Jak jsme na výletě uskakovali třinácti jednotkám hasičů

Konečně se venku udělalo hezky. Byla by škoda sedět doma, a tak jsme vzali naše miminko poprvé na výlet. Z horalského hlediska nic moc, čekalo nás asi 3,5km dlouhé stoupání po asfaltové cestě k chatě Ondřejník. Nějak se ale začít musí, že ano. Byla jsem z toho nadšená. Ještě jsem netušila, že se ve stejnou dobu vypraví na Ondřejník i 70 hasičů. 


Auto jsme zaparkovali přímo pod horou. Ani zdaleka jsme nebyli jediní, pěkné počasí vytáhlo ven více lidí - a Ondřejník je ideální cíl pro pohodlné výletníky nebo rodiny s menšími dětmi. Kočárku jsem se na úvod ujala já, pyšná, že jsem se svým miminkem na výletě. Stoupání mi ale dávalo zabrat, takže jsem ho brzy vyměnila s tatínkem za fenku. Najednou se mi šlo mnohem lépe, mohla jsem si naplno užívat krásný výhled a modrou oblohu. Měla jsem, co mi dlouho chybělo!

Užívat si můžu o sto šest, ale jen za předpokladu, že mi to synáček dovolí. Stále hlasitější protesty dávaly najevo, že to budu muset na chvíli odložit. Jaké štěstí, že nám do cesty přišla kláda, na kterou jsem se mohla pohodlně usadit a kojit. První výlet, první venkovní kojení! Zjistila jsem, že není tak nepohodlné, jak jsem se obávala. Po svačině už byl syn spokojený a usnul. Vytáhla jsem foťák, abych se mohla věnovat další oblíbené činnosti. 

Moc jsem toho ale nenafotila. Brzy na to jsme uviděli dým, uslyšeli houkání sirén a o pár minut později jsme uskakovali prvním hasičským autům. 

Neuvědomovali jsme si závažnost situace, a tak jsme pokračovali dál směrem k chatě. Byli jsme přesvědčení, že najdeme místo, kde se na nás nebude kouřit. Když se cesta několikrát zaklikatila, uviděli jsme kritické místo znovu. Dávno se nejednalo o malý obláček kouře. Svah vypadal mnohem hůř. Přesto jsme ještě trochu vystoupali, vzdali jsme to až těsně před cílem. 

Cesta dolů byla jedno velké dobrodružství, hasiči jezdili jedním nebo druhým směrem každou chvilku. Dlouho jsem nebyla na výletě, tak jsem ho teď měla takový speciální. Vím, že požár není žádná legrace, vítr ho mohl rozšířit do lesů, mohla to odskákat chata a co nejhůř, mohlo to ublížit lidem a zvířatům, ale bylo to zkrátka něco, co jsem ještě nezažila. 

Miminko celou akci prospalo, z houkaček si nic nedělalo. Eliška byla trochu nervózní, v místech, kde byla cesta hodně úzká, jsem ji raději zvedala, aby si byla jistější. Dole už byla veselá. V místě, kde jsme parkovali, nedávno vzniklo nové posezení. Sedli jsme si do altánku a vypili čaj, který jsme měli připravený na posezení u chaty. I když výlet nedopadl úplně podle plánu, byl fajn. 

Doma jsem si vygůglila, jak to s tím požárem dopadlo. Dá se říct, že dobře. Sešlo se třináct jednotek hasičů z celého okolí, uhašeno to měly asi za tři hodiny. Les to neodskákal (hořelo na mýtině), chata taky ne a hlavně se nikomu nic nestalo. 


Mějte se krásně a raději nic nepalte, když fouká vítr. 

Kája


Zdroj informací: Požáry.cz, Třináct jednotek se zapojilo do likvidace požáru lesní hrabanky v Pstruží, hasiči uchránili turistickou restauraci

Komentáře

  1. Ty jo, tak to jste měli hodně adrenalinové. Před dvěma rokama u našeho města hořelo 3x za jediný týden. Jeden požár jsme nahlásili jako první, byl to mazec.
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třikrát během jednoho týdne? Sakra, to muselo být nějaké prokletí.

      Vymazat
    2. Jo jo, to bylo opravdu hrozný, začínala jsem se fakt bát.
      Leník

      Vymazat
  2. Je super, že všichni tahle výletíte společně :) Ondřejník mám moc ráda, je to sice docela profláklé místo, ale je tam hezky. Je dobře, že byl oheň nakonec uhašen!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.