Přátelé znám nazpaměť

Přátelé jsou o něco starší než já. Slaví už 25. narozeniny! Nedávno o nich vyšla knížka a obchody jsou plné triček, mikin a dalších přátelských nesmyslů. Na DDTV vyšel rozhovor s Miriam Chytilovou, která v seriálu dabuje Rachel/Jennifer Aniston. Když jsou Přátelé všude, nesmí chybět tady, protože je to můj nejoblíbenější seriál a znám ho celý nazpaměť.



Přátelé se začali natáčet v roce 1994. V době, kdy jsem ještě byla na houbách. Natáčelo se poměrně pomalu, což mi dalo možnost vyrůst tak, abych byla schopna seriál nějakým způsobem vnímat. To, že se rodiče na nějaké Přátelé dívají, jsem věděla už dřív, ale cíleně sledovat jsem je začala "až" ve třetí třídě.

Možná kroutíte hlavou. Devítileté děcko z toho nemůže nic mít. To se mýlíte...
Z dospělého pohledu samozřejmě uznávám, že to pro mne asi nebylo ono a moc dobře chápu, z jakého důvodu mě rodiče posílali pryč. Ze stejného důvodu jsem se na Přátelé chtěla dívat. Mnoha vtipům jsem sice nerozuměla, ale to, že se tam lidi líbali a měli narážky na sex, to bylo neskutečně zajímavé. Kvůli tomu jsem dvakrát týdně podváděla rodiče. Dělala jsem, že si čtu, a přitom jsem tajně sledovala televizi... Nevím, jestli mě rodiče doopravdy neprokoukli, nebo jen dělali, že to neví.

Už v devíti letech jsem Přátelům propadla. Ve škole jsem založila partu, se kterou jsme na ně hráli. Já jsem byla samozřejmě Rachel, jinak by to nešlo.

Přes prázdniny se Přátelé bohužel nevysílali a od dalšího školního roku je dávali v pozdních hodinách, takže jsem už neměla šanci je vidět. Vůbec jsem netušila, jak to celé dopadlo.


Přišlo to až v sedmé třídě, kdy je začala vysílat Prima. Každý večer o půl osmé jsme se celá rodina přilepili na televizi. Začali jsme je sledovat až někdy v půlce, ale to vůbec nevadilo, protože jakmile seriál skončil, hned ho vysílali znovu od prvního dílu, takže jsme je viděli aspoň zpětně.

A tehdy už začala mánie v pravém smyslu. Ději a vtipům jsem rozuměla o něco víc (i když asi ne tak, jako teď... a to je na seriálu krásné, každý v něm najde svoje). Vžila jsem se do role Rachel (a dodnes s ní sympatizuju), tiskla jsem si obrázky Jennifer Aniston, kreslila jsem Jennifer Anniston i další herce, dokonce i design na blogu jsem měla s Přáteli. V noci se mi zdálo, že se líbám s Rossem a když seriál skončil, psala jsem jeho pokračování.

Proč Blog přátelství a míru, to fakt nevím. Jsem rozený grafik, že?




S Přáteli jsem se těžko loučila...
Ještě jsem tehdy nevěděla, že je jednou budou vysílat desetkrát denně a že je budu sledovat i online.
Lidi, já ten seriál prostě žeru! Znám ho nazpaměť a vtipům se směju dřív, než jsou vysloveny. Cítím se v něm jako doma, jako bych byla jedna z Přátel. Vlastně v mnoha příbězích vidím sebe (hlavně v Rachel, proč???) nebo své kamarády. I když je to skoro retro, Přátelé nemají Facebook, Instagram ani chytré telefony, spousta věcí platí stále a také stále platit bude.

Tak. A už Přátelé nechybí ani na mém blogu. Paráda!

A co vy? Znáte je? Máte je rádi?


Kája


P. S. Přátelé znám nazpaměť, ale jinak moc seriálová nejsem.
P. P. S. Dívejte, oni jsou i jako lego

Komentáře

  1. Tak na tohle musím zareagovat! :D
    Ten header toho tvého blogu o Přátelích mě strašně rozesmál. Uprostřed ty jako malá holčina. :D :D :D Nech mě hádat, první pokusy ve Photofiltre? Ty jsi tou Rachel/Jennifer evidentně posedlá! Ale to je normální. Já jsem zase jako malý kluk byl posedlý jistou postavou z úplně jiného seriálu. A jestli znám seriál Přátelé? To se ví! Sice texty jednotlivých epizod neznám nazpaměť jako ty, ale příležitostně se na ně dívám. Většinou v televizi, když není co dělat. Nevím k jaké postavě bych přilnul jako ty, ale strašně se mi líbí charakter Phoebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas tak malá ne, je mi tam necelých 13! :-D A první pokusy to nebyly, už jsem blogovala rok a půl, takže jsem měla celkem praxi díky výrobě diPlomQů.

      Vymazat
  2. Priateľov som sice sledovala, akurat som prišla na vysku a sitcomy začali u nas naberat boom v tej dobe som milovala Alfa. Priatelov som sledovala, najradsej som mala Chandlera ktoreho daboval Cinkota tak ze som sa šúľala a ešte mi bola blizka Phoebe. Popravde mi Rachel liezla na nervy a lezie aj teraz. Ale hnevaj sa nehnevaj, sledovala som tento serial v oboch jazykoch a jednoducho tak ako maju cesi lepší dabing v ostatnom, v Priateloch bol lepší ten slovensky. Bolo v nom viac humoru a aj hlasy boli hercov lepšie vybrate.
    Ked si myslis ze si bola mlada tak môj 5rocny syn miluje a pozera Sheldona (Tbbt) a to že skutočne nema sancu pochopit o co tam ide ale aj tak sa na tom baví.
    Ja poznam naspamat práve TBBT ale z tych starych je môj naj Frasier a Dharma a Greg. Tie poznam naspamat.

    OdpovědětVymazat
  3. Viděla jsem jen pár dílů :D Přijdu si jak úplný exot, nevzdělanec :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.