Žijeme pro Instagram?

Co je na Facebooku, je pravda, říkali jsme vždycky. Facebook už ale není nejmocnější, překonává ho Instagram. Přitom by bylo nejlepší, kdybychom žili především v realitě... A co vy, špehujete poctivě své známé na sítích, nebo máte raději, když vám o své dovolené povyprávějí osobně?



Bylo nebylo, sešla jsem se se známým. Věděla jsem, že byl nedávno v Řecku. Mýlně jsem se domnívala, že mi něm povykládá. Protože o ní sám nezačínal, zeptala jsem se ho.
„Vždyť jsi to viděla na Instagramu," řekl jen. Nic víc jsem se nezodvěděla.

Ano, viděla jsem na Instragramu nějaké fotky, to jo. Co mi to ale prozradí o tom, jak si dovolenou užil, jaké bylo jídlo a z čeho má největší zážitek? Nehledě na to, že u Instagramu nedřepím celé dny. Příběhy si procházím cca jednou za den a hodně z nich bez zájmu přetáčím. Třeba ty, které obsahují sto padesát videí zobrazujících pohled na moře.

Ne, o dovolené onoho známého jsem moc nevěděla a dodnes nevím...


Když jsme se nemohli bavit o jeho dovolené, bavili jsme se alespoň o mém cestování, ačkoliv jsem ho tehdy měla ještě před sebou. Říkala jsem, co všechno mám naplánované.
„Jsem zvědavý na fotky," řekl.
„Jo, však já pak určitě něco dám na Instagram," odpověděla jsem.
„To musíš hned!" poučil mě.
„Proč bych to dělala? A stejně nemám data." 
„To je chyba." 


Chyba? Ano, mám málo dat a šetřím si je na chvíle, kdy bych je mohla nutně potřebovat. Jsem jeden z mála exotů, kterým musíte napsat sms, pokud nechcete riskovat, že si vaši zprávu přečtu až po několika hodinách. A vůbec mě to neštve. Proč bych musela být nonstop na internetu?

Onen známý sdílí na Instagramu vše a okamžitě. Vůbec tomu nerozumím. Jak by vypadal výlet na hory, kdybych měla žít jako on? Každou chvilku bych vytahovala telefon a natáčela na Instagram výhledy. Okamžitě bych postovala každý rozcestník. Nakonec bych informovala o tom, kolik jsem našlapala kilometrů, protože jsou na to všichni moc zvědaví.

Jo, tak nějak vypadá Instagram v jeho podání. Pro mne je to hlavně místo, kde můžu dát pěkné nebo něčím zajímavé fotky a podívat se na pěkné nebo něčím zajímavé fotky od ostatních. Nežiju instagramový život. O zážitky se raději podělím ústně nebo písemně na blogu. Mít neustále mobil v pohotovosti a všechno přenášet na internet hned... dejte pokoj.




Jak to vnímáte vy? Máte ve svém okolí taky takového maniaka?



Kája


Komentáře

  1. Mě v poslední době přestávají soc. sítě bavit. Na Facebooku jsem vesměs jen kvůli jedné nebo dvěma skupinám a většinou tam sdílím svoje články. Ty sítě jsou fajn, dokud fungují. Pak je ale odvrácená tvář, kdy dokážou zablokovat člověka naprosto bezdůvodně a napsat na podporu není kam.

    Zápisky třicítky

    OdpovědětVymazat
  2. Já myslím, že znás můj názor na sociální sítě, ale pro jistotu: Nebaví mě, moc na ně nechodím a věčně nejsem aktivní, spíše výjimečně. Skoro jsem přestala sledovat i moje kamarády na sociálních sítích, protože kdybych je znala jen skrze ně, nevím, jestli bychom byli ještě kamarádi :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ta zkušenost je vážně smutná. Online jsem sice hodně, ale nesdílím vlastně skoro nic. Přesně kvůli tomu, že to blízkým ráda řeknu osobně a naopak i já ráda slyším jejich zážitky. Navíc fakt nepotřebuji, aby o mě všichni věděli vše, ani mě u ostatních nezajímá, že snídají kaši nebo kolikrát za den si dali kafe.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se Instagram znechutil, když jsem se s ním jednu dobu snažila "prorazit". Sladěný feed, dodržování zásad popisků, sdílení včas atd., a proto to teď už nedělám. Mám svůj osobní soukromý Instagram, kde mám asi 20 lidí a to samé na Facebooku. Většinu lidí jsem promazala, protože jsem si uvědomila, že mě ty jejich stories vlastně nezajímají a já sama stories moc nepřidávám.

    Pak mám ještě druhý veřejný a jeden na kresby, oba v angličtině, protože mě sledují lidé, se kterými máme stejné zájmy. Kreslíme nebo probíráme podobně věci a jsou to lidé ze zahraničí a tam přidávám celkem často, protože spolu máme fajn konverzace a to je upřímný a baví mě to. Ale rozhodně ne tak, že bych něco přidávala pořád a hned, jak fotky pořídím.Je smutný, když lidé žijí jen Instagramem a zapomínají na realitu. Navíc každý sdílí jen to nejlepší a není to vždycky upřímný.

    Lena z blogu eversincelen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbí se mi, jak to máš.
      Ano, nejsme přece ve Vyvolených, aby někdo pořád sledoval, co děláme... :-D

      Vymazat
  5. Neznám naštěstí nikoho, kdo by to tak měl. Ale poslední dobou raděj mrknu na IG než na FB, protože na IG se moc neřeší současné válečné konflikty... a mně nedělá dobře o tom několikrát denně číst. :-( I když mě to zajímá a tak, ale asi si budu muset naordinovat trochu facebookové ticho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, na Instagramu je větší klid...
      FB mám hlavně na komunikaci s přáteli, jsou tam všichni pohromadě, nemusím nikoho hledat v telefonním seznamu... :D A když domlouvám něco většího, není nic jednoduššího, než založit událost.
      No a pak mám s FB takový komický problém. Mám lajknuté stránky různých kaváren a cukráren a ony mě pořád lákají na dortíky. :-D Na IG je nemám, tam jenom občas skočí nějaký sponzorovaný příspěvek.

      Vymazat
  6. Mám to jako ty, s tím rozdílem, že data využívám při cestování hojně - na GPS nebo hledání odjezdu autobusu je to úžasná věc. Fotky z dovolených a výletů ale sdílím až po příjezdu, až je vytřídím a upravím. Nedokážu si představit, že bych ztratila kus dovolené koukáním do telefonu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, IDOS se taky občas hodí. Nejsem úplně bez mobilního internetu, ale dat mám málo, jen tak, abych se v případě nutnosti dostala z "nouze". :D

      Vymazat
  7. Už jsem se bál, že je to o mně, než jsem si uvědomil, že jsme se po mém Řecku neviděli... Navíc za celý pobyt jsem přidal max. 10 stories. :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Mrzí ma táto skutočnosť, ktorú si musela zažiť so svojím známym. Takýmto prístupom by sa ľudia mohli prestať stretávať už úplne, a komunikovať so sebou len prostredníctvom sociálnych sietí. Toto je snáď ten najhorší vedľajší efekt, ktorý sociálne siete majú - každý sa krkolomne snaží o to, aby mali dokonale upravený profil, zdieľali so svojimi sledovateľmi každý high point ich dňa, no strácajú záujem o reálnu komunikáciu s ľuďmi.

    Na druhej strane však sociálne siete, hlavne IG, považujem za skvelý marketingový nástroj, kde ľudia môžu udržiavať kontakt so svojimi sledovateľmi, zdieľať s nimi potrebné informácie či ich informovať o aktualitách atd.

    Ďakujem ti za článok, bolo to veľmi príjemné čítanie. :) Ľudia by mali byť uvedomelejší v týchto veciach a nezabúdať na ten čas a ľudí, ktorými sú obdarovaní mimo displejov svojich mobilov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, sociální sítě mají i svá pozitiva. :-) Důležité je najít kompromis a hlavně správnou hranici mezi internetem a opravdovým životem. Děkuji ti za krásný dlouhý komentář.

      Vymazat
  9. Ano, znám takové lidi. Příběh jsem na instagram ani na messenger nikdy nedala a nějak mi to nechybí. Fotku dám až když je po dovolené. Když si je prohlížím. Nechci být nonstop na internetu, když jsem na výletě, nebo nějaké dovolené. Je to hlavně o zážitcích a ty na internetu nejsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Internet je až na dobu, kdy se nudíš doma... :-D

      Vymazat
  10. Myslím si, že tohle je každého věc, ale souhlasím s tebou, pouze fotky jsou nedostatečně vypovídající o zážitcích. A stejně tak nechápu, jak můžou všichni všechno sdílet hned. Já třeba Instagram aktualizuji, až když mám vše za sebou, buď při cestě domů nebo až doma v klidu :) Vždyť ten člověk jinak musí mít nos zabořený jen v mobilu na internetu a nemůže si tak vůbec užít danou situaci.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.