Ekologie je móda aneb Nehroťte to

Na každém kroku nás někdo upozorňuje, že máme myslet na ochranu přírody, neprodukovat zbytečný odpad, nepoužívat jednorázové obaly a kdesi cosi. Všude slyšíme slova "udržitelnost", "zero waste"  a podobně. Stala se z toho móda. Na jednu stranu je to fajn, na druhou je mi proti srsti, jak to někteří strašně moc hrotí. Možná dnešním článkem zase někoho pobouřím, ale co neučím, je mi to zase nějak víc jedno... 



Co dělám pro ochranu přírody? 

Jako správné děvuše z hor mi není jedno, v jakém stavu je naše životní prostředí. To, co pro jeho ochranu dělám, je mi přirozené. Od mala mě vedou k tomu, že odpadky patří do koše a že se třídí do různých popelnic. Čím se zasluhuju v boji o čistou planetu?

  • Třídím odpad. Řekla bych, že pečlivě. Snažila jsem se to učit i děti ve škole, pro některé to byla jasná věc, jiným se to skoro nedalo vysvětlit.
  • Sbírám odpadky v přírodě. Co sakra vede lidi k odhazování odpadků jinam než do koše? Ve městě nad nimi většinou jen kroutím hlavou. V přírodě je beru a strkám do síťky na batohu. Nedávno jsem se zúčastnila hromadného úklidu kolem řeky. S parťákem jsme dostali na starost docela malý úsek, přesto jsme nasbírali plných pět pytlů. Proč? 👀
  • Snažím se neplýtvat vodou. Sprchuju se krátce.



  • Nekupuju si igelitky ani papírové tašky. Nákup nosím v plátěných nebo v kabelce/batohu či jen tak v rukách. Pokud s nákupem počítám, vždycky si tašky beru, když jdu do obchodu neplánovaně, většinou beru jen jednu dvě věci, takže žádnou tašku nepotřebuju. V obchodech s oblečením jsem igelitky odmítala dřív, než se za ně začalo platit, přišlo mi to zbytečné.

  • Ovoce a zeleninu nakupuju do vypratelných pytlíků.
  • Téměř si nekupuju balenou vodu, odmítám obaly navíc atd.
  • Jízdenky na vlak kupuju přes internet, nahrávají se na inkartu - šetřím papír. Musím se však přiznat, že to nedělám ani tak z lásky k přírodě jako z pohodlí a také pro to, že z nákupu přes internet získávám body, které pak můžu využít na jízdenku či inkartu zdarma.
  • Používám kosmetiku, která nebyla testovaná na zvířatech. Aspoň v to doufám.
  • Vyhývám se palmovému oleji. (Má to vůbec smysl...?)
  • Uklízím přírodními prostředky. Hlavně tedy octem, protože vyjde levně.
  • Neplýtvám jídlem. Jen málokdy vyhodím zapomenuté jablko, jinak sním vše, co koupím.



Hřeším! 

Jsou však věci, kterými pravidelně či občas hřeším. A víte co? Nic si z toho nedělám! Pečovat o planetu je krásná věc, ale přece tím nebudu týrat sebe, že ano. 

  • Uklízím bobky igelitovými sáčky. Papírové nemám ráda, špatně se mi s nimi uklízí.
  • Občas si koupím balenou vodu. Občas se holt stane, že svoji láhev zapomenu nebo si zrovna nemám kde dolít vodu. Než umřít žízní, to si tu vodu radši koupím. No a co. Láhev potom samozřejmě hned nevyhodím, vždycky najde nějaké využití.
  • Kupuju si krémy v plastových obalech. Existuje vůbec nějaká rozumná levná alternativa?
  • Jím mléčné výrobky. Což je prý totální kalamita katastrofa, na druhou stranu jsou výborné a tvoří pro mne podstatný zdroj bílkovin.
  • Používám klasické vložky. Každá správná eko víla už dávno přešla na kalíšek, ale víte, co vám na to řeknu? Fuuuuj. Možná se jednoho dne odhodlám a pořídím si textilní vložky. Zatím mi to přijde jako příliš drahá investice. 



Čiň s rozumem, ne proto, že je to in! 

Pomalu se dostáváme k pointě článku. 

Zapřisáhlé eko víly mě asi budu chtít v komentářích zbombardovat za ty mé hříchy. Ale proč? Neměly by mě spíš pochválit za ten seznam výše? Vždyť každý krok správným směrem je fajn. 
Vzpomínám si na rodinu bývalého: lednička přeplněná, jídlo se kazilo, každý den otevírali novou a novou minerálku a láhve nakonec vyhazovali do směsného odpadu. Brr. Co jsou proti tomu mé prohřešky? Tím chci říct, že není třeba nic hrotit

Dále: Jsou holky, které to všechno dělají jen proto, aby byly in. Aspoň mi to tak přijde třeba podle příspěvků na instagramu, ve kterých taaaak moc zdůrazňují, čím zrovna pomohly planetě. Představte si, že ta dokonalá instagramerka použila při vaření pokličku a tím snížila spotřebu elektřiny. Wow, tleskám. Tak k tomu ty pokličky jsou! 

Celkově mi mnohé blogové a instagramové příspěvky připadají jako póza. Že se někteří snaží zkoumat další a další super eko vychytávky, ale dělají to spíš proto, aby byli in, ne z přesvědčení. 

Takže milí zlatí, používejte rozum, je to nejlepší. ;)


Kája 

Tip na další čtení: 

Komentáře

  1. Já si úplně nejsem jistý, že by to byla móda. Resp. móda je pro mě něco, co je dnes IN a zítra už nebude. Osobně si myslím, že ten udržitelnější způsob života tady s námi zůstane.
    Co když lidé někdy v roce 2000 říkali o třídění odpadu to stejné - že je to móda? Ale lidi se tomu přizpůsobili a stalo se to jejich přirozeností.
    Asi jsem v tomto více optimističtější, ale zároveň naprosto souhlasím s tím, že je třeba masy lidí, co budou udržitelně nedokonalí, než hrstka vegan-zerowaste-lidí zalezených v jeskyni :D
    Jo a děkujeme za sdílení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem to trošku jinak. Narážela jsem hlavně na příspěvky na sociálních sítích, kde se holky chlubí, co všechno eko si nakoupily a co dělají (viz to s tou pokličkou, ano, opravdu se tím nejmenovaná slečna chvástala), a přitom je tak nějak jasné, že jim jde hlavně o to, aby byly in. Stejně tak jako vegani, kteří jsou vegani jen proto, že o tom někde slyšeli a je to in, ale chybí jim k tomu vnitřní přesvědčení.
      Možná jsem místo móda měla napsat póza.

      Vymazat
  2. Káji, já tě chválím! Taky nejsem dokonale zero waste (a nevím jestli se k tomu někdy dopracuju), ale snažím se redukovat, co jde. A o to podle mě jde, pokusit se alespoň malinko přírodě ulevit.

    OdpovědětVymazat
  3. Rozumně napsané. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsme na tom dost podobně, snažím se, ale nehrotím to...
    Papírové sáčky jsem použila jednou (když jsem u sebe neměla klasické igelitové) a byla ráda, že u koše je aspoň papírový a tedy... už nikdy víc :D já to s tím prostě neumím, přijde mi to dost nepraktické.. mám na vodítko vždy ty igelitové a aspon je nezapomínám doma.. ty papírové si nedovedu představit s sebou tahat.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A představ si uklid do papírového sáčku, když prší! :D
      Co si budeme povídat, nejekologištější by bylo ten bobek nechat ležet, ale to by se ve městě nedalo vůbec chodit... :-D

      Vymazat
  5. Dobře napsané. :) Občas mi připadá, že ekologie a ochrana přírody je pro některé lidi jenom póza a že to dělají jen tak na oko. Chránit planetu je přece možné i bez toho, abych to všude hlasitě rozhlašovala. Osobně se snažím dodržovat spoustu zásad, ale vím, že mám pořád značné mezery. Na druhou stranu si myslím, že kdyby každý dělal aspoň to málo jako přestal plýtvat jídlem, omezil spotřebu obalů nebo třídil odpad, planeta by na tom byla výrazně líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Nejde o to, aby se jeden pro přírodu roztrhal a ostatní na to kašlali. Každý musí dělat trochu a výsledek bude mnohem větší.

      Vymazat
  6. Isty cas som mala snahu nakupovat o bezobalovo. Obehla som si vsetky zero waste obchody v nasom meste s hrozou zistila, ze ceny v nich su 3 nasobne ako v beznom obchode. Dakujem uz lez z principu neprosim. Ked si clovek vsimne klientelu, ktora v nich nakupuje, tak väcsinou ide o damy prichadzajuce na drahom aute so znackovymi kabelkami. V bezobalovom obchode nechaju 300 € a nakup spociva v debnicke naplnenej mukou, cestovinami, olejom, nejakym zrnom. Cize nejde o kompletny jedalnicek a nieco budu musiet k tej sume 300 € este nakupit aj inde. Navyse i tieto obchody priznavaju, ze tovar im v nejakom obale prist musi a oni to nasledne premiestnia do ich flias a cisterien. Cize ja nakupujem v beznych obchodoch. Ovocie a zelenina sa daju kupit do latkovych vrecusok a pri potravinach preferujem kov a papier pred plastom. Tie su ovela jednoduchsie zrecyklovatelne.
    Dalej ma bavi snaha istej francuzkej neprirodnej kozmetiky (ktora sa prirodne snazi tvarit) o vysadzanie stromov s youtuberkami. To, ze kazdy mesiac posielaju zakaznikom do schranok uplne zbytocne zlavove kupony ich ocividne netrapi. A najmä v dnesnej dobe, ked to mozu poslat uplne pokojne mailom.

    A co robim pre prirodu ja? Pouzivam latkove tasky, sklenenu flasu na vodu, ovocie a zeleninu kupujem v pratelnych vrecuskach, pouzivam latkove odlicovacie tampony, viac pouzivam tuhe mydla a sampuchy, preferujem papier a kov pred plastovym obalom, celkovo nakupujem menej a nepotrebne oblecenie a veci darujem dalej, sadim stromy, pestujem kvety, bylinky na caj si sama nazbieram atd.

    Este k tvojmu clanku - ak nechces krem v plastovom obale, skus tie v hlinikovych. Tie sa daju lepsie recyklovat ako plast. Napriklad z tych lacnejsich ma AL obal napriklad Weleda.

    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za dlouhý komentář. :)
      Do bezoabalového obchodu jsem ještě nedošla... :D Ale používám pytlíky na ovoce a už jsem si i kávu kupovala přímo do sklenice, takže jsem ušetřila přírodu o použitý sáček. (NA to si budu muset navyknout!)
      Vypadá to, že nákupy v bezobalovém obchodě jsou pro některé jen známka luxusu, tak jako zbohatlíci mají iPhone jenom proto, že je to Apple a oni musí ukázat, že na něho mají. Samozřejmě to tak nemají všichni.
      Jestli myslíme stejnou nepřírodní kosmetiku... jo, taky je mi nesympatická!
      Děkuji za tip na krémy, mrknu na to.

      Vymazat
  7. Rozumné řešení. Také se snažím pomáhat přírodě, ale nebudu se nutit do něčeho, co je mi vyloženě nepříjemné (viz třeba ten kalíšek). Ale ona se spousta těch eko víl chová tak, že buď všechno nebo nic a pokud člověk udělá něco, co není úplně ekologické, hned se na něj slítnou a už nevidí všechno to, co pro přírodu udělal. A myslím si, že je lepší, když každý udělá něco, než aby hrstka těch "lepších" dělala všechno a ostatní nic.

    Lena z blogu eversincelen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou. :-) Děkuji za návštěvu a komentář.

      Vymazat
  8. Souhlasím s tebou. Též jsou věci, kterými se snažím pomoct, též mam své prohřešky, ale snažím se na tom pracovat tak, jak to dává smysl mně a nemám potřebu se s tím vytahovat. Moc se mi líbí, jak se nám doma povedlo eliminovat šuplík na igelitky, už jedině šitou tašku s sebou do obchodu a na Vánoce doufám, že dostanu šité sáčky na ovoce a zeleninu, abych se posunula dále.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.