Čaj není jen na zahřátí, pití čaje je zážitek

Často se setkávám s názory, že pít horký čaj v létě je ujeté. Je-li myšlen zázvorový silák se skořicí a kurkumou, pak souhlasím. Takový čaj je opravdu na zahřátí. Pokud se však bavíme o popíjení zeleného čaje, jde úplně o něco jiného. Popíjet kvalitní čaj je zážitek. Pojďte to prožít se mnou.




Hodit pytlík do hrnku a zalít ho horkou vodou je o ničem.
S použitím sítek lze připravit kvalitní čaj, ale stále přicházíte o část čajového kouzla.
S krásným čajovým nádobím je to jiná! K tomu, které vidíte, mám ještě několik šálků.







Čajový výběr teď nemám zrovna široký. Pořád musím mít alespoň dva druhy zeleného čaje, černý čaj a pu erh. K tomu nejlépe ještě nějaký bílý a oolong. Že se v druzích nevyznáte? Přečtěte si můj článek, který vyšel na magazinovsem.cz: Čajů je hodně! Jaké druhy existují? 

Spolu budeme připravovat čaj jménem shincha. Zelený, japonský, výborný.

Jako první musím převařit vodu. Tu pak naliju do termosky. Nejlepší je termoska se zobáčkem (třeba tato), ale bohužel ji  teď nemám. Musí mi stačit obyčejná termoska z Pepca. Připravím si nádobí: gaiwan a šálek. Mělo by se nahřát, ale to dělám jen když jsem hodně dobře naladěná. Samozřejmostí je čajové moře, bez toho si netroufám čaj přelévat, většinou hodně vyliju.



Množství čaje odhaduju pohledem, nevážím ani nelžičkuju. Obsah gaiwanu důkladně očichám. 😊


Voda v termosce je příliš horká, zelený čaj by zkazila. Nabízejí se dva způsoby, jak to vyřešit: Buď můžu nechat termosku otevřenou, dokud teplota neklesne, nebo můžu vodu postupně chladit v šálku. Většinou se uchýlím k prvnímu způsobu, je méně namáhavý. 😇

Čaj na chvíli zaliju... vyliju... a je to! Teď jenom počkat na ideální teplotu. Nemám pusu z azbestu.



Důležité je si čaj pořádně vychutnat, nekopnout ho do sebe celý najednou. Nejdříve očichat, pak pomalinku srkat. Zde si dovolím přiložit starou fotku z čajovny Setkání v Praze. Jen tak ji nepřekonám. Omluvte tedy jiný šálek.



Teď ještě pár dalších zálevů. Je to moc dobrý čaj!


Kája

Komentáře

  1. Ahoj Kájo. Máš pěkné servisy :-) Já si už x let říkám, že si jednou pořídím krásné výstavní yixingské konvičky (a další, různé vzorované a tak) a na ně vitrínku. A tam si je vystavím a nikdo na ně nebude šahat! :-D
    Já čaje miluji, ale zrovna těm japonským jsem nepřišla nikdy na chuť. Mám ráda darjeelingy, nepály, assamy, v zimě dátu másalu, touareg nebo třeba zelený čaj s jasmínem... Teď v létě popíjím spíš lehké ovocné čaje, které se dají pít vřelé, vlažné i ledové. Takže jasná volba na léto. Jinak všechny čaje pečlivě vážím, patří to k tomu rituálu. A připravuji čaje jak stylem gong fu cha tak i naráz. To "termoskování" mě ale moc baví, má to svoje kouzlo :-) Zdraví tě Míša z www.italievbrne.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Já bych svoji sbírku ráda rozšířila o nějakou japonskou konvičku. Holt jsem na ty Japonce... :-D

      Vymazat
  2. Jak už psala Míša, krásné sety :-) hlavně ten modro-bílý :-). Je pravdou, že čaj si dávám spíše v zimě, nebo když v létě zmoknu, na zahřátí :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přece bych si nekupovala škaredé... :-D
      No. Nejradi bych tě vzala do čajovny a ukázala ti, v čem spočívá to kouzlo!

      Vymazat
  3. Párkrát jsme byli v čajovně, kde přímo před námi čaj připravovali.. Byl to opravdu zážitek sám o sobě :) Máš krásné to čajové nádobí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Čajovny a celkově čaj miluju už od mala, kvůli chuti. Teď nedávno mě překvapil čaj matcha, já sem ho používala kvůli detoxikaci organismu a moc pomohl. Jinak děkuji zase za další pozitivní článek :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nádobí vypadá krásně. Ty bílo-modré hrníčky mají u nás v čajovně! To je taky asi jediné místo, kde piju čaj. Jinak mám ráda ještě bylinkové, čerstvé, ale to jen a pouze, kdy je mi blbě. Jinak čaje neumím příliš ocenit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak choď častěji do čajovny! :-D
      Taky jsem to tak kdysi měla... ale nějak se to zlomilo.
      Děkuji za návštěvu a komentář. :)

      Vymazat
  6. Nádherné konvičky, ale asi budu za barbara, protože jsem celou dobu myslela na to, jak by se z nich krásné nalévalo kafe :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, máš pravdu, to je hodně barbarské! :-D
      Ale co, taky mám kávu ráda.

      Vymazat
  7. Super, někdo další, kdo miluje čaje! Už jsem myslela, že dnes všichni pijí jen kafe :D Já čaje miluju, také je piju po celý rok, i když v tomto období znatelně více. Miluju zelený čaj, černý čaj, bylinkové, matchu a kvalitní sypané ovocné, na druhou stranu moc nemusím třeba bílý čaj. Tak pití zdar!

    OdpovědětVymazat
  8. Já teď k narozeninám dostal kilový pytel Rize, který zbožňuji :) a mohu jen doporučit!

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné čajové nádobí! Také si čaje vychutnávám, mám na ně doma dokonce vlastní skříňku. Miluji očichávání čajových lístků a stejně jako ty ujíždím hlavně na zeleném japonském. Milý článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, udělala jsi mi velkou radost. :) Zdravím čajového nadšence.

      Vymazat
  10. No má teda krásné setíky. :-) Já teda čaje v létě piju výjimečně, ale na podzim a v zimě je to skvělá věc. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.