Cestujeme na trase Praha - Ostrava

Dva roky jsem bydlela v Praze. Rok předtím jsem do ní pravidelně jezdila na víkendy. Praxe s migrováním sem a tam mám až až. Dnes bych se s vámi chtěla podělit o své zkušenosti s cestování mezi Prahou a Ostravou, respektive Frýdkem-Místkem. Až příště pojedete na výlet, budete vědět, na co si dát pozor.





Cesta mezi Prahou a Ostravou je věda. Lidi, kteří trasu absolvují jen výjimečně, o ní mají zkreslené představy. Když přijedu s ČD, někteří se děsí, co mě to napadlo. Proč nejezdím RegioJetem? Když naopak dorazím RegioJetem, ťuká si na čelo jiná skupinka lidí. A já se jen směju. Vím totiž, že způsob, jakým jsem přijela, byl zrovna ten nejideálnější. Pojďme se na to společně podívat.


Leoexpres

Pojďme nejdříve vyloučit tu nejhorší variantu. Se samotným Leoexpresem problém nemám. Naopak, vlak se mi líbí. Téměř jim ale nejezdím. Za ty tři roky jsem cestu LE absolvovala pouze dvakrát. Důvod? Příšerně vysoká cena. Když jsem dříve jezdila do Prahy či Olomouce jen na výlety, vycházel LE ještě dobře. Teď už ne. Před časem jsem měla na svém LE účtu 100 Kč kreditu. I přesto, že bych za jízdenku zaplatila o 100 Kč méně, mi LE stále vycházel velmi nevýhodně. Možná, že kdyby šlo o jednorázovou cestu, tolik by mi to nevadilo.


RegioJet

Chápu, že má RJ tolik fanoušků. Kafe zdarma a sushi za výhodnou cenu, kdo by to nebral.

RJ má čtyři tarify: Low cost, Standard, Relax a Bussines. Posledním zmiňovaným jsem nikdy nejela. Relax mám ráda, ovšem na trase Praha - Ostrava ho prakticky nevyužívám. Jezdila jsem jim z Ostravy do Olomouce, na tomto úseku vychází cenově dobře. Na Relaxu se mi líbí, kolik mám pro sebe prostoru. Obrovská sedačka, dost místa na nohy, věci i fenu a hlavně!!! všichni další lidi jsou v dostatečné vzdálenosti ode mne....

...což se nedá říct o třídě Standard. Zde jsou dvě možnosti, buď klasické kupé, nebo vůz Astra. Astra je mi sympatičtější, i když tam nedostanu dobrou kávu. Kupé je pro mne utrpení. Zavřít se s pěti dalšími lidmi do jedne pidi místnustky je na takového antisociála příliš.

Low costem jsem jela jen párkrát. Otevřený vůz, lidi sedí po čtyřch naproti sobě, wifi.

Co se týče ceny, není na tom RJ zrovna slavně. Nejhorší je, že se ceny jízdenek liší podle spoje. V neatraktivní hodiny se jede levněji. Pro představu: Když jsem v pátek v šest hodin jezdila z Prahy do Olomouce, vyšla cesta na 148 Kč. Odpoledne bych zaplatila nejméně 250...

RegioJetem jedu pouze tehdy, když chytnu levné jízdenky, nebo když si chci udělat radost a svést se Relaxem. Jinak pro mne nemá smysl.

Na závěr bych ještě chtěla dodat, že se mi nelíbí, jak o RJ někteří nároční cestující mluví. Pořád narážejí na nekvalitní personál, jako by si vůbec neuvědomovali, jak to mají páni stevardi náročné... a že vlak není totéž co restaurace!


České dráhy 

Pro některé je to sprosté slovo. Pro mne ne.

Nejpohodlnější a nejrychlejší je Pendolino.
Nejpohodlnější hlavně proto, že si v něm můžu rezervovat "austistickou" sedačku, tedy takovou sedačku, na kterém nemám souseda. Klidnější cestu bych si ani nemohla přát! Do Pendolina je povinné mít místenku. S trochou štěstí se dá pořídit za 35 korun (neváhám a beru!). S menším štěstím je místenka za 70 (tehdy už přemýšlím), bez štěstí za 100 (to už pro mne musí být čas odjezdu tak důležitý, že přestávám na cenu hledět).

Na Českých drahách mám ráda to, že vím přesně, kolik mne bude jízdenka stát, nehledě na dnu a čase odjezdu. S IN25 je to 276 korun, ani o chlup víc, ani o chlup méně. Z pravidla vychází levněji než RJ.




Jak jezdíte do Prahy vy?


Kája



Komentáře

  1. Káji, do Prahy nejčastěji jezdím RJ a to i jejich busy. Když můžu, taky volím "autistické" sedačky, ne vždycky si ráda popovídám. LE jsem zkusila snad jen jednou, z důvodu ceny. No a ČD beru v případě nejvyšší nutnosti. Mně osobně nejvíce vyhovuje práve RJ, můžou za to právě ty "výhody" ve stylu noviny, nápoje, občerstvení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Brna je to do Prahy autobusem fajn, jela jsem tak do Vídně. Ale víš jak, z Frýdku by to bylo nešikovné. :-D Ty zase do Brna nemůžeš Pendolinem.

      Vymazat
  2. Do Prahy vlakem jsem myslím jela jen jednou. Jinak tam jezdím autem, když jedeme s rodiči na výlet. Na koně jezdím vlakem Stadler, pohodlné, super. Když jsem jela ze Znojma do Vídně, to byla ale jiná liga. Dvouposchoďák, žádné drncání, prostě pecka :D <3

    OdpovědětVymazat
  3. Ad LE: Opravdu se říká, že je celkem drahý, ale když jsem se na to díval třeba ve srovnání s RJ, tak LE je většinou o 20 Kč dražší než RJ lowcost, ale levnější než RJ standard (a pak že jsou služby u RJ zdarma, když tam jsou takové rozdíly...).

    Osobně nejraději jedu do Prahy ČD s jednorázovým doplatkem do 1. třídy za cca. 150 Kč. Nebo si můžu koupit týdenní za 250 a můžu jezdit bez omezení, i tobě by se vyplatil. :-) U Pendolina mi místenka začíná na 100 Kč, několikrát jsem jel za 150, holt režijkáře nechtějí. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LE už jsem úplně přestala sledovat. Je fakt, že RJ poslední dobou strašně zdrahl, takže se to už asi vyrovnalo... Vlastně ani nevím, kdy jsem naposledy jela RJ celou trasu, myslím, že mě vycházel špatně i ve čtvrtek.
      Olomouc - Ostrava je to ještě v pohodě.

      Vymazat
  4. Občas jedu s malým trasu Praha - Ostrava - Frýdek - Místek a zpět (resp. ještě dál na obě strany), když to nejde autem. S malým vždycky volím dětské kupé v RJ a cenu moc neřeším (resp. ona se ta cena zprůměruje, když tam jedu za draho dopoledne/odpoledne a zpátky za levno pozdě večer).
    Z práce jsem jezdila na služebky do Ostravy taky RJ, zaměstnavatel nám platil Business třídu. Když to platí někdo jiný, je to fajn, ale za ty prachy to asi nestojí. Tedy stálo by, kdyby měl člověk zaručeno, že s ním pojedou v kupé jen 3 další kultivovaní lidé. Jednou jsem chytla celý Business vůz plný mladých Ostraváků, co měli namířeno do Prahy na nějakou akci. Dělali víc kraválu, než 7 dětí v dětském kupé. Tož asi tak. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne by byly peníze za Business vyhozené tak jako tak. Připlácet si za to, abych byla zavřená v kupé, hm, hm... :D
      Vlakem je to podle mne mnohem pohodlnější než autem, i když zpoždění jsou někdy neskutečné.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.