Velikonoce, oslava jara; jak je vnímám já?

České Velikonoce jsou podivná směska pohanských a křesťanských svátků. Tradice jsou pomíchané, nikdo ani pořádně neví, co má jaký původ. Spousta lidí, kteří nejsou věřící, Velikonoce prakticky nijak neřeší. Ne tak já! Co bych to byla za milovníka jara, kdybych ho nevítala? Čím jsem starší, tím pro mne mají Velikonce větší význam... Letos jsem dokonce s nadšením zvala šmigrustníky.





Je to tak a přes to nejede vlak 

Když jsem byla malá, měla jsem Velikonoce naordinované tak nějak povinně. Brala jsem je jako normální součást života, aniž bych se nějak pídila po detailech a důvodech. Postupně jsem začala zjišťovat, proč se Velikonce vlastně slaví. Ve škole nám cpali spíše křesťanské svátky, což mi dělalo v hlavě trochu zmatek. Proč je slavíme, když nejsme věřící? Fakt, že Vánoce jsou na tom podobně, mě vůbec netrápil. 

Před Velikonocemi se uklidilo, nabarvily se vajíčka, udělala se jarní výzdoba. Na pondělí jsme se se sestrou moc těšily, protože to znamenalo, že dostaneme balíček plný sladkostí. Příbuzní nás omladili, dostali za to dobroty a bylo po prázdninách. 

Ve druhé třídě k nám poprvé přišli kamarádi. Počínaje tímto rokem pro mne šmigrust znamenal trapnou situaci. Samotný akt by mi nijak nevadil, ale to, jak se mamka raduje a fotí nás, mě značně znepokojoval. 



Tak oni mlátí ženské a ještě za to něco dostanou? 

Rostla jsem, dospívala jsem a při tom jsem přehodnocovala některé dřívější názory. Budil se ve mne feminismus a jakýsi protest k postavení mužům vůči ženám. V souvislosti s tím se mi samozřejmě začala hnusit nejznámější velikonoční tradice. Ta, které u nás doma říkáme šmigrust a na kterou se chodí s karabačem, případně s jalovcem, ale s tím k nám domů nikdo nesmí. 

Co je to jako za nesmysl, aby chlapi bili ženské a ještě za to něco dostávali? Pěkných pár let jsem proti tomu pěkně protestovala. Dva koledníky jsem dokonce poškrábala a pokousala. Chtěli mě hodit do vany! Nakonec jsem na ně vyzrála se sladkou voňavkou. Byl to těžký den, mamka se sestrou mě na ně nechaly samotné, schovávaly se v ložnici... Boj to byl samozřejmě úplně zbytečný, kdybych na začátku neprotestovala, ani by mě do té vany hodit nepotřebovali, vymrskali by mě hned ve dveřích a byl by klid. 

Pak jsem dospěla a došlo mi, že šmigrust má svůj význam. Asi mě začalo děsit, že stárnu, tak mi velikonoční omlazování přijde vhod. Protest byl nahrazen poučkami, že se má karabač plést ze zelených proutků, aby bylo omlazování co nejefektivnější. 



Velikonoce jsou svátky jara!!! 

Současně s tím mi došlo také to, že Velikonce slaví tu nejkrásnější část roku. Jaro. Začala jsem je vnímat úplně jinak, užívám si je... a užívám si vše, co s nimi po lidové tradici souvisí. Jen tu formu na beránka jsem si ještě nekoupila, takže musím péct obyčejnou bábovku... 

Myšlenku, že v pondělí dopoledne někdo přijde, jsem začala vítat. Letos jsem si kluky dokonce na férovku zvala. Přijde mi to fajn. Tak, jako se třeba někdo zastaví, aby popřál k narozeninám. 

Letošní velikonoční prázdniny jsem si nadmíru užila. Oslavila jsem je jarní sklizní darjeelingu a třiceti kilometrovou túrou přes Beskydy. Trochu jsem se opálila. Dá se snad jaro vítat lépe? 






A jaký vztah k Velikonocím máte vy? 


Kája 

Komentáře

  1. Také mám jaro moc ráda a těším se na něj :). Vše roste, kvete a je hned optimističtější. Fotí se taky jedna radost.
    Velikonoce mám ráda. Přijdou známí, popovídáme si a je zábava. Taťka nechodí, jen vymrská nás tři (mně, Hanču a mamku) a pak si povídá s příchozími koledníky. Takže oni spíš chodí za ním :D. Tento rok k nám přišlo 28 koledníků. Což je opravdu dost. Čekala jsem tak o 10 méně. Naštěstí 90% mrská jen zlehka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 28? No to je krásé číslo. Teď musíš být svěží jako novorozenec, jak tě ti chlapi omladili. :-D

      Vymazat
  2. Souhlasím, že Velikonoce má cenu slavit jako svátky jara. Pro mě to znamená třeba dát do oken květiny (když přeje počasí, letos se vyndaly a teď se zase uklízejí...), začít chodit na dlouhé procházky, vařit víc salátů a barevných jídel, začít žít zase trochu zdravěji, uklidit, víc větrat... zkrátka jo, prostě jaro. Taky je super, jak ptáci zpívají, je najednou světlo a mám víc energie. Ale jinak ty ostatní tradice.. no, doma bychom možná barvily vajíčka, ale přítel je zapřísáhlý odpůrce a mlácení považuje za barbarství. :-D
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
  3. To u nás ve vsi letos koledníci vůbec nechodili. Ale my bychom je k nám stejně nepustili. U nás doma se rozmohl koronavirus.
    Jinak já mám velikonoce ráda. Jsou to opravdu svátky jara a nového života. A ti proradní křesťani s nich udělali svátky smrti.

    OdpovědětVymazat
  4. My jsme Velikonoce vnímali od malička. Máma nebyla z rodiny věřících, taťka trošilinku byl, ale neměli jsme zajetou tradici, spíš tu komerční... Až od první třídy, kdy jsem se spolužáky chtěla chodit do náboženství, jsem víc význam pochopila. Proti Velikonocím nic nemám, ale osobně to mrskání v mém věku nemusím. :) Připadám si vždy trapně... jinak to vnímám u menších dětí, nebo pak starších - mamky, babiček :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Od nejmenšího malička pro mě velikonoce byly strašnej stres, nenáviděla jsem velikonoční pondělí, ožralá hovada a úplně cizí lidi, co se mi narvali do dveří, rodiče co mě nutili chodit otevírat, skutečně to bolelo (když to nebolelo, tak to koledníky nebavilo) a já se ještě nesměla dotknout vší té čokolády, co jsme jen tak za nic rozdávali. Naopak jsem si konečně oddychla, když i rodiče uznali, že jsem dost stará na to, aby mě mohli ještě nutit (do té doby jsem musela vymýšlet, proč zrovna teď ke dveřím nemůžu) a já to mohla úplně přestat řešit. A když loni a letos díky COVIDu neřešil tuhle věc nikdo v dohledu, tak jsem byla úplně nejšťastnější.
    Ono jaro jsem stejně nikdy taky neřešila, podzim a zima jsou moje nejoblíbenější :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.