Barefoot boty na zimu

Bosoboty v zimě? Vždyť v tom musí být zima! Bota s teňoučkou podrážkou se nezdá být zrovna ideální, když se teploty drží kolem nuly. Tlačit nohu zvyklou na prostor do klasické obuvi taky není zrovna fajn řešení. Chce to kompromis, který zajistí pohodlí i teplo. Podělím se s vámi o své boso zkušenosti. 


První bosoboty na zimu jsem vám ukazovala před rokem v článku Já a barefoot. Byly to dětské kozačky Koel4Kids. Na první obutí se zdály být fajn, brzy se bohužel ukázalo, že mi jsou malé. Nějakou dobu mi trvalo zjistit, jak širokou botu potřebuju (hodně) a že se mi lépe chodí s velkým nadměrkem na délku. Boty jsem prodala a koupila místo nich ruční práci od paní, která se boty teprve učila vyrábět.

Loni v zimě jsem ještě barefooty kombinovala s konvenční obuví, běžné boty jsem vyřadila z provozu teprve začátkem jara, a to už jsem většinou zateplené boty nepotřebovala. Na aktuální sezonu jsem se proto musela vybavit skoro od nuly. 

Be Lenka Icon

Černé kotníkové kožené boty jsou nutná součást mého botníku skoro deset let. Model Icon mi listopadu přestal vyhovovat kvůli tenké podrážce. Prodejci tvrdí, že i přes její netloušťku nebude nikomu zima, protože v barefootech noha více pracuje a tím se zahřeje. Nevěřte jim, kecají. Noha může makat jak blázen, ale izolační neschopnost 3mm podrážky to prostě nevykompenzuje. 

Koupila jsem si tenké fleecové vložky. Noha s nimi trochu oslepla. Povrch jde přes ně méně cítit. Filozofie barefootu tím trpí, tepelný komfort je však najednou úplně někde jinde. Z bot, ve kterých jsem trpěla zimou, je najednou téměř zimní obuv. Když zrovna nebude sníh, budu je na kratší přechody nosit celou zimu. 
Be Lenka Icon

Be Lenka Winter 2.0

Velice, velice, velice teplé boty v překvapivé barvě. Hnědou jsem nikdy nenosila! Jenomže jak stárnu, pomalu upouštím od černé. Jasně, stále mám černý kabát, jenomže ho nenosím vždycky. A s tím béžovým by se černé boty pěkně bily. 

Na dlouhé procházky nebo pomalé popocházení se synem jsou super. Podrážka má hluboký vzorek, takže jen tak neuklouznu. Bohužel to skoro nejsou bosoboty, jsou dost pevné a povrch prakticky necítím. I proto je chci střídat s modelem Icon. Přestože to v nich není s vložkou ono, stále je víc barefoot než model Winter. 

Be Lenka Winter

Be Lenka Ranger 2.0, trochu zateplené boty, podrážka se vzorkem 

Ranger jsem pořídila trochu neplánovaně. Synáček dostal parádní zimní kombinézu a já jsem si říkala, že by byla chyba ji nevyužít a nejít na hory. Jenomže v čem bych šla, když do starých pohorek se nenacpu? A tak jsem si musela objednat nové boty. Chápete, prostě jsem neměla jinou možnost! 

Zateplené jsou méně než Winter. Předpokládám, že je na hory budu moci nosit od října do dubna, jak jsem byla zvyklá u starých bot. Možná je budu brát i na zimní procházky s Eliškou a loňské ručně šité boty pošlu za pár stovek dál. 

Hodnotit je zatím nemůžu, zatěžkávací zkouška je teprve čeká. 


Pozdní podzim a zima je období, kdy je zkrátka nutné udělat nějaký kompromis na úkor barefootových zásad. Jo, vím, že někdo nosí celou zimu boty, ve kterých chodí i v červnu. Nikdy to nepochopím! Nepotřebuji sice šest párů balerín a deset párů plátěných tenisek, ale vyžaduji boty do každého počasí, každého terénu a ke každé příležitosti. Na druhou stranu jednoobuvoví lidé většinou jen přebíhají z budovy do auta, já hodně chodím. 

Jak to máte v botníku vy? 

Kája

Komentáře

  1. Be Lenka Icon mi na zimu krásně vyhovují. Je pravda, že jsem v nich nedělala žádné dlouhé túry ani jsem v nich dlouho nepostávala na místě (a do minus dvaceti jsem je taky nezkoušela, to tady v Praze skoro ani nejde). Ta vlna vevnitř ale dělá divy :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Máš můj velký obdiv za otužilost. Venku s malým asi býváte hodně i v zimě, co? Na Vysočině mám problém i s kozačkami, protože bez pořádného vzorku kloužou a v -8 a níž už je v nich prostě zima. Přesedlala jsem tudíž do vysokých robustních sněhulí s pořádnou traktorovou podrážkou a voděodolnou membránou. V těch se dá chodit i několik hodin a dobrý. Barefoot (ani osekaný s vložkou) si v těchto podmínkách nedokážu na delší pochůzky představit.

    OdpovědětVymazat
  3. Máš aj môj obdiv. V Senci by sa asi v niečom takom cez deň dalo chodiť, tu nie je moc sneh, ale u mojej maminy som mala problém aj s klasickými zimnými topánkami.
    Raz sa mi snáď podarí si nejaké takéto topánky vyskúšať, dosť po tom túžim :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.