Výlet: Štramberk, Valašské Meziříčí, Starý Jičín, Nový Jičín; místa, která musíte navštívit

Jednoho středečního poledne jsme s kamarády vyrazili na výlet. Sraz jsme měli v Novém Jičíně, cíl cesty nebyl blíže určen. Jeli jsme tam, kam se nám zrovna chtělo. Postupně jsme se podívali do Štramberku, Valašského Meziříčí a Starého Jičína. Kolečku jsme uzavřeli v Novém Jičíně, kde jsme vzali útokem kavárnu Proč ne a pak udělali přepadovou návštěvu zbývajícího člena party. Byl to super den.

Do Nového Jičína jsem přijela autobusem. Vyzvedl mě tam kamarád Majk. Odjeli jsme autem do Štramberku. Na parkovišti na nás čekal Tom. Protože pochází z blízké Kopřivnice a navíc donedávna rozvážel po Štramberku poštu, je to skutečný znalec. Poskytl nám funkci průvodce; přesně věděl, kde co je, dokázal pojmenovat všechna místa, která jsme viděli z různých vyhlídek atd.

Štramberk mám ráda, je plný nádherných domečků, hned bych se do některého z nich nastěhovala.
Město na sebe upozorňuje Štramberskou Trúbou, věží, která se dochovala z původního hradu. Znalec nás k Trúbě dovedl pro mne dosud neznámou, dost prudkou cestou. Na věž jsme se bohužel nedostali, zrovna byla polední pauza. Výhled byl ovšem pěkný i jen tak z kopce.

Na náměstí jsme se mrkli do kostela a pak jsme ukořistili Štramberské uši, zdejší pochoutku. K uším se váže pověst: v roce 1241 měli na Štramberk zaútočit Tataři. V noci ale hodně pršelo, voda vytopila jejich tábor. Po Tatarech nezbylo nic, jen pár pytlů lidských uší, která utínali místním.

Ve Štramberku je také jeskyně Šipka, k té jsme tentokrát nešli. Mou oblíbenou uličkou mezi starými domy jsme došli zpět na parkoviště. Cesta pokračovala do Valašského Meziříčí.








Usalašili jsme se v Krasenském pivovaru. Humorné, protože z naši trojky mohl/chtěl pít pivo jenom jeden. Hlad jsme ale měli všichni tři, a tak jsme si dali smažený hermelín. Když budete mít cestu do Valmezu, určitě se zastavte. Zřejmě budete vděčnější návštěvíci.

Po obědě jsme se prošli na náměstí. Dlouho jsme se nezdrželi. Nasedli jsme do auta a jeli dál.



Zastávka se konala ve Starém Jičíně. Zaparkovali jsme, prošli tajemnou chodbičkou (viz fotka) a udělali si procházku se zřícenině starojičínského hradu. Na místě zbyly jen trosky a věž.


Ke zřícenině vede asfaltová stezka. Protože nejsme žádná béčka, brali jsme to zkratkou, prudkou kamenitou cestičkou. Městské tenisky sice trochu brečely, ale jednou jsou moje, nemají nárok si stěžovat. Zkratka nás dovedla k předhradí. Připomínalo mi finskou Suomenlinnu. Ze zříceniny na mě sálala zvláštní atmosféra, asi závan středověku. Zahrála jsem si tam na modelku. 











Další cesta autem byla kratičká, jeli jsme do Nového Jičína, tím jsem uzavřela cestovní okruh. Potěšili jsme jazyky kávou a dortem v kavárně Proč ne a pak jsme přepadli kamaráda Radima. Party mohla začít! Po půl roce se konečně naše čtveřice sešla celá spolu.

A to k našemu výletu všechno. Byli jste někdy na některém ze zmiňovaných míst?

Kája



Komentáře

  1. Káji, kromě Valmezu jsem byla všude :) Štramberk mám moc ráda, je tam spousta míst k vidění. Na Jičín budu muset opět zavítat, už jsem tam nebyla pěkně dlouho. No jo, to dělá ta vzdálenost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdálenost je zlá, znám to. Však jsem taky nikde po okolí moc nebývala, až letos na jaře jsem se do toho opřela. Jezdit skoro každý víkend do Frýdku bylo otravné, ale Beskydky mi za to stály.

      Vymazat
  2. Káji, byl jsem již všude. Je až s podivem, jak upozorňuješ, že Majk a Radim jsou kamarádi, přičemž u Toma to zůstává tajemné a nejisté. Kdoví jak to s tím Tomem je. Jinak pózy máš skvělé, mohla bys rozjet kariéru s nějakým fotografem.. anebo že by s fotografkou.. hmm kéž bych nějakou znal. Jinak pro příště vám můžu doporučit návštěvu Rožnovského skanzenu nebo třeba Helfštýnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čeho ty si nevšimneš! :-D
      Tak tu kariéru rozjedeme spolu, ukázal ses jako dobrý fotograf. Nepadal ti horizont.
      Hm, Rožnov! Snad nebude 4. 8. pršet!

      Vymazat
  3. Vypadá to jako super užitý výlet. Ty chaloupky jsou krásné. Jak říkáš, taky bych se tam hned nastěhovala. Měla jsem možnost v jedné bydlet na Slovensku při dovolené a bylo to skvělé :). Historie dýchala všude. Nádhera. Po vsi chodily krávy s povozem.
    PS: Nejsi ostříhaná? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, koncem června jsem zkrátila účes snad o patnáct centimetrů. Byl to nezvyk, ale teď jsem ráda, líbí se mi to víc.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.