Čaj není jen na zahřátí, pití čaje je zážitek

Často se setkávám s názory, že pít horký čaj v létě je ujeté. Je-li myšlen zázvorový silák se skořicí a kurkumou, pak souhlasím. Takový čaj je opravdu na zahřátí. Pokud se však bavíme o popíjení zeleného čaje, jde úplně o něco jiného. Popíjet kvalitní čaj je zážitek. Pojďte to prožít se mnou.




Hodit pytlík do hrnku a zalít ho horkou vodou je o ničem.
S použitím sítek lze připravit kvalitní čaj, ale stále přicházíte o část čajového kouzla.
S krásným čajovým nádobím je to jiná! K tomu, které vidíte, mám ještě několik šálků.







Čajový výběr teď nemám zrovna široký. Pořád musím mít alespoň dva druhy zeleného čaje, černý čaj a pu erh. K tomu nejlépe ještě nějaký bílý a oolong. Že se v druzích nevyznáte? Přečtěte si můj článek, který vyšel na magazinovsem.cz: Čajů je hodně! Jaké druhy existují? 

Spolu budeme připravovat čaj jménem shincha. Zelený, japonský, výborný.

Jako první musím převařit vodu. Tu pak naliju do termosky. Nejlepší je termoska se zobáčkem (třeba tato), ale bohužel ji  teď nemám. Musí mi stačit obyčejná termoska z Pepca. Připravím si nádobí: gaiwan a šálek. Mělo by se nahřát, ale to dělám jen když jsem hodně dobře naladěná. Samozřejmostí je čajové moře, bez toho si netroufám čaj přelévat, většinou hodně vyliju.



Množství čaje odhaduju pohledem, nevážím ani nelžičkuju. Obsah gaiwanu důkladně očichám. 😊


Voda v termosce je příliš horká, zelený čaj by zkazila. Nabízejí se dva způsoby, jak to vyřešit: Buď můžu nechat termosku otevřenou, dokud teplota neklesne, nebo můžu vodu postupně chladit v šálku. Většinou se uchýlím k prvnímu způsobu, je méně namáhavý. 😇

Čaj na chvíli zaliju... vyliju... a je to! Teď jenom počkat na ideální teplotu. Nemám pusu z azbestu.



Důležité je si čaj pořádně vychutnat, nekopnout ho do sebe celý najednou. Nejdříve očichat, pak pomalinku srkat. Zde si dovolím přiložit starou fotku z čajovny Setkání v Praze. Jen tak ji nepřekonám. Omluvte tedy jiný šálek.



Teď ještě pár dalších zálevů. Je to moc dobrý čaj!


Kája

Komentáře

  1. Ahoj Kájo. Máš pěkné servisy :-) Já si už x let říkám, že si jednou pořídím krásné výstavní yixingské konvičky (a další, různé vzorované a tak) a na ně vitrínku. A tam si je vystavím a nikdo na ně nebude šahat! :-D
    Já čaje miluji, ale zrovna těm japonským jsem nepřišla nikdy na chuť. Mám ráda darjeelingy, nepály, assamy, v zimě dátu másalu, touareg nebo třeba zelený čaj s jasmínem... Teď v létě popíjím spíš lehké ovocné čaje, které se dají pít vřelé, vlažné i ledové. Takže jasná volba na léto. Jinak všechny čaje pečlivě vážím, patří to k tomu rituálu. A připravuji čaje jak stylem gong fu cha tak i naráz. To "termoskování" mě ale moc baví, má to svoje kouzlo :-) Zdraví tě Míša z www.italievbrne.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Já bych svoji sbírku ráda rozšířila o nějakou japonskou konvičku. Holt jsem na ty Japonce... :-D

      Vymazat
  2. Jak už psala Míša, krásné sety :-) hlavně ten modro-bílý :-). Je pravdou, že čaj si dávám spíše v zimě, nebo když v létě zmoknu, na zahřátí :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přece bych si nekupovala škaredé... :-D
      No. Nejradi bych tě vzala do čajovny a ukázala ti, v čem spočívá to kouzlo!

      Vymazat
  3. Párkrát jsme byli v čajovně, kde přímo před námi čaj připravovali.. Byl to opravdu zážitek sám o sobě :) Máš krásné to čajové nádobí :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentáře. :) Klidně se rozpovídejte, ráda si od vás něco přečtu.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Droga jménem KINEDRYL

Vykulená cestovatelka se raduje: Filánže stačily!

8 důvodů, proč nikdy nevydám knihu