Jak přežít noc v autobuse

Noční cestování šetří spoustu času a také peněz, které byste jinak utratili za nocleh navíc. Není to ale zrovna komfortní záležitost. Po hodině cestování už nevíte, jak si sednout. A spát? To se zdá být úplně nemožné. Nebo ne? Se spaním v autobuse mám praxi. Dokážu se v něm vyspat, i když samozřejmě ne tak kvalitně, jako bych se vyspala v posteli. O své zkušenosti se s vámi podělím.




1. Před cestou se unavte 

Dejte si pořádnou procházku, zajděte na bazén, dělejte něco, po čem býváte unavení.


2. Oblečení 

Pohodlí začíná oblečením. Nedbejte na to, jak vypadáte, vezměte si to, co v čem je vám hlavně dobře. Tepláky jsou naprosto ideální - nebo se vám snad spí lépe v upnutých džínách? Převléct se samozřejmě můžete až na poslední zastávce před spánkem. Oblečení musí být dostatečně teplé. Kraťasy na noc schovejte. Připravte si mikinu. Zmrzlíkům vřele doporučuji i tlusté ponožky.


3. Polštář

Úžasná věc! Dobrou zkušenost mám s cestovními polštářky, dobře určitě poslouží i jakýkoliv jiný.


4. Deka 

V rámci šetření místa v zavazadle deku nevozím. Cestuju nízkoformátově. Deku nahrazuju oblečením, posledně jsem na sobě měla sukni oblečenou jako pončo... Jestli najdete místo, určitě si deku vezměte. Napadá mě, že by dobře mohl posloužit i spací pytel.


5. Klapky na oči, špunty do uší 

Světla jsou na silnicích důležitá, ale ve spánku dost ruší. Podobně může působit i hluk autobusu. To mě osobně spíše uspává, takže špunty nevozím. Bez zakrytých očí bych ale usínala špatně!


6. Uspávací hudba 

V autobuse je více podnětů než v ložnici. V usínání mi pomáhá poslech klidné hudby. Soustředím se jen na tóny, nic dalšího neřeším. Dejte pozor, aby vám do poslechu neskočila divoká písnička. 😎


7. Mějte pití po ruce 

Možná se proberete a budete mít žízeň. Byla by škoda se probudit úplně přehrabováním batohu. Nachystejte si láhev tak, aby byla po ruce, nejlépe do síťky na sedadle před vámi.


8. Nemyslete na to, že musíte spát 

Nic horšího dělat nemůžete. Hlavě se ale těžko přikazuje. Když vám spaní nepůjde, vzdejte to. Seďte a koukejte z okna. Pohled na stále stejnou vás dost možná ukolébá, nebojte.


A opravdu to jde? 

Jde. A hlavně si myslím, že se to dá natrénovat. První noc v autobuse možná nedopadne úplně dobře, ale po třetí noci vám ani nepřijde, že jste nespali v posteli. Já už bývám ráno úplně fit.
Jednou jsem dokonce šla od autobusu rovnou do práce.


Výlety, na kterých jsem spala v autobuse: 


Kája




Komentáře

  1. Na konci září pojedu autobusem do Skotska. Moc děkuji za tipy :) nikdy jsem v noci nejela a proto jsem se dost obávala. Článek se mi tudíž moc hodil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsem ráda, děkuji. :-) Skotsko bude určitě super. :-)

      Vymazat
  2. Mě ten monotónní hučivý zvuk autobusu vždycky strašně uspává a do 20 minut jsem většinou tuhý i když nechci. Nemáš nějaké rady jak neusnout?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám. V autobuse nejradši spím nebo polospím. Aby mi nebylo špatně, můžu maximálně poslouchat hudbu.
      Ve vlaku se zabvím, čtu nebo pracuju, a tak jsem čilá. V autobuse to nejde...

      Vymazat
  3. Spaní v autobusu fakt nepatří k mým oblíbencům. Když si vzpomenu na 18 hodin v autobuse směr Londýn, jímá mě hrůza. Ale když to jinak nejde :) Dodržuju skoro všechny tipy, super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cesta do Londýna je noční můra všech, kdo tam jeli autobusem. :-D
      Až se tam vydám znovu, určitě poletím!

      Vymazat
  4. Já ještě jako bonus přihodím kinedryl a pak je spánek jistý... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu se snažím vyhýbat. (https://www.kajinblog.cz/2018/08/droga-jmenem-kinedryl.html)

      Vymazat
  5. Jezdili jsme na noc na Slovensko a zpět. Já se vždycky vyspala v rámci možností v pohodě, protože já prostě usnu kdykoli a kdekoli. Můj muž nikdy nespal ani minutu, protože se do toho malého prostoru prostě nevešel, kolena si otlačoval o sedadlo před sebou. S tím se nic dělat nedalo, i kdyby sebevíc chtěl a žel ani sebevětší únava nebyla nic platná...

    OdpovědětVymazat
  6. Kdyz jsem na stredni jela busem do svycarska, za celou cestu jsem neusnula ani na chvilku, tam prijela totalni vyrizena a jakmile jsem padla do postele, spala jsem az do rana a ani me nevzbudila spoluzacka, ktera si uz aktivne myla, fenovala a zehlila vlasy :D nazpatecni cestě mi bylo spatne, lezla na me nejaka chripka a to uz jsem pospavala :D takze pokud je cloveku blbe, usne i v autobuse... a to ja nornalne nespim v buse ani v aute :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, moje noc s angínou cestou z Itálie nebyla moc slavná. Střídavě mi bylo horko a zima, bolelo mě v krku a skoro jsem se nemohla napít, jak to bylo nepříjemné. Odpočítávala jsem hodiny, než dojedeme do Prahy a než se dostanu na pohotovost. Usla jsem až doma.

      Vymazat
  7. Na mne platí jen bod číslo 1. Pokud nejsem unavená, neusnu ani na chvilku. Nočním spojům se tedy snažím vyhýbat, protože následující den jsem vždycky jako zombie. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Cesty autobusem jako takové mi nevadí, ale můj spánek bude záviset asi na tom, kam jedu :D Když jedeme na dovolenou, tak nedokážu spát v autobuse, mám problémy s nohama.. Zato když jsem jela z/do Holandska, tak to jsem spala tak tvrdě, že jsem zaspala i jednu zastávku :D Teď když jsme jeli naposledy na dovolenou, tak v autobuse nepříjemně pískalo kdo ví co, tak to mému spánku také nepřidalo.. Ale jinak souhlasím s uvedenými body :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jj pecka jde vidět, že víš o čem mluvíš. Mě stačil jen polštář a už s nim se mi spánek v autobuse rapidně zlepšil.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.