Studentka maminka: Jak si vedu ve škole?

Měsíc po porodu jsem začala studovat Učitelství pro 1. stupeň na Ostravské univerzitě. Komu o tom řeknu, ten se diví. V podobných situacích holky spíše přerušují studium. To bych ale nebyla já, kdybych si mateřství neudělala zajímavější. Myslím si, že se můžu s čistým svědomím pustit do povídání o prvním semestru*, i když ho ještě úplně uzavřený nemám. Zbývá mi rest v podobě testu z teorie hudby. 

Tentýž obor jsem již studovala v Olomouci. Udržela jsem se tam čtyři roky. Důvodů pro zanechání studia bylo více, rozpsala jsem se v článku Po roce budu opět studentka, tentokrát to dokončím a basta fidli. Mluvila jsem v něm rovněž o přijímacích zkouškách a o zápisu na novou školu. Článek je plný odhodlání a zmiňuje, že by mi nová univerzita měla uznat řadu již absolvovaných předmětů. Zde bych ráda navázala. Je to složitý proces, kvůli kterému jsem měla chuť studium hned na začátku vzdát. (A to jsem onen článek zakončila slovy Go girls! #neverstop...)


Připište mi kredity, už jsem toho zvládla dost! Nebo ne? 

K prvnímu zklamání došlo při pohledu na seznam nových předmětů.  Spárovat je se starými byla věda, neboť se teď vyučuje podle nového programu, který se od mého původního dost liší.  Několik dní jsem pročítala sylaby a dávala dohromady ty, které si byly aspoň trochu podobné. 

Našla jsem jich méně, než jsem doufala. Kromě párování působila problém také podmínka o způsobu zakončení předmětu. Ty, které v Ostravě končí zkouškou, musí být zkouškou zakončeny i jinde, aby byly uznatelné. Jenomže zatímco v Ostravě těch zkoušek mají hodně, v Olomouci bývaly oficiálně spíše zápočty. Kvůli tomu mi nemohli uznat třeba obecnou psychologii. Zápočtový test v Olomouci byl přitom těžší než letošní zkouškový v Ostravě. Podobný paradox bude s klavírem: V Olomouci jsem měla tři zápočtové přehrávky, v Ostravě je jedna. Zkoušková. Sóličko před učitelem si tedy střihnu ještě jednou. 

Vyplňte formulář. Formulář pedagogické fakulty! 

Na stole ležel dlouhý seznam předmětů, doklad o průběhu studia v Olomouci a hromada formulářů, které se těšily na vyplnění. Na vypsání toho bylo víc než dost: název, zkratku, počet kreditů a údaje o zakončení předmětů z Olomouce, a název, zkratku, počet kreditů a garanta předmětů z Ostravy. Strávila jsem nad tím pár hodin, informace jsem hledala na třech různých místech. 

Když jsem měla hotovo, objevila jsem jednu velkou vadu: Psala jsem to na formuláře s logem FAKULTY SOCIÁLNÍCH STUDIÍ. Druhé kolo bylo jednodušší, stačilo všechno opsat z původních papírů. Ale i tak. Dovedla bych si představit lepší program. 

Doručte formuláře na jednotlivé katedry 

Formuláře jsem měla nachystané na přelomu července a srpna, kdy bylo na vyřizování brzo. Ve druhé polovině srpna, kdy už by se něco řešit dalo, jsem pomalu praskala a na školu jsem neměla ani pomyšlení. Těch pár myšlenek, které mi ještě zbyly, vzaly za své po porodu. Realitu jsem začala brát v potaz až ke konci září. V době, kdy bylo na uznávání předmětů skoro pozdě. 

Těžko rozepisovat, jak moje zmatené zařizování probíhalo, sama se v tom neorientuju. Nejen, že bylo pozdě, ale vzhledem ke covidu bylo dost vyučujících doma. Byla jsem z toho na prášky a málem jsem studium zabalila dříve, než začalo. 
Elán se mi vrátil poté, co mi uznali první předměty. 

Do konce října nebude probíhat prezenční výuka

Blížil se první vyučovací den. Teprve teď jsem si úplně uvědomila, co jsem si způsobila, když jsem začala studovat s tak malým miminkem. To ho mám jako nechat někde na hlídání a odjet od něj do Ostravy?!? Postupně si na odloučení zvykáme, ale tehdy jsem si to nedokázala představit. Den před přednáškou naštěstí obě ostravské univerzity zrušily prezenční výuku a bylo po starostech. 

První týden se nic nedělo, od druhého se rozjely přednášky přes internet. Když to šlo, sledovala jsem je u rodičů. Věnovali se miminku a já jsem se mohla plně soustředit na školu. Když to nešlo, byla jsem doma a školu jsem sledovala alespoň po očku. Byla to pohoda, jen jsem si musela dát pozor na vypínání mikrofonu. Spolužáci by se divili, kdyby uprostřed matematiky slyšeli jéééje, copak to máme v plince?"



Původně měla být online výuka jen do konce října, nakonec tak asi bude probíhat celý rok. 

Příprava na zkoušky  

Šlo to lépe, než jsem očekávala. Určitě mi dost pomohlo, že jsem studovala pouze šest předmětů. Zbylé mi uznali a předměty z dalšího ročníku jsem si pro jistotu nezapisovala. Největší obavy jsem měla z matematiky. Protože se v ní srozumitelně probíraly věci, které už jsem kdysi slyšela, zvládala jsem ji bez potíží. Většinu znalostí jsem pochytila přímo ve výuce.

Mnohem náročnější byl předmět, do kterého bych to vůbec neřekla. Jmenuje se profesní komunikace. Dostali jsme obrovskou hromadu úkolů. Tolik času, kolik jsem nad nimi trávila, mi netrvalo ani malování šesti obrazů formátu A2 do olomouckého přemětu Malba...

Přes týden jsem studovala s miminkem v šátku, mimo něj totiž moc nenaspí. O víkendu jsem ho posílala na procházky s tatínkem nebo na návštěvu k babičce. Občas jsem měla pocit, že je toho na mne moc, ale jakmile jsem se dala do práce, viděla jsem, že mi to jde vlastně celkem rychle. 

Zkoušky, zkoušky, zkoušky 

Jako první, už v prosinci, jsem uzavřela profesní komunikaci. Zkouška byla po všech těch úkolech už jenom formalita. Další předměty na mne čekaly v lednu v podobě online testů. A pak tu byla obávaná matematika. Na tu jsem musela do školy. Skládala se ze dvou částí: z praktické písemné a teoretické ústní. Nakonec se ale psala i teorie. Nedovede si představit, jak se mi díky tomu ulevilo! 

Předzkouškové selfí

Zkoušku jsem plánovala až na konec ledna, abych měla dostatek času se připravit. Jednoho večera jsem však dostala šílený nápad: Půjdu pozítří! Tzn. o dva týdny dříve. Aspoň to budu mít za sebou! Možná jsem to neuměla dokonale, ale stačilo to na C. Uf. Bylo to skvělé rozhodnutí. 

Jde to! 

První semestr je za mnou. Celkem mi to jde. Třeba jednoho dne opravdu budu mít titul! Ale to je ještě vzdálená budoucnost. Zatím mi můžete držet palce v letním semestru. 

Kája


*Je to skoro 5 měsíců, co nejsem těhotná, ale pořád mám zafixované slovo trimestr. Semestr mi nějak nejde přes pusu prsty. 

Komentáře

  1. Uff, po tom, cos musela absolvovat si piš, že ti držím ve studiu palce :) Já jsem ještě na konci minulého roku vesele hlásala, že půjdu znovu studovat, ale teď po novém roce mě to přešlo. Dodělám momentální školu a hotovo. Možná to v budoucnu přehodnotím a do školy se vrátím, teď to ale nevidím. Gratuluju ke (skoro) uzavřenému semestru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tu hudebku zmáknu, tou už se vůbec nestresuju.
      Chápu, teď už se těšíš, až budeš mít klid. No a co, studovat můžeš začít kdykoli. Třeba klidně v padesáti, kdyby se ti potom zastesklo!

      Vymazat
  2. Klobúk dole, ako pekne si to zvládla! Myslím, že ty by si ho mohla dostať už teraz. Máš nemalú prax v odbore a myslím, že si si v ňom začala budovať aj celkom úspešnú kariéru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že už by mi to mohli dát! :D Nakonec budu nejstudovanější učitelka, když v podstatě budu mít dvě školy...

      Vymazat
  3. Je skvělé, žes to nevzdala. Držím palce :-)

    V kleci z představ

    OdpovědětVymazat
  4. Jsi opravdu odvážná, že ses pustila do studia s miminkem! Budu ti moc držet palce do letního semestru i do dalších let - to by bylo, aby ti ten titul nakonec nedali :-) A k té univerzitní administrativě, to je prostě hrůza. Dělala jsem na fakultě v administrativních vodách dva roky... a nikdy víc.

    OdpovědětVymazat
  5. To muselo být hodně náročné, samé papírování. Hlavně, že už to máš úspěšně za sebou.
    Jsi tedy znovu v prváku, nebo v jakém ročníku?
    Mě čeká poslední zkouška v úterý z matematiky. Také máme teoretickou a praktickou. Pak na chvíli klid. Ať se ti daří :)!
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to příšerné. Hlavně když jsem zjistila, že jsem všechno psala na špatné formuláře... :D
      Ano, jsem v prváku, ale měla bych vystudovat rychleji než za pět let.
      Držím s tou matematikou palce, je to zákeřný předmět.

      Vymazat
  6. Máš môj neskonalý obdiv :-) Držím ti päste :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ať jdou stejně dobře i další semestry. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Úplně chápu nechuť při vyplňování papírů a zoufalství v momentě, kdy to člověk napíše do špatného formuláře, tohle se mi stalo nespočetněkrát ;) Musím pogratulovat, ono studovat s mimčem musí být poměrně těžké, na durhou stranu si myslím, že online výuka to vcelku zjednodušuje ;) :D Aspoň k nečemu je aktuální situace dobrá! Budu držet pěsti nejen na další semestr! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To každopádně, nemusím tak moc řešit hlídání. Nějaké samozřejmě potřebuju i tak, ale je to flexibilnější. Na výuce syn může být klidně se mnou a povinnosti můžu plnit, kdy se to hodí. Já právě doufám, že bude distanční výuka co nejdéle. Klidně ať distančně státnicuju. :D Na druhou stranu bych se ráda vrátila do práce už do normálního provozu..

      Vymazat
  9. Člověk tě na chvíli spustí z očí a ty si stihneš pořídit dítě a školu! Gratuluju k obojímu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já mám radost, že Bloudička existuje a přesedlala na Blogspot!

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.