Přípravy na Vánoce aneb pečení se synem je náročná disciplína

Synáček zažívá svůj třetí advent, letos poprvé ho ale více prožívá. Každý den obdivujeme venkovní výzdobu, vánoční strom na náměstí a ovečky, zapojila jsem ho do vánočnho úklidu i do pečení cukroví. Advent a Vánoce je dobrý důvod, proč si pořídit děti. Když dospíváte, ztrácí toto období kouzlo. S dětmi se pak vrátí a řekla bych, že dokonce i naroste. 


Přijel jeřáb a postavil strom! 

Týden před začátkem adventu se na náměstí děly divy. Ráno přijely Technické služby a vytahovaly z aut díly dřevěných stánků. Male dumy! volal syn, když je uviděl. (Rozuměj malé domy). Před polednem natáhli přes půlku náměstí pásky a přijela policie. Přidali jsme se ke zvědavcům, protože to, co mělo přijít, jsem si rozhodně nemohla nechat ujít. Na náměstí přijelo auto, které na sobě mělo naložený strom! S pomocí jeřábů ho vyložili a postavili. Musela bych to sledovat, i kdybych s sebou neměla synáčka! 

Šišab strom, rozuměj jeřáb strom, říkal pak synáček několik dní. Jeřábová mánie ho ostatně zatím nepustila, kdyby měly jeřáby kotníky, vlaky by jim teď nesahaly ani po ně. 

Další dny jsme sledovali, jak přibývají malé dumy a jak se zdobí strom. Trhy vypukly první adventní neděli. Synáčka nejvíc zaujalo, že šišáb není. Světelných ozdob si všiml později. To nejlepší se ovšem nekoná na přímo na náměstí, ale kousek dál. 

Každý den krmíme ovečky 

Spoustu let k adventním i velikonočním trhům patří ohrádka s ovecemi, kozami a oslem. Poprvé jsem je fotila už v roce 2012, tenkrát je dokonce hlídal ovčácký pes. Protože bydlíme prakticky u ohrádky, jsme u oveček každý den, někdy i dvakrát, třikrát... podezírám se, že si je užívám víc než synáček. 

Přemýšlela jsem, zda ohrádka není v rozporu s mým veganským přesvědčením. Dospěla jsem k závěru, že je v pořádku. Zvířata jsou na lidi zvyklá, vypadají klidně, jezdí na noc domů. Oslové, na kterých se jezdí, si střídají službu. Ohrada je umístěna mimo náměstí v klidnější uličce. 


Věřím majitelům, že by nedělali nic, co by zvířatům způsobovalo nadměrný stres. Jen se divím, že si troufají nechat zvířata v ohradě bez dozoru. Bála bych se, že jim někdo ublíží. Cedule zakazující podávat jakékoli jiné krmení, než granule z automatu, si všímají jen ti, kteří by si zákat domysleli sami. 

Pečení je dřina 

Poprvé zapojuji synáčka do vánočního úklidu. Drhli jsme spolu třeba kachličky na chodbě, chlapec starým zubním kartáčkem drhnul spáry a já se nestačila divit, jak mu to jde. Společné pečení je také velká zábava. Má to ovšem úskalí, malé děti jsou zaměřené víc na proces než na výsledek. Když jsme vykrojené tvary uložili na plech, synáček je chtěl zase brát a vyrobit z nich novou kouli. Kdyby se peklo po jeho, po třech hodinách práce bychom místo cukroví měli špinavý kus těsta. :-) 


Jak se chystáte na Vánoce vy? 

Kája 

Komentáře

  1. Šišáb je opravdu roztomilý :-) Myslím, že podívaná na to, jak se strom vykládá, by byla lákavá pro všechny - škoda, že to taky není součástí předvánočních atrakcí, určitě by to mělo velký úspěch :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně, jen nevím, jestli by dokázali zajistit bezpečnost.
      Třeba stihneme i odvážení stromu.

      Vymazat
  2. Na společné pečení se taky letos chystáme, tak doufám, že všechno neskončí na podlaze.

    OdpovědětVymazat
  3. Špinavý kus těsta :-) Připomněl mi, jak jsem kdysi dětem vyráběla plastelínu z mouky. Nedalo mi to a našla jsem na netu odkaz na recept, určitě doporučuji vyzkoušet:
    https://www.brydova.cz/2009/04/20/domaci-modelina-pro-deti/

    Není to foceno v Ostravě?

    OdpovědětVymazat
  4. To je hezké, asi si opravdu budeme muset taky nějaké to dítě pořídit, protože vánoční přípravy trestuhodně flákám. :) Cukroví mám zatím jen jeden druh, úklid neřeším (resp. řeším, ale průběžně), dekorace skoro nemáme.

    OdpovědětVymazat
  5. Áno, spoločné pečenie s 2,5 ročným synom bola zábava typu uprac kuchyňu od stropu po podlahu, ale napriek tomu, že chceli byť všetky naše perníčky slniečka, to bolo super.
    Tú ohradu mávate super, aj keď tiež by som sa bála nechať tam zvieratká samé napospas ľuďom.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.