Dolomity: Nádherné hory s chutí výborného espressa

Alpy se mi líbí od první chvíle, co jsem je viděla na fotce. Když jsem je konečně navštívila, úplně jsem se zamilovala. Letos jsem jsem s nimi měla čest už počtvrté. Vyrazili jsme do Dolomit. Pro mne naprosto idální kombinace: nádherné hory a výborná italská káva k tomu.



Vyráželi jsme 22. července večer. Jako neřidička jsem byla v pohodě, měla jsem jistotu, že se vyspím. Skutečně se tak stalo, ráno jsem se cítila úplně čerstvá, jen mě trochu bolely nohy. 
  • Noc v autě je pro pasažéra skoro stejná jako noc v autoubuse. Drobnosti, kterými si ji můžete zpříjemnit, jsem nedávno rozepsala v článku Jak přežít noc v autobuse
Kolem sedmé hodiny ranní jsme zaparkovali uprostřed hor, nasnídali se, převlékli a vyrazili do kopce. Bála jsem se, jak to budu zvládat. Z dřívějších zkušeností vím, že mám trochu problém s nadmořskou výškou: ve více než dvou tisících se mi špatně dýchalo. Už jsem si ale asi zvykla. První výlet jsem zvládla bez potíží. (Krize přišla až další den, ale o tom později.) 

Cílem byl vrchol Lagazuoi Piccolo s výškou 2778 m. Za výkon podaný na nádherné stezce jsme byli odměněni úžasným výhledem. Nemít doma Elišku, zůstanu tam snad navždy! 







Po dlouhém kochání jsme sešli o pár metrů níž k chatě. Espresso ve 2752 m jsem dříve neměla!


Přišel čas na pořádné dobrodružství. Proč chodit po horách, když se dá jít v hoře, řekli jsme si. Dobrodružství začalo, dolů jsme šli tunelem z 1. světové války. Tma jako v pytli, čelovce se moc nechtělo svítit, tma, prudké sestupy a trocha bloudění... Jo, opravdu zážitek! Když jsem konečně byla venku a měla pevnou půdu pod nohama, ulevilo se mi. I tak to ale stálo za to. 

Další den se mě parťák rozhodl zničit. Vytáhl mě na Piz Boe, vrchol ve 3152 metrech. Pomoc!
Skoro tisíci metrové převýšení na pěti kilometrech, to není žádná sranda. A už vůbec ne, když je to tak vysoko! Čím jsme byli vrcholu blíže, tím více jsem cítila, jak se mi špatně dýchá. K tomu se mi sypaly kameny pod nohama... Připadalo mi to nekonečné! Cíl byl nakonec samozřejmě dosažen, mnohokrát vyfocen a oslaven další výbornou kávou. Zaslouženější kafíčko jsem určitě nikdy neměla!








Třetí den byl o něco línější. Autem jsme vyjeli do více než dvou tisíc metrů a pak jsme šlapali více méně po rovince. Procházeli jsme se národním parkem Tre Cime/Drei Zinnen (fandím německým názvům). Ze začátku jsme se motali v hustém davu, časem se to naštěstí rozpadlo, možná i díky tomu, že jsme místo rovného chodníku zvolili „náročnější" pěšinku. Na okolní krajině jsem mohla oči nechat. Zhruba v polovině jsem si dala další vysokohorské kafe. Výlet skončil promoknutím až na kost. Stihl nás pořádný déšť, v jednu chvíli padaly i kroupy.








  




  
Dovolenou jsme završili výbornou večeří. Pizza, zmrzlinový pohár a další italské espresso do sbírky.

Čtvrtý den jsme se vraceli domů. Ráno jsme ještě stihli krátkou procházku lesem.
Tak ahoj, Alpy, uvidíme se zase za rok! :-)

Kája


Další Alpování: 


Komentáře

  1. Dolomity jsou TOP! Budu se tam muset brzo vrátit. Btw kolik stojí takové espresso 3 km nad mořem? Mě to vždycky přišlo strašně drahé i v ČR, na to že je ho tak málo. Proto ani nevím jak to chutná a co na tom kalíšku, který je tak na 2 polknutí, lidí vidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Espresso je silná káva, nemůže ji být více, to by nešlo vypít. Tedy, šlo, ale... V kavárnách se dělá také dopio, což jsou vlastně dvě espressa, a většinou se všichni diví, jak to zvládám pít.
      Espresso vysoko v Dolomitech stojí více méně stejně jako dole kdekoliv v Itálii, cena kávy se tam liší jen o pár centů a je levná, kolem eura třicet. Vychází to dokonce malinko levněji než u nás a hlavně musíme počítat s tím, že všechno ostatní vychází v Itálii draho.

      Vymazat
    2. Fakt jenom 1,3 €? Jsem to tipoval tak na 7 až 10 €. Za 2 týdny budu v Itálii, tak si schválně jedno dám. Poprvé v životě. Jinak nepiju ani kafe, tak jsem zvědavý co to se mnou udělá.

      Vymazat
    3. Jestli kafe nepijes, nebude ti espresso chutnat.

      Vymazat
    4. To si dej spíše cappuccino.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.