Co jsem si myslela, když jsem byla malá

Na původním blogu kdysi vycházel nepravidelný seriál Myšlení malé Kájinky. Napadlo mě své starodávné omyly sepsat znovu. Některé už zazněly v původním provedení, jiné zveřejňuji poprvé v životě. Přečtěte si, co jsem si o světě kdysi myslela a podělte se o své vlastní dávné dojmy.




Jídlo se musí vařit podle receptu, jinak někoho zabije

Měla jsem za to, že se každé jídlo musí chystat přesně podle receptu, aby nenastala kalamita katastrofa. Věřila jsem, že jídlo, které se od předpisu jen trochu odchýlí, nebude "dobré". Zatím se vám moje domněnka nezdá nijak zvlášť divná? Pak musím dodat, že slovo dobré pro mne mělo v tomto smyslu význam "jedlé".

V praxi to znamená následující: Recept nařizuje zamíchat do těsta na bábovku 3 hrnky polohrubé mouky a 1 hrnek cukru. Pekař se splete a omylem přidá hrnek cukru navíc. Výsledkem pro všechny normální lidi je příliš sladká bábovka. Výsledkem pro malou Káju je bábovka, která někoho otráví...

Dovedete si za takových okolností představit, co všechno se mi honilo hlavou, když jsem přemýšlela o tom, jakým způsobem recepty vznikají...?


Zvětšovací sklo zvětší mravence navždy

Paní učitelka nám vysvětlila, k čemu všemu může sloužit lupa a zvětšovací sklo. Dozvěděla jsem se, že pomocí zvětšovacího skla můžu pozorovat drovný hmyz. Později jsme si to měli sami vyzkoušet. Nešlo mi to do hlavy! Vůbec jsem totiž nepochopila, že jde jen o optický efekt! Měla jsem za to, že zvětšovací sklo skutečně zvětší pozorovaného mravence. Dělala jsem si starosti, co potom s obrovským mravencem bude... 


Na karneval za berušku 

Ve třech a půl letech jsem začala chodit do školky. Když mi byly čtyři, konal se první karneval. Mamka mi vyrobila propracovaný kostým berušky. Těšila jsem se, že se díky ní proměním v opravdovou berušku a budu umět létat. Z výsledku jsem nejdřív byla trochu zklamaná, ale věřte, že jsem si karneval nakonec užila. 


Zapalování adventního věnce 

Tohoto omylu jsem se držela i na prvním stupni. Budiž mi omluvou fakt, že se u nás doma věnec nevedl! Od paní učitelek jsem věděla, že se každou neděli zapaluje nová svíčka. Sama jsem si domyslela, že zapalené svíčky pak hoří celou dobu až do konce adventu. Netušila jsem, jak je možné, že to svíčka tak dlouho vydrží. Rovněž mi nešlo do hlavy pohrávání s bezpečností - svíčka se přece má zhasínat pokaždé, když od ní odcházíme! 



Bankomat = automat na peníze 

Které dítě nemělo o bankomatu špatnou představu? Nejspíš jste si i vy mysleli, že bankomat dává peníze automaticky, stačí přijít, říct kolik chcete a hurá, můžete na nákupy. Když mi něco rodiče odmítali koupit, protože to stojí moc peněz, automaticky jsem je posílala do bankomatu. Představa o nějakém bankovním účtu a omezeném rozpočtu mi byla samozřejmě naprosto cizí. 

Bylo by hezké, kdyby tak bankomaty fungovaly doopravdy, že? 


Razítka s datem se každý den vyhazují 

Určitě znáte to kouzelné razítko, které pokaždé umí natisknout aktuální datum! Dlouhé roky mě ani nenapadlo, že se dá razítko různě nastavovat a přetáčet. Domnívala jsem se, že se extra razítko vyrábí na každý den. Ráno se vytáhne, večer se hodí do koše. 


Snad mi prsty nepřirostou k dlaním! 

Uvědomte si, v jaké poloza máte ruku, když ji nedáváte žádné příkazy k pohybu. Prsty jsou ohnuté směrem k dlani. Jako malé mi to dělalo nekonečné starosti. Co když se v noci prsty dlaní doktnou a přirostou k ní? Kdykoliv jsem měla příležitost se na ruce soustredit, snažila jsem se dlaně co nejvíce rovnat a dávat prsty co nejdál od sebe. S obavami jsem se nikdy nikomu nesvěřila, škoda. Byla jsem až moc přesvědčená o tom, že mám pravdu! 


Medicína pro budoucí lékaře 


Když jsem ještě neměla předstvu, co všechno obnáší práce lékaře, trochu mě léčení lidí lákalo, i když se na seznam vysněných povolání nikdy nedostalo. Od paní učitelky jsem se dozvěděla, že budoucí pani doktoři a paní doktorky jdou na medicínu a pak dlouho chodí do školy a učí se hodně věcí. Nevěděla jsem, co se tou medicínou myslí. Utvořila jsem si jasnou představu: Kluci a holky dostanou nějaký super účinný sirup, aby se později nenakazili od pacientů! 



A teď je řada na vás. 
Kája

Komentáře

  1. Když mi doktorka odebrala krev a na ránu přiložila vatu s tím, že si to mám držet tak, že jen ohnu loket... tak jsem si myslel, že mi ta žíla sroste kratší cestou než když mám ruku nataženou a při natažení ruky mi ta žíla praskne... :D Spousta dětí se bály jehly a vpichu, mě spíš děsilo tohle..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by bylo nepříjemné. :-o Nedivím se, že tě to děsilo.

      Vymazat
  2. To s těmi bankomaty mi připomnělo mě :D Jinak si momentálně na nic nevzpomenu, škoda.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je super :D nejvíce mě pobavily ty bankomaty.
    Když jsem ještě nechodila do školy, myslela jsem si, že jedničku vždycky dostane jen jeden žák ve třídě, ten úplně nejlepší :D

    OdpovědětVymazat
  4. :D škoda, že bankomaty tak nefungují! Ale s tím chybným receptem jsi mě opravdu pobavila :D :D Já ráda peču a když si vezmu, kolikrát se mi stalo, že jsem něco udělala trochu špatně... už by ze mě byl vrah :D

    OdpovědětVymazat
  5. Keď som bola malá a v škôlke nám hovorili, že človek pochádza z opice, myslela som si že KAŽDÝ jeden človek osobne. Poobede som šla za maminou, aby mi ukázala moje fotky po narodení, keď som ešte bola opica. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je geniální myšlenka! :D Žádní novorozecnci, ale opičátka.. :D :D

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.