Postrach jménem látkové pleny. Je s nimi tolik práce, jak se říká?

S látkovými plenami je hodně práce, látkové pleny jsou nechutné, proč by si je někdo vybíral, když existují tak skvělé jednorázové, volba látkových plen je návrat na strom. Takové názory a domněnky se dočte každý, kdo dostane odvahu pročítat intenetové diskuze. A já exot jsem si látkové pleny vybrala několik let před narozením miminka. Je to opravdu taková hrůza? Podělím se s vámi o své zkušenosti, ale bacha, raději u čtení nic nesvačte.

Jak prát látkové pleny? Mám to jednodušší než babičky

To, že častěji peru, samozřejmě potvrzuju. Plenky házím do pračky po dvou až třech dnech v závislosti na spotřebě a v poslední době též teplotě vzduchu - v horku se rychle kazí. Díky automatické pračce to není nijak složitý proces. Nemusím plenky máchat ani vyvařovat. Prostě je narvu do pračky, přidám prací prostředky, navolím správný program a jdu na dvě hodiny dělat něco jiného. Pracnější je věšení, plenky pečlivě protřepávám a rovnám. Usušené je skládám a ukládám do koše. Nežehlím. 

Zpočátku jsem to dělala, protože byly tvrdé jak šmirgl papír. Naštěstí jsem zjistila, že když do pračky nasypu více prostředku, který má dezinfikovat, bělit a změkčovat, žehlení není potřeba. Rozhodně se nedá říct, že by mě látkové pleny nějak výrazně zaměstnávaly. 

Zabalit dítě do jednorázové plenky je jednodušší

Když jsem s látkovými začínala, byl to trošku boj. Jelikož je přebalování často se opakující činnost, po pár dnech jsem si novou dovednost perfektně osvojila. V tomto ohledu mám navíc nejhorší možnou variantu plen - obyčejné bavlněné čtvercovky a k tomu svrchní kalhotky. Existují rovněž kalhotkové pleny nebo dokonce pleny all in one, se kterými je balení snadnější.

Použít jednorázovou plenu zvládne každý blbec, použít látkovou zvládne ten blbec, který se nad problémem trochu zamyslí nebo si najde nějaký návod. Nevýhodu v tom nespatřuju. 

Látkové pleny se musejí často přebalovat 

V jednorázovkách je dítě neustále v suchu. Teoreticky by se nemusely měnit, dokud v nich nejsou hovínka. Častější výměna je ovšem na místě, i když to dítě nepozná, moč v plence je a rozkládá se. Nezní to zrovna hygienicky, že? Jednorázove plenky beru synkovi na výlety, pak ho přebaluju asi po třech hodinách. V látkové vydrží hodinu až dvě. Takže ano, přebalování je o něco častější, na druhou stranu představa, že jednorázovky stačí vyměnit během dne jednou nebo dvakrát, není reálná. 

Co byste si vybrali vy? Chodit co dvě hodiny na záchod, nebo si po obědě vyměnit plenku? 

S látkovými plenami se hrabeš v hovínkách

Varovala jsem vás, ať u článku nesvačíte! Musím dát za pravdu, ano, kolikrát jsem koulela očima, když jsem se snažila přeprat pokakanou plenku. Tak si ale říkám, že s jednorázovou plenou by to nebylo o moc lepší. Řekla bych, že hrabání v hovínkách tak nějak patří k miminkům. Umývat zadeček se musí tak jako tak. A popravdě, vyhodit jednorázovou plenu, aniž z ní vytřepu obsah, bych si asi netroufla. Leda že bych hned potom někoho poslala s košem! 

Výhody látkových plen 

  • Stojí o dost méně. Naši výbavu jsem pořídila za cca 2500 Kč. To je jako 6-7 pytlů plenek Pampers Care. Používat je neustále, máme jedno balení asi na týden...
  • Jsou příjemnější k pokožce. Než jsme po šestinedělí přešli na látkovky, neustále jsme řešili opruzeniny. Pak jsme se s nimi z ničeho nic rozloučili. 
  • Neprodukujeme tolik odpadu! Tajně zapláču nad každou pamperskou, do které syna zabalím. 

Svého rozhodnutí nelituju. Látkové pleny jsou pro mne správná cesta, ačkoli nijak neodsuzuju matky, které to mají jinak. Jednorázové pleny by mi sice uspořily trochu času, ale řekněte mi, co bych místo věšení a skládání dělala? Jsem přece na mateřské! 

Kája

Komentáře

  1. Panejo, ten cenový rozdíl je docela dechberoucí. To se vážně hodí vědět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si někdo koupí fungl nové all in one plenky, bude rozdíl menší, já jsem to vychytala se čtvercovkama z druhé ruky takto. :) Ale ta úspora tam určitě bude v každém případě.

      Vymazat
    2. ...a taky existují levnější jednorázovky.

      Vymazat
  2. Cenová úspora tam určite je. Ja som sa na látkovanie neodhodlala. Periem každý deň tak či tak, lebo moje dieťa sa zababre a čo dokáže narobiť aj v jednorázovke je občas sila, to si myslím naozaj nezáleží na tom, v čom je dieťa zabalené. Skôr som nenašla/nehľadala presné informácie ako čo k tomu látkovaniu treba.

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že sama používám kalíšek + látkové vložky, které jsou mnohem pohodlnější, levnější a ekologicky přívětivější, tak mi přijde samozřejmé jednou totéž aplikovat i na miminko s látkovými plínami. Díky, že jsi mě v tom utvrdila, že to není tolik práce navíc. :) Osobně ale věřím, že důležitým bodem je mít doma sušičku, nebo aspoň místnost na věšení prádla. Nedokážu si představit sušit pleny v malém bytě, kde je problém i s běžným oblečením. To už pak raději ty jednorázovky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určite áno, ja bojujem s miestom aj pre klasickú bielizeň, takže plienky neviem kde by som ak sušila cca 3/4 roka. Keďže sme zmestili ledva úzku práčku, o sušičke môžem ledva snívať

      Vymazat
    2. Látkové vložky jsem vždycky chtěla zkusit, ale nakonec jsem se k nim dostala až díky látkovým plenkám. Přemáchat pár vložek měsíčně, to už není žádný rozdíl.
      Sušička by určitě byla nápomocná, nicméně do nedávna jsem to zvládala v 1+1 (v rámci možností je to vcelku prostorný byt, ale i tak...). Teď jsem ráda, že můžu sušit na balkoně a o sušáky nezakopávám. :D

      Vymazat
  4. Přesně jak říká Marie, cenový rozdíl je opravdu velký. Věděla jsem, že jednorázové plenky jsou drahé, ale až tolik? Wow...
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se vyplatí!
      Obzvlášť když pak přijde ještě sourozenec a starší látkové plenky podědí... Což teda nevím, nevím, jak bude v mém případě. :D

      Vymazat
  5. Káji, mě látkovky nepohoršují :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hurá! I když... na blog mi chodí lidi, kteří to v mnohém vidí podobně jako já, takže se nedivím. :)
      Ač to slovní spojení vyloženě nenávidím, lidi mimo moji "sociální bublinu" mají na látkovky opačný názor.

      Vymazat
  6. Já tedy dítě nemám a ani ho vlastně ani neplánuju. Ale kdybych přece jen někdy nějaké měla, asi bych taky zkusila ty látkové. Už jen kvůli tomu, že bych nechtěla, aby mi to smrdělo v odpadkovém koši.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.