S cestovkou už nikdy! Děsivá zkušenost z Maďarska

O víkendu jsme se s kamarádkou Terkou vydaly do Budapeště. Z finančních a organizačních důvodů jsme se přihlásily na zájezd s cestovní kanceláří. A víte co? Byla to chyba! Byl to totiž dost děsivý zážitek. Na konci výletu jsem se lekla, že někdo unesl autobus! Samotné Budapešti se budeme, s dovolením, věnovat až příště. Dnes vám povyprávím, jaké drobrodružství si na nás cestovka připravila!



Cesta dlouhá, pobyt krátký

Původně jsme chtěly cestovat na vlastní pěst, ale spoje nejsou zrovna jednoduché. Autobusy moc nenavazují, vlak vychází draho. Další výdaje by šly na ubytování, trávit noc na nádraží nechceme. Rezignovaly jsme a přihlásily se na jednodenní zájezd s cestovní kanceláří. Výlet vyšel na krásných osm stovek. Kdo šetří, má za tři... a nebo nemá ani za jednoho a je akorát naštvaný.

To, že jsme stáli v koloně nebo jeli pomalu kvůli mlze, se dá pochopit (ačkoliv nás předjížděly jiné autobusy...). Kuřpauzy řidičů už tak pochopitelné nejsou a to, vyzvedávání průvodce doma a večerní odvoz na stejné místo je vyloženě padlé na hlavu. (Dohromady jsme tím zabili téměř dvě hodiny.)

Do Budapeště jsme dorazili o půl dvanácté, trochu později, než jsem předpokládala. Prohlídka města nezačala hned. Škrábali jsme se autobusem na Géllertovu horu, kde začínal program. Zájezdových autobusů bylo více a všechny musely zaplatit za parkování, takže jsme víc stáli než jeli.

Rozchod začal teprve ve 12:30! Zatímco ostatní účastníci zájezdu se šli na hodinu projít a pak pokračovali autobusem, my jsme se s Terkou od výpravy oddělily a poznávaly krásy města samy. Bohužel jsme na to měly jen 4 hodiny a půl. V 17:00 byl odjezd domů.



Protivní lidi se najdou všude 

Organizace výletu se mi nelíbila, ale zklamání jsem si nechávala pro sebe (a Terku). Jiní spolucestující si pro sebe nic nenechávali, nadávali o sto šest. Co takoví lidi vůbec mají ze života, když se pořád jenom rozčilují? Paní za námi kritizovala dokonce i šikmooké turisty...

Průvodce k nám poprvé promluvil po vjezdu do Maďarska. Hned vysvětloval, že se ozývá až v tu chvíli, neboť když nastoupil, někteří ještě spali. Reagoval tím na stížnosti. Nedokázala jsem si představit, že někdo řeší takové věci. Poté, co průvodce jedna paní ošklivě seřvala, si dovedu představit snad všechno.

Pár lidí nadávalo, že se průvodce nakonec nerozloučil. Je fakt, že to od něj nebylo zrovna zdvořilé, ale abych řekla pravdu, vůbec se mu nedivím. Jestli se k němu lidi chovali během výletu tak, jako během cesty, vůbec nemohl mít na loučení náladu. Musí to být náročná práce!



Únos autobusu

I když byl výlet organizačně nezvládnutý a na Budapešť jsme skoro neměly čas, zvládala jsem nedostatky včetně protivných spolucestujícíh nějak vstřebávat. Až skoro u domova jsem zažila šok.

Ráno autobus nabíral postupně v Ostravě,  Frýdku-Místku, Novém Jičíně, Olomouci atd. Totéž pořadí jsem očekávala na zpáteční cestě. Před půl dvanáctou jsme zastavili v Olomouci, Terka vystupovala. Počítala jsem, že Frýdek bude kolem tři čtvrtě na jednu, nejpozději v jednu. Pořád jsem kontrolovala čas a okolí, bála jsem se, že výstupní zastávku prospím jako loni na adventním výletě do Vídně.

Čas: 0:42.
Očekávání: Budeme se blížit Frýdku, pojedeme po rozkopané rychlostce. Tu nemůžu nepoznat.
Realita: Okolí nedokážu identivikovat. Místa spolucestujících, kteří jeli z Frýdku, jsou prázdná.*

Kde jsem? To už jsme v tom Frýdku jako byli nebo co?
Kontrola času. Ne, Frýdek jsme určitě ještě neprojeli.
Unesl někdo autobus?


Čas: 0:50
Očekávání: Začnu poznávat okolí!
Realita: Zahlédla jsem žlutou zastávku typickou pro Dopravní podnik Ostrava.

Že bychom do Frýdku přijeli v ultra rychlém čase a já ho vážně prospala? Znovu šok a zděšení, nevěřila jsem vlastním očím. Šla jsem se rychle zeptat řidičů, jestli je to pravda, a zjistit, kde se v Ostravě vystupuje, abych si mohla hned domluvit odvoz.


„Nebojte, Frýdek stihneme," uklidňoval mě řidič.
„Takže jsme tam ještě nebyli?" ujišťovala jsem se.
„Ne. Teď bude Ostrava, až potom pojedeme do Frýdku. Říkali jsme to," pravil řidič.
„To se mi nějak nezdá... ale to je jedno, já už jsem se lekla, že jsem Frýdek prospala..." 

Pár lidí se ozvalo, že taková informace nepadla. Neřešila jsem to. Byla jsem zachráněna od ponocování na ostravských ulicích.

S cestovní kanceláří už nikdy nikam nepojedu!


*Nakonec se ukázalo, že si jen přesedli. 

Kája

Komentáře

  1. Káji, já myslím že výlety a zájezdy přes cestovku jsou hop nebo trop. Zažila jsem i dobré, ale taky vzpomínám na zájezd do Budapešti s cestovkou jako na děsivý.... :/ Nicméně, město se ti asi líbilo, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, byl to čtvrtý zájezd. Dva z nich byly úplně v pohodě, na třetím byl špatný průvodce, organizace OK. Jako jo, možná někdy na nějakou dalekou cestu do Asie dám cestovkám ještě šanci, ale tyhle krátkodobé zájezdy už nechám být.
      Město nádherné, o tom se rozepíšu příště. :)

      Vymazat
  2. My raději takhle jezdíme sami bez cestovky, ve městě ubytko na pár dní a můžeme si sestavit program, jak se nám hodí. Tyhle cestovky znám z doby tak před 10 lety, kdy to bylo hrk sem, hrk tam a člověk si nedokázal ani vychutnat tamní atmosféru. Kvůli tomu bych se chtěla vrátit do Říma a zažít jej znovu a pořádně.

    OdpovědětVymazat
  3. Z principu bych na jednodenní zájezd nejel, a to i kdyby to bylo PERFEKTNĚ zorganizované. Už jen ta představa, že dvě noci probdím v buse... Jak víš, taky jsem uvažoval o Budapešti, ale měl jsem vyhlídnutý zájezd dvoudenní s jedním noclehem v hotelu, což už na začátku vypadá mnohem líp a je šance, že člověk i něco uvidí... Každopádně díky za hodnotné informace, člověk aspoň vidí, že ta cena opravdu odpovídá nabízené kvalitě. Nebál bych se zveřejnit název cestovky a zájezdu, ať mají dobrou reklamu, min. mě by to zajímalo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle v podstatě nebyly noci trávené v autobuse. Akorát pro nás ze severu to tak vypadalo. :-D Z Frýdku se vyjíždělo ve 3:45, přijeli jsme o půl druhé... Ale obě noci jsem spala slušně v posteli!

      Vymazat
  4. Jejda mane, to je hrozné. Úplně to zkazí ten výlet. Já jsem jela s cestovkou jen jednou, týden Skotsko, a bylo to opravdu výborné! Skvělá průvodkyně, sympatičtí řidiči, nemohu si stěžovat.
    Teď jsem si vzpomněla. Ještě se školou do Vídně a do Drážďan na jeden den jsme jeli s cestovkou. To bylo taky fajn.
    Tak to bych se hodně lekla to s tím ukradeným autobusem, fuj.

    OdpovědětVymazat
  5. Jeee, to je škoda. Budapešť je krásná, snad jste si ji aspoň trochu užily i s tak hrozným zážitkem. Vloni jsme byli v Německu s cestovkou a taky..protivní lidé, muselo se na ně věčně čekat atd.. S cestovkou bych už nikdy nejela. Tak aspoň víš pro příště :))

    OdpovědětVymazat
  6. Noční autobus z Ostravy do Budapešti se dá koupit za 239 Kč. Ale budeš ochuzena o věčně remcající důchodce, takže těžko říct co je lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda nevím, kdes přišel na tu cenu. Regiojet se tomu aspoň trochu blíží, s trochou štěstí to vyjde na 379. Flixbus nejde pod 500. A to jsme pořád jenom na jednosměrné jízdence. Navíc se u obou dopravců musí přestupovat. Jet v noci, trávíme třeba dvě hodiny uprostřed noci v cizím městě. Jo, to je fakt paráda!

      Takže aby to bylo tímto způsobem pohodlné, musely bychom volit spíše denní linky a v Budapešti přespávat. Jenom tisícovka by padla na cestu, k tomu ubytko...

      Vymazat
    2. Špatně hledáš, to je celé. Flixbus pořád experimentuje a otevírá a zavírá linky. U těch nově otevřených bývá cena prvních x měsíců hodně nízko. Pár týdnu zpět se dalo jet z Olomouce do ukrajinské Oděsy za 99 Kč. Je to přes 1500 km. No bohužel to platilo jen na lednové termíny, tak jsem nejel. Přímá linka z Ostravy do Budapešti je taky nová. Jezdí od pátku do pondělí v 1:40 z Ostravy. Nejlevnější jízdné na Flixbus získáš, když ho koupíš cca 2 až 4 týdny dopředu. Když ho koupíš třeba 2 měsíce předem, bývá už paradoxně dražší. Aktuálně jsou skoro všechny lednové víkendy za těch 299, s kódem na 20% slevu tě to vyjde na 239.
      Já třeba takhle jezdil z Ostravy do Milana za 199 Kč, což bylo parádní na výlety do italských Alp. Teď už nejlevnější jízdenky do Itálie stojí mnohonásobně víc, což mě teda dost mrzí.

      Vymazat
    3. https://zdopravy.cz/29-hodin-v-autobuse-za-99-korun-flixbus-otevira-linku-na-ukrajinu-extremne-nizkou-cenou-38389/

      Vymazat
    4. Nechápu, o co ti jde, proč mi tady do všeho rýpeš a ani se nepodepíšeš.
      Jestli taková možnost byla v době, kdy jsme cestu plánovaly, tak jsme ji z nějakého důvodu zavrhly jako nepraktickou. Jízdenku teď vidím za 400, ok, cena dobrá, ale odjezd v 1:40 z Ostravy není zrovna super, když tam poslední vlak přijíždí ve 23:34.
      No a nakonec, co si budeme vykládat, tyhle přehnaně nízké ceny nejsou v pořádku...

      Vymazat
  7. Já tedy jezdím s cestovkou na jednodenní zájezdy už třetí rok, a krom dvou cest jsem s ní opravdu spokojená. Ty dvě jsou z mého bydliště (Česká Třebová) nejdál a je to Orlí hnízdo (11 hodin cesty) a teď Hallstatt (8 hodin cest) A jako na potvoru co se týče počasí obě dvě mi nevyšly s počasím. Hory mne nějak nemají rády. Je pravda, že u těch vzdálenějších destinací člověk v autobuse stráví třikrát tolik času než na poznávání. Na řidiče ani průvodce si nemůžu stěžovat, zastávky dělají jen když je to nutné díky předpisům, jsou většinou velmi vtipní a jezdí rychle, ale bezpečně. Průvodci jsou erudovaní, dodávají vždy relevantní informace. S účastníky zájezdu jsem zatím žádné problémy také nezaznamenala, až na ten z minulé soboty, kdy zakufrovala jedna paní na dvoustech metrech od stanoviště autobusu tak, že nebyla schopná najít cestu (i když to nebylo nic složitého) naštěstí vše až na hodinu a půl zpoždění dopadlo dobře. A co mne hodně překvapuje, že s touhle malou cestovkou jezdí i lidé z Prahy a dokonce jsem zaznamenala, že do Prahy jeli až z Karlových Varů! Spíš mne mrzí, že spousty jednodenních zájezdů třeba po Polsku nebo Rakousku sloučili do vícedenních a na to nemám ani finance ani čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, máš štěstí. :) Počasí si člověk nevybere, no. :-/

      Vymazat
  8. Do Budapešti bych moc chtěla, ale asi bych vyrazila sama. Babička tam tedy před pár lety byla právě takhle s cestovkou, jenže to je babička, ta má trochu jiné požadavky. Ale naštěstí nepatří k těm, co věčně nadávají, spíš je ze všeho taková nadšená, což mě dřív rozčilovalo, ale teď mi to přijde fakt super. :) :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.