Vánoční cestovatelské cíle

Stala se ze mne velká cestovatelka. Letos jsem navštívila spoustu krásných míst. Kam se podívám podívám příští rok? Trochu jsme o tom s mužem přemýšleli. Teď před Vánoci se mi ovšem nechtělo moc myslet na to, kde budu trávit léto. Spřádala jsem spíše plány na adventní čas. Na jakých místech bych ráda nasávala kouzelnou předvánoční atmosféru? Čtěte. Do komentářů mi pak nezapomeňte napsat, zda jste některé z míst navštívili, nebo jestli se naše plány v něčem shodují.





Kde už jsem byla? 


Nejdřív si pro pořádek řekneme, kde už jsem byla. Řeč bude pouze o městech zahraničí. Tím rozhodně nechci říct, že adventní trhy v Česku za nic nestojí. To platí pouze o Místeckých. Taková adventní Olomouc je naopak moje srdcovka.

Výčet měst není zrovna originální a už vůbec ne pestrý. Dívejte: 

  • Vídeň
  • Salzburg
  • Drážďany 
  • Bratislava 

Ve Vídni jsem byla o adventním čase pěktrát. Třikrát se školním zájezdem, jednou se zájezdem cestovní kanceláře a jednou úplně na vlastní pěst vlakem. Protože jste poctiví čtenáři, víte, že jsem ji chtěla navštívit i po šesté. Chtění ovšem ještě nic neznamená. Nakonec jsem nebyla ve Vídni, nýbrž v Bratislavě. Kdo náhodou nevíte, jak se to stalo, přečtěte si článek Jak jsem nejela do Vídně na adventní trhy

V Salzburgu jsem byla v roce 2016, v Drážďanech loni. Obě města se mi moc líbila. 


Kam chci? 


Určitě do Vídně! Vídeň je prostě láska, nemůžu si pomoct. To jste ale už nejspíš tušili, pojďme se tedy bavit raději o jiných místech. Ráda bych si v adventním čase prošla Krakov. Všichni ho chválí, ale já jsem tam ještě nikdy nebyla. Chtěla jsem tam vytáhnout bývalého. Protiva mi však řekl "co bychom tam dělali?", a tak bylo po výletě. Momentálně mám Krakov trochu z ruky, ale až budu bydlet zpátky v Beskydech, nezaváhám a podívám se tam! Z Frýdku je to autem pouhé dvě hodiny. 

Dalším cílem je Curych. Tam už jsem byla, pravda, ale bylo to v půlce února. Byla jsem nadšená. Trochu možná tím, že jsem poprvé byla v úžasném Švýcarsku, kam jsem tolik chtěla, větší podíl na tom určitě bude mít samotné město. S výzdobou, světýlky, koledami a vůni punče musí být ještě úžasnější. Bohužel to není destinace vhodná pro jednodenní výlet, a tak nevím, kdy se mi tohoto cestovatelského cíle podaří dosáhnout. 

Jak asi vypadají v předvánočním čase alpské vesničky? Třeba rakouský Malnitz? Nasát atmosféru někde uprostřed hor, kde se obyvatelé drží tradic, musí být parádní. Při té příležitosti by asi bylo fajn si rovnou zalyžovat. Hm. Tuto cestu podniknu, až konečně objevím rukavice, které budou stačit na moje věčně zmrzlé prsty

Letos jsem se naučila létat. Před prvním letem jsem byla nervózní, po přístání mi ale bylo jasné, že jsem objevila skvělý způsob cestování. Díky letadlům je všechno tam nějak blíže. Proto si pohrávám s myšlenkou jednodenního výletu do Londýna. Vyrazit brzy ráno, prochodit město a v noci se vrátit zpátky. Věřím, že by to s vydatnou pomocí kofeinu šlo. Nedávno jsem četla skvělé ohlasy na předvánoční Londýn. Proč tedy tuto sebevražednou cestu nespáchat v prosinci? Mohlo by to být super! Šlo by takto navštívit i jiné město? Třeba Helsinky, ve kterých jsem letos rozhodně nebyla naposledy? 



Tak. To by pro zatím stačilo. Na pár let mám vystaráno.
S klidným srdcem můžu začít řešit letní dovolenou. Hurá! 



Kája

Komentáře

  1. Vianočný Krakov je nádherný, tam sa to rozhodne oplatí. Ale krásne je tam aj v lete :) Nikdy som sa nad tým nezamýšľala, ale po tvojom článku mi príde super nápad navštíviť práve vianočné Helsinki :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jednodenní cesta do Londýna zní jako super dobrodrůžo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Londýn je krásné město, zasloužil by si i delší návštěvu, ale takto by to mohlo být taky fajn. Dva lety v jeden den, juhů. :D

      Vymazat
  3. Do Krakova můžeš přímým lůžkovým vozem - ve 22:15 z Prahy, v Krakově 6:17. Zpět 22:36, v Praze 7:31.

    Mě by zajímaly tipy na letní dovolenou. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až příště.
      Krakov si nechám na později. Teď si můžu užívat, že mám relativně blízko letiště a že z Prahy jezdí SA skoro všude v Evropě. :D

      Vymazat
  4. Ve Vídni jsem byla se školou a před týdnem v úterý i s rodiči. Je to tam krásné :). Brzy napíšu článek.
    Pak jsem byla ještě se školou v Drážďanech (všechno na vánoční trhy). Takže samé německy mluvící země :D

    OdpovědětVymazat
  5. My máme v plánu do Norska - podívat se na trollí jazyk, fjordy a samotnej bergen. Poté se musím zas věnovat fitness a cvičení s těhotnýma maminkama.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.