Kojení na veřejnosti? Ano, ale...

Chuť vyjádřit se ke kojení na veřejnosti mám už dlouho, ale teprve teď je to pro mne aktuální. Internet je plný diskuzí na toto téma, vyjadřují se přirozeně hlavně ženy. Hodně z nich si stojí za tím, že se má kojit kdykoliv a kdekoliv. Pak je skupina, která s nimi úplně nesouhlasí, mezi nimi jsem i já. Myslím, že můj názor je patrný z nadpisu článku, ale dovolte mi se o tom trochu rozpovídat. 


Přirozená věc vs. intimní záležitost 

,,Kojení je přirozené!" Tak zní nejčastější argument propagátorek veřejného kojení. Odpůrci na to praví: 
,,Močení je taky přirozené, a přesto má normální člověk tendence se při něm skrývat." Rozzuřené kojilky nesouhlasí, kojení se s močením srovnávat nedá. Je to příjem potravy - a se svačinou se přece nikam neschováváme. Na každém šprochu pravdy trochu, toto není výjimka. Přirozená věc to skutečně je, ale se svačinou bych to nesrovnávala. Za kojením je mnohem víc. Je to taková intimní chvilka matky a dítěte, pro mne osobně jsou to ty nejhezčí okamžiky. A na to je třeba trocha soukromí a klidu! Láska je jen pro zúčastněné, ne pro čumily.  

Normálně se zakrýváme, proč se najednou odhalovat?  

Některé ženy ukazují víc, než jiné, ale všeobecně platí, že prsa nevystavujeme. Na rozdíl od mužských jsou vnímána jako erotický symbol. Po porodu konečně přichází řada na jejich nejdůležitější funkci, ale je to důvod je najednou ukazovat? Já to tak rozhodně nevnímám. Stále je to část těla, kterou by druzí vidět neměli. Kalhoty si taky před lidma sundávat nebudu. 

Ne každý je takový stydlín jako já, to je mi jasné. Maminky by ale měly brát trochu ohledu na okolí. Pro ostatní to může být nepříjemné. V podobných situacích nevím, co mám dělat, abych nevypadala, že šmíruju, nebo se naopak schválně odvracím a jsem pohoršená. Věřím, že nejsem sama.

Já jsem matka, kdo je víc? 

Kdo nechce sedět celé dny doma, kojení venku se nevyhne. I já jsem si ho už zkusila. Lahvičku s odsátým mlékem beru jako nouzové řešení, použila jsem ji zatím pouze v autobuse, když miminko křičelo a do cíle zbývalo patnáct minut. Když to aspoň trochu jde, nakojím. Najdu na to místo, kde nebudeme rušeni. Na Hukvaldech zvítězil výklenek v hradbě na odlehlém místě. Párkrát někdo nakoukl, ale myslím, že jsme nikoho nepohoršili ani neuvedli do rozpaků. 

Asi je poznat, že kojím, ale nic není vidět. Kolemjdoucí koukali jen na moje záda a miminčí nohy. 

Já se schovávám, některé jiné matky by se nejraději doslova vystavovaly. Díky bohu se s nimi setkávám většinou jen v diskuzích na internetu. Ohánějí se právem dítěte na kojení a prso jsou schopné vytáhnout kdekoli. Třeba na přednášce ve škole. Seděli jsme všichni v kruhu, když spolužačka bez ostychu vyvalila prso a kojila. Učitel z toho byl evidentně nervózní, nabízel jí svou pracovnu, ona to však nechápala (nebo nechtěla pochopit) a prohlašovala, že chce poslouchat přednášku. Myslím, že si aspoň mohla vzít židli někam na kraj, když tak nutně potřebovala kojit ve výuce. Jiné studentky-maminky kojily na chodbě, vhodných míst tam bylo víc než dost. 

Jiná matka vytáhla prso uprostřed kavárny. Opakem byla paní kojící v restauraci, která si sedla do rohu a otočila se tak, aby jí všichni viděli jen záda. 


Kojení na veřejnosti je podle mne v pořádku, pokud se z něj nedělá show "já jsem matka, kdo je víc". 
Jak to vidíte vy? 

Kája


P. S. Stejný názor mám už dost dlouho, narození miminka ho nijak nezměnilo. 

Komentáře

  1. Souhlasím s tebou, Káji. Kojení v případě, kdy se maminka nevystavuje a nědělá z toho show mi přijde úplně v pořádku. Ale "dobrý den, prsa ven" uprostřed davu lidí/společnosti se mi nelíbí. Ještě, když má dítě v šátku, tak je to ok, když si prso překryje ale jinak se mi to nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja s tebou úplne súhlasím. Kojenie je prirodzené, ale intímne. A ak sa už mamička rozhodne kojiť pred ostatnými, nech sa zakryje šatkou..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.