Jaký byl covid? Přestala jsem cítit kávu

Pozor! Tento článek začínám psát během karantény a bez roušky. Chcete-li si ho přečíst, zkontrolujte  platnost svého antivirového programu. Koronavirus se šíří rychlostí blesku. Stačilo málo a nakazily se jim tři celé domácnosti. Já jsem to schytala nejspíš během pečení perníčků u rodičů, ale můžeme jen hádat, jak se to celé bylo doopravdy. Jisté je pouze to, že jsem byla pozitivní. 


Vyhýbali jsme se mu, ale nakonec jsme neodolali

Na jaře se covidu většina lidí bála, někteří až příliš. Například jedna moje známá měla strach pít vodu z kohoutku, protože by prý mohla být nakažená. Já jsem nijak zvlášť velké obavy neměla, jen mi dělalo starosti, co bych dělala, kdyby se mě držely horečky, protože jsem byla těhotná a těhotné jak známo prakticky nesmí užívat analgetika. 

Časem lidi přestali brát covid vážně. Mne to začalo nudit. Na jaře bylo vyhlášení nouzového stavu, uzavření restaurací nebo nošení roušek něco "extra", na podzim už to bylo jaksi okoukané. Zvláštní příval dobrodružství jsem pocítila, když mi mamka jednoho dne napsala, že ztratila čich

Covid se do vás zamiluje a jen tak vás neopustí

Vypuklo mi to asi týden po pravděpodobné nákaze. Začalo to slabým zánětem spojivek, oblíbeným problémem při jakékoli nemoci. Osm dní po pravděpodobné nákaze mě testovali. (Bylo to v pohodě, ale zjistila jsem, že během porodu mě testováním dost šetřili.) Po zprávě s výsledkem mi začalo být divně. Myslela jsem si, že je to jen v psychice a šla jsem spát. 

Po pár hodinách jsem se probudila se šílenou zimnicí. Po dalších hodinách zase úplně zpocená a s bolavou hlavou. Bolest hlavy se nakonec ukázala jako největší problém. Dopoledne a večer jsem do sebe hodila paralen, ale ten jen úplně zbytečně snižoval teplotu. (Jednou jsem naměřila dokonce o půl stupně méně, než normálně mívám.) Možná, že kdybych nekojila a spolykala těch prášků více, úlevy bych se dočkala, takto jsem bezvládně ležela s chladivým obkladem na čele. 

Další den jsem objevila účinný lék: Kávu! Zatímco tepotu jsem už měla normální a v očích mě moc neštípalo, hlava se mi pořád chtěla rozskočit. Poslechla jsem svoje choutky, vypila jsem kávu a bylo lépe! Několik dní jsem pak kávovala více než normálně. Kromě bolestí hlavy to řešilo i příšerně nízký tlak, z kterého se mi pořád točila hlava a dvakrát tekla krev z nosu. Snad miminku nevadilo, že pořád pilo caffe latte - určitě je kofein menší zlo než paracetamol. 

Několik dní jsem kávu bohužel necítila. Čich mě zradil. Chuť byla jen ztlumená. Několik dní jsem byla totálně chcíplá, točila se mi hlava ještě víc než obvykle a dvakrát mi tekla krev z nosu. Byla to divná nemoc, otravnější než poslední chřipka (2012). Ta mi přinesla dva dny vysokých horeček, po kterých se mi rychle udělalo dobře. S covidem jsem neměla nijak velké potíže, ale táhlo se to a vracelo. Jeden den jsem myslela, že už je to dobré, další den mi zase bylo špatně. 

Koronavirus se do mne prostě zamiloval a odmítal mě opustit. Naštěstí nic netrvá věčně! 

Moje příznaky

  • zvýšená teplota
  • zimnice 
  • bolest hlavy
  • únava, slabost
  • slabý zánět spojivek 
  • trávicí potíže 
  • ztráta čichu, omezení chutě 

Miminko a covid 

Miminka jsou zákeřní přenašeči. Nemoc skoro neprojevují, ale nakazí každého, kdo je pochová. Moje miminko bylo pár dní spavější a trochu kuckalo. Teplota mu nestoupala a celkově vypadalo mnohem svěžeji než já. Měla jsem strach, jak zvládne testování. Zvládlo je skvěle - vůbec si jich nevšimlo. Jen co jsme zastavili ve frontě, začalo se vztekat. Stojící auto je takové zlo, že to nějaká špejle v nose zhoršit rozhodně nemohla. Miminko se uklidnilo, jakmile jsme se po testech rozjeli.

Nemá to logiku 

Nakonec se ještě pozastavím nad nepochopitelným postupem při testování. Lidi se na Facebooku rozčilují, že se množství nakažených "uměle" zvyšuje zbytečným testováním, ale ono je to spíš naopak, do testování se jim nechce. Protahuje se to. Představte si, že máte horečky a žijete s někým, kdo byl v kontaktu s pozitivními. Asi vás napadne, že máte covid, no ne? Ale ne, hygiena ani lékař to tak neberou. Dokud toho, s kým žijete, neotestujou s pozitivním výslekdem, vůbec u vás covid nevezmou v potaz. V karanténě tudíž nejste, oficiálně můžete vesele chodit po světě a roznášet nemoc.

Takových nelogických situací jsme zaznamenali více. 

Naštěstí je to už pryč. Příznaky zmizely, vrátil se čich, vrátila se mi síla a energie. 
A včera mi skončila karanténa! Hurá. 

Kája

Komentáře

  1. Já se přiznám, že některé situace nelogické jsou.... my jsme byli v karanténě přes tři týdny a že nějakou karanténu máme se oficiálně bralo v potaz až po testech (po 13 dnech doma....).
    Jinak jsem ráda, že už jste v pořádku ;)
    Přeji pohodové Vánoce :)
    K.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám prarodiče, kterým je přes 80, hodně se o ně bojíme. V týdnu jsem musela k zubaři a udělali mi rychlotesty, naštěstí s negativním výsledkem. Před týdnem u nás byla hustá atmosféra, protože na testech byla i mamka. Více jsem se o tom rozepsala v novém článku u mě na blogu.
    Koukala jsem na IG, že se ti to stále vracelo :(, hlavně, že už je to OK a stihla jsi i čajovnu :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  3. Tak držím palce, ať už je všechno v pohodě. Já se na špejli v nose těším zítra, a z jara už vím, že mám na co :-/
    Užij si Vánoce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty dvě sekundy se dají přežít. Třeba vrtání do zubu trvá dýl a víc to bolí...

      Vymazat
    2. Při porodu byli mirumilovní a nestrkali mi to moc hluboko. Teď mě to polechtalo snad až někde u očí :D, ale byla to bleskovka, než jsem stačila kýchnout, bylo po všem. Hned bych si to zopakovala. :D

      Vymazat
  4. Káji, oni tě fakt testovali při porodu? To mi přijde děsivé :0

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Testují každého, koho přijímají do nemocnice, aby věděli, jak s ním nakládat.
      No co, výsledek byl rychle, aspoň jsem nemusela mít roušku.

      Vymazat
  5. Covid jsem chytla od kamarádky, která u mě přespávala, když přejížděla z jednoho konce republiky na druhý. Já byla skoro bezpříznaková (jen hodně unavená), zato v práci jsem vyvolala pěkný rozruch, kolik lidí jsem poslala do karantény...

    Je dobře, jak jste to i s prckem tak dobře zvládli. O mimino bych se bála hodně, už jenom ty testy u tak malého človíčka, brr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimina jsou překapivě odolná.
      Jojo, poslat lidi do karantény nebo rovnou celé zařízení zavřít, kvůli mamce se třeba zavřela školka... Samotná nemoc obvykle tak zlá není, spíš všechno to kolem. Kdyby neměl covid tak dlouhou inkubační dobu, vůbec by tak špatný nebyl. Takhle je to blbé, když to člověk několik dní roznáší, aniž něco tuší. :-/ S chřipkou rovnou lehneš.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.