Vůbec mě to nezajímá, ale musím napsat komentář

Mateřská je poněkud asociální a vyčerpávající, a tak trávím dost času projížděním Facebooku. Ne že bych na něm seděla vyloženě od rána do večera, ale určitě ho vidím mnohem víc než před těhotenstvím. Každý den se začtu do několika diskuzí. Obykle si při tom říkám: To jsou ti lidi vážně tak blbí? 


Senzační jsou komentáře pod bulvárními příspěvky. Ty se mi na zdi zobrazují jako sponzorované, žádnou stránku, která je zveřejňuje, přímo nesleduju. Stejně se to zřejmě děje i dalším lidem. Mnozí z nich to neumí přejít mlčky. Píšou, že jim je fuk, jestli nějaká Zajícová jede do Egypta nebo do Grónska, rozkřikují se, že i oni sami zažili neštěstí a nikomu ho necpou. Zapomínají, že bulvární média nejsou od toho, aby nám poskytovala hodnotné informace. 

Popravdě, mně je také fuk, co se které veřejně známé osobě stalo. Hlavně teda proto, že většinou neznám ani jméno, natož abych si ji spojila s nějakou její tvorbou. Nevím ovšem, proč bych měla do komentářů psát, že je mi to fuk. To bych si pak mohla pustit ČT 4 a nadávat, že tam dávají jenom nějaký nudný sport.


Další úžasnou skupinou jsou lidé, kteří komentují článek, aniž si ho přečtou. Jsou líní kliknou na odkaz a číst. Raději okomentují jen nadpis, a ten, jak známo, bývá  zavádějící. V komentářích se pak objevuje kritika něčeho, o čem autor nepsal. Vzpomínám si na diskuzi pod článkem o módě královny Alžběty II. V titulku zaznělo, že dlouhé roky nosí stále tytéž boty. Líni uživatelé Facebooku se rozčilovali, že nějaká mladá redaktorka nemá právo královně cokoli vytýkat. Ve skutečnosti žádná výtka nepadla - redaktorka věcně popsala, že má královna jeden oblíbený model, který si nechává vyrábět pořád dokola. 


Fascinují mě samozřejmě i blbouni. Rozšiřování pochybných názorů a dezinformací ovšem není, co mě na nich štve nejvíc. Chuť vyhodit notebook do vzduchu mám nad komentujícími, kteří myslí vyloženě jen na své blaho a odmítají přemýšlet v dalších souvislostech. Co mám na mysli? 
  • Zruší se ranní MHD spoj. Komentující je vytočen do běla. Bude muset vstávat o dvacet minut dřív nebo cestou do práce přestupovat. Útočí na všechny kolem. Vůbec nevezme v potaz, že spoj byl málo využíván a je tudíž nevýhodné ho provozovat. 
  • Uzavře se sjezd z estakády, protože se musí opravit. Komentující lamentuje, že ho to obtěžuje. Vždyť kvůli tomu musí jezdit oklikou! V místě se navíc odpoledne tvoří kolony. Chudáka komentujícího štve, že dorazí do cíle později. Že je oprava nutná a bez uzavírky to nejde, si odmítá uvědomit. Kdyby na městě neseděli idioti, uzavírka by nebyla, přece! 
A tak... 

Článek mi říká, že bych na Facebooku měla trávit podstatně méně času... No. Jako jo. Ale víte, jak to je... 

Kája

Komentáře

  1. Mě hlavně štvou bulvární články, které mají úplně zcestné nadpisy. Jen aby nalákaly lidi a ti si je rozklikli. Nedávno název článku typu: Meghan s Harrym konečně ukázali dceru. Samozřejmě, že ji neukázali. Jen do muzea voskových figurín přidali její podobiznu :D...
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je hrozné lákání čtenářů! :-o A taky je zajímavé, že ji neukážou doopravdy, ale figurínu ji udělat dají, ach jo.

      Vymazat
    2. Taky mi nad tím zůstává rozum stát. Co by se stalo, kdyby ji ukázali? Zase chtějí být v něčem jiní...
      Leník

      Vymazat
  2. Někdy mám pocit, že internet je plný bezpočtu nejrůznějších děr, do kterých se dá velmi snadno spadnout a vidět tam věci, co člověk vážně vidět nechtěl. A podobné diskuse jsou hotový kráter. Obdivuju tě, že to vůbec zvládáš číst. Já jsem si to zakázala už před lety, protože je to pro mě dost doslova jako jed. To stokrát radši i třeba úplně debilní blog nebo video o tom, jak správně komunikovat se žirafami! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlava je příliš unavená na to, aby četla něco inteligentního... Navíc mi to dodává pocit, že jsem chytrá a sečtělá. :D
      Ale jo, lepší je pustit si třeba rozhovor na DVTV.

      Vymazat
  3. Já už na FB skoro vůbec nechodím. Vlastně teď po škole bych ho mohla smazat.

    Bulvár občas čtu, nestačím pak zírat, o čem všem je řeč :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být super! Musím si dát na FB nějaký limit a místo koukání do zdi klidně zavřít oči... Bylo by to lepší.

      Vymazat

    2. Taky. Facebook mám jenom že ho mám. Čas od času mi někdo napíše na Messenger, tak ho nechci úplně mazat, ale nebaví mě obsah tam.

      Příběhy introvertní fotografky

      Vymazat
  4. Jo jo, také mě vždy dostane, jak jsou lidi hrozně chytří, rozumí všemu a všem... Nejhorší je ta hnusná závist, tito lidé se vždy tak hnusně projeví. A dezinformace jsou kapitolou samou pro sebe, vždycky mě udiví, jakým kravinám jsou lidé ochotni věřit...

    OdpovědětVymazat
  5. Tyhle komentáře mi často přijdou spíše úsměvné. Dokážu si představit babičku sedící za obrazovkou, která třeba jen nechápe, proč se jí zobrazuje (sponzorovaný) příspěvek neznámé hvězdičky místo příspěvků jejích kamarádek. Nemusí v tom vždycky být lidská zloba a závist, někdy stačí jen prosté nepochopení funkcionalit. Na Facebooku moc času netrávím, ale o to více se flákám na Twitteru, a tvůj článek mi zase připomněl, že bych to ale opravdu měla omezit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, jestli babička, řekla bych, že většinou to lidi dělají jen tak z nudy, nemají nic lepšího na práci.
      Jo, omez, taky se o to pokusím...

      Vymazat
  6. Myslím, že si to vystihla úplne dokonalo. Nejde ani o tie články/informácie samotné, ale o tie komenty a to niekedy býva fakt, že katastrofa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, atmosféru dělají diskutující... a to je na hlavu!

      Vymazat
  7. Mě nejvíc zlobí, když bulváry platí propagaci tři čtvrtě roku starým článkům, které už mají prošlou platnost. Letmým pohledem to vypadá, že ten a ten udělal to a to, a on to udělal už před tři čtvrtě rokem a všichni na to už dávno zapomněli.

    Příběhy introvertní fotografky

    OdpovědětVymazat
  8. A nebo že za všechno zpoždění na dráze mohou České dráhy! Ale že mají i zpoždění i soukromníci (a stále takových spojů je poměrně málo), o tom už řeč nepadne. 😂

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.