Větrný mlýn se otáčel! aneb Výlet na Radhošť a do skanzenu

Vymyslela jsem výlet. Kvůli špatnému počasí jsme ho ale dva víkendy za sebou museli odložit. Teď se konečně konal opak nekonečného pršení. Obloha vymetená, teploměr nad dvacítkou. A tak jsme mohli vyrazit. Částečně za přírodou, částečně za historií.


výlet Beskydy

Z Pusteven na Radhošť a zpátky 

Pochodovat po horách ve 30. týdnu těhotenství není žádná legrace. Kondici bych na to měla, ale zádům se to moc nelíbí. Vlastně mě dost bolí i z obyčejných městských pochůzek a venčení. Není mi to zrovna blízké, ale musím se šetřit. Proto jsem místo náročné horské túry vymyslela pohodovou procházku z Pusteven na Radhošť. Tam a zpátky je to necelých osm kilometrů a převýšení nestojí za řeč. 

Pustevny se nacházejí v nějakých tisíci metrech nad mořem. Kdo nechce pěšky, může přijet z jedné strany kopce lanovkou, nebo z druhé strany kopce autem. Nám se víc hodila druhá možnost, což znamenalo vyhlídkovou jízdu skrz hory. Pod lanovkou bychom byli mnohem rychleji, ale nedovedu si představit, že bych na ní jela s Eliškou. 

Parkovné na Pustevnách stojí 150 Kč na den. Je to až moc oblíbené a navštěvované místo. Měli jsme štěstí, že jsme z domu vyjížděli už v osm, později bychom se na parkoviště ani nemuseli vejít. 

Cesta na Radhošť nabízí nádherné výhledy na všechny možné strany. Náležitě jsem si je užívala. V půlce cesty stojí socha Radegasta. Měří 320 cm a všichni se s ní fotí. Nebyli jsme výjimkou. Opět přišel vhod brzký čas odjezdu. Cestou na Radhošť jsme byli u sochy skoro sami, na zpáteční cestě jsme v těchto místech procházeli obrovským davem. 

Radegast socha

Na Radhošti jsem měla odměnu v podobě malinovky. Posezení ale nebylo zrovna příjemné, protože dost foukalo. Na místě jsme se zdrželi jen krátce. 

Beskydy Radhošť

Beskydy Radhošť

Beskydy Radhošť

Beskydy Radhošť


Kolem poledne jsme nasedli do vypečeného auta a jeli do Rožnova pod Radhoštěm

Valašská dědina s otočným mlýnem 

Po obědě v Eroplánu přišel čas na Valašské muzeum v přírodě. Má tři části: Dřevěné městečko, které znám až moc dobře, Mlýnskou dolinu, ve kterou jsem prošla loni a Valašskou dědinu, kde jsem dlouho nebyla, takže jsem nám ji vybrala pro tentokrát. Vstupné pro lidi bylo za stovku, pro Elišku za dvacku. Oficiálně by snad měla mít náhubek, ale nikomu nevadilo, že ho neměla. 

Mezi dřevěnými domečky jsem byla ve svém živlu. Co mě ale zaujalo nejvíc, byl dřevěný mlýn. Byl v něm mlynář, který vyprávěl, co a jak se dělalo. Představte si, mlýn fungoval jako domeček na kuří nožce. Dal se otáčet! Když se nad tím zamyslím, zní do logicky. Kdyby se mlýn nepřízpůsoboval směru větru, nic moc by se neudělalo. Dříve mě to ale vůbec nenapadlo. 

Valašské muzeum v přírodě

Valašské muzeum v přírodě

Valašské muzeum v přírodě

Valašské muzeum v přírodě

Valašské muzeum v přírodě

Valašské muzeum v přírodě


Dohromady jsem našlapala snad dvanáct kilometrů. Dokud jsme byli pryč, vůbec mi to nepřišlo, ale doma jsem byla pěkně vyřízená. (A taky pěkně opálená!)

Kája

Komentáře

  1. To muselo být hodně náročné s bříškem. Jsi šikulka! Ve skanzenu jsme byli, když jsme byly se sestrou malé, ale už si to moc nepamatuji. Takže ráda nějaký znovu navštívím. Otáčecí domeček zní suprove.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náročné to celkem bylo, ale zvládnout to šlo. Ono dost záleží, jak se zrovna vyspím. Někdy se mi chce jenom ležet, jindy mám chuť pořád něco dělat. V sobotu dost prospělo počasí. :)

      Vymazat
  2. Tyjo, na 30. týden slušný výlet! Nám se znovu na Pustevny a Radhošť moc nechce právě kvůli lidem. Byli jsme tam před 6 lety, zaparkovat se nám povedlo v kopci mimo parkoviště, ale těch lidí cestou! Připadala jsem si jak na Václaváku... Zato ve skanzenu jsme byli už s malým, tehdy sedmiměsíčním prckem a bylo to super. Plánuju tam znovu zajet ještě letos, v jiných skanzenech se mu líbilo, z tohoto bude zřejmě nadšený jako jeho rodiče. :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá jako super výlet! A moc krásné fotky, připadala jsem si jako bych byla doma a za to děkuji ♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.