spokojení? 


Kája

Komentáře

  1. Dobré rady, myslím že není co dodat. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo jo, sepsat si seznam toho, co mi v poslední době udělalo radost, nebo zkrátka jen popřemýšlet nad tím, co mám ve svém životě pozitivního, pomáhá docela dobře. A vždycky, i v těch nejčernějších chvílích, se něco najde. Třeba "jenom" to, že jsem zdravý, že mám kde bydlet, mám co jíst a nemusím řešit existenční starosti - vždyť kolik je lidí na světě, kteří tohle říct nemůžou?

    Na mě depresivní nálady často padají v předvánoční době. Není to pro mě doba těšení, ale stresu, jelikož mám pokaždé spoustu práce do školy (dřív, ještě na gymnáziu, to byly rozsáhlé předvánoční testy, prý "aby se nám to v lednu nenakupilo", dnes jsou to obvykle zápočtové testy a termíny seminárních prací) a navíc na mě také silně negativně působí pošmourné počasí, které v tu dobu bývá, a brzké stmívání. Ale naštěstí mám adventní kalendář - ano, ten dětský, co je v něm na každý den čokoládka. Pokaždé si ho pořídím a pak si každý den otevírám okénko, ale nikoliv ráno, nýbrž večer, a nikoliv jen tak, ale s tím, že si pokaždé řeknu alespoň jednu pozitivní věc, která se za ten den přihodila. Teprve pak čokoládku sním. A když mě třeba takhle 15. prosince chytne ultrašpatná nálada, podívám se na kalendář a tam uvidím 14 otevřených okének, což znamená, že už se za tento měsíc přihodilo minimálně 14 nějakých pozitivních událostí. A hned se cítím lépe.

    A udržování pořádku je taky fajn. Mít pořádek okolo sebe bývá první krok k tomu, aby si člověk mohl udělat pořádek i v sobě. Je to takové symbolické.

    LiPo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, komentář napíšeš jednou za uherský rok, ale vždycky tak dlouhý... :-)
      Jasně, zdraví, bydlení, to jsou všechno důležité věci.
      Předvánoční období je hrozné, to máš pravdu. Taky ho mívám nacpané. Při životě mě drží představa Vánoc, volna a tak. Máš pěkný zvyk. :-)
      Joo... něco na tom bude. Ve věcech mám systém... a v hlavě celkem taky. :-D Mensistka, no... :-D

      Vymazat
  3. Jojo, pohyb funguje skoro vždycky, jen mám problém se k němu donutit - když je mi smutno, stahuju se do malinkého klubíčka a nechci se vyklubit.
    Taky pomáhá čokoláda (hodně čokolády), zpěv, tanec, kočky a především drahej polovička. Zaplať pámbu, že toho zlatýho kluka mám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Donutit se v takové chvíli k pohybu je těžké, ale stojí to za to!
      Zpěv, tanec umí pěkně zvednout náladu. Místo těch koček ale prosím pejsky. :-D

      Vymazat
  4. Já souhlasím s hned několika body, důležité je nebýt smutný moc dlouho :) Mně ještě pomáhají: Ulítlé seriály a TV show, hovory s kamarádkama (klidně i přes mobil) a tvoření.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoření je na náladu fajn, ale asi nesmím začínát v té nejhorší. Pak jsou výtvory pesimistické... Nejdřív musím začít něčím jiným.

      Vymazat
  5. Když mám špatnou náladu, tak si ráda čtu, fotím, hraji tenis, jsem na koních a nebo spím :D. Myslím na pozitivní věci. Že je na světě přece krásně. Před chvilkou že jsem byla veselá, tak proč nejsem teď apod.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spánek je taky fajn! Ne nadarmo se říká "ráno moudřejší večera".
      Jenom mám někdy s usínáním dost problém. :-(

      Vymazat
  6. No tak to já mám poněkud jiný problém. Nejsem de facto nikdy smutný. Napadá mě tedy technika, jak si pomoci od smutnosti. Přestaňte řešit, jak si pomoci od smutnosti a jak ji vykompenzovat a místo toho se pochvalte, že máte tu úžasnou schopnost být smutní. Že díky tomu taky víte, co skutečně znamená být štastní. Že existují chudáci, kteří tohle neznají. Že je vlastně fajn si občas připomenout jak se člověk má v ostatních chvílích skvěle.

    OdpovědětVymazat
  7. Super tipy! To s pohybom, teda to, že ho tak miluješ, ti v dobrom závidím. :) Ja teda milujem plávanie, ale šport je pre mňa väčšinou utrpenie. Od začiatku celej koronasituácie ale každý deň cvičím a nevravím, že to milujem, ale minimálne mi to už tak nevadí :)

    A presne ako vravíš - najdôležitejšia je prevencia. Na tej mne osobne treba veľmi veľa pracovať. Vytočí ma čokoľvek za menej ako päť sekúnd a drží ma to buď päť sekúnd, alebo päť dní :D

    A gratulujem k super výsledku v behu! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.