Moje zkušenosti s látkovými vložkami a menstruačními kalhotkami

Na začátku roku jsem se rozloučila s jednorázovými vložkami. Nahradila jsem je ekologičtějšími látkovými od Anavy a menstruačními kalhotkami Snuggs. Ačkoli téma úplně nezapadá mezi ostatní články, rozhodla jsem se o něm napsat, neboť mi připadá, že většina společnosti vidí eko pomůcky černě.


Postrčily mě k tomu látkové plenky 

Nebavilo mě každý měsíc kupovat nové zásoby a vadil mi igelit na spodní straně. Nelíbilo se mi ani, kolik vytvářím opadu. O látkové alternativě jsem věděla několik let, ale dlouho jsem se k ní nemohla odhodlat. Nechtěla jsem se do přechodu na látkové vložky nutit, a tak jsem čekala na vhodnou příležtost. A ta přišla po porodu. Kdy jindy začít, než v době, kdy třikrát týdně peru synáčkovy plenky? 

Výrobců existuje více, já jsem si vybrala Anavy. Objednala jsem čtyři klasické, dvě noční a tři slipové vložky. Přidala jsem k tomu nepromokavou taštičku, do které dávám použitou vložku, když jsem mimo domov. K narozeninám jsem dostala ještě noční kalhotky Snuggs

Jak se s nimi cítím? 

Jsou mi příjemnější než klasické vložky a myslím si, že toho více vsáknou. Na první pohled mě děsily tloušťkou, ta mi nakonec vůbec nevadí, jen k nočním modelům nedoporučuji nosit legíny či úplé džíny. Vzhledem k tomu, že se vložky nelepí, ale zapínají patentkami, nejsou vhodné volné kalhotky, v těch vložka ráda cestuje nebo se přetáčí. 

Na menstruačních kalhotkách se mi líbí, že v nich nepřekáží vložka. Kvůli materiálu, který je podobný/tentýž jako u plavek, je však nechci nosit celou dobu. Bavlna je lepší. Vlastním noční model, který má savou vrstvu "od začátku až do konce". Spím v nich první či druhou noc, v závislosti na síle, a už nevím, jak vypadá špinavé prostěradlo. Časem si plánuji koupit další. Sáhnu nejspíš po teen modelu, protože jsem drobná. Budou praktické na sport nebo na výlety.

Otázky a odpovědi 

Není lepší kalíšek? 
Těžko říct. Jisté je, že vychází levněji, ale není to nic pro mne, nehodlám ho zkoušet. Nikdy jsem nepoužila ani tampon, přičí se mi představa do sebe něco strkat a mít to tam x hodin. 

Jak je prát? 
Je-li to možné, vložku hned po použití vyperu v umyvadle obyčejným mýdlem a teplou vodou. Do pračky je obvykle dávám společně s plenkami. Peru je na 60 stupňů s předpírkou - ale tu dávám kvůli těm plenkám, vložky by se bez ní obešly. Kromě pracího gelu přidávám ještě ekologický prací prostředek na plenky od Bio-D. Má dezinfikovat a odstraňovat skvrny.  Ani na bílé vložce není po vyprání nic vidět. Proto prášek na pleny (a nemusí to být nutně tento konkrétní) doporučuji všem. 

Co s použitou látkovou vložkou mimo domov? 
Dám ji do nepromokavé taštičky a tu potom do batohu nebo kabelky. 

Jak bys to jako udělala na dovolené? 
Odpůrci občas shazují látkové vložky nebo kalhotky tím, že jsou nepraktické na dovolenou. Na tom něco je, i když si dovedu představit okolnosti, za kterých bych to v pohodě zvládla se svými pomůckami. Přesto takové poznámky považuji za zcestné. Zakoupením látkových vložek jsem se přece nezavázala k tomu, že už budu používat výhradně je! Klidně si můžu koupit na dovolenou balík jednorázovek. Látkové se ve skříni nezkazí, počkají na další měsíc. 

Smrdí to? 
Jasně že jo. Stejně jako jednorázovky, když si je necháte příliš dlouho. Jinak ne. 

Kája

Komentáře

  1. Díky za tenhle osobní vhled. Nad pořízením něčeho, co nebude jednorázové, uvažuji už delší dobu, tak snad se taky konečně rozhoupu a vyberu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. O kalhotkách už nějaký čas uvažuju. Ale nevím, jestli jsou dostatečně savé. Já první dva dny používám tampón i vložku současně a co dvě hodiny musím obojí vyměnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uch, tak to nevím, co zatím kalhotky v kombinaci s tamponem? Vydržely by déle než ta vložka.

      Vymazat
  3. Já všude propaguji kalíšek. Neskutečně mi celou menstruaci ulehčuje, je pohodlný, že o něm celý den nevím, krev se v něm nerozkládá, takže vůbec nesmrdí, a na cestách (což jsem teď prakticky celé léto v kuse, protože pracovat můžu odkudkoliv) nemusím řešit žádné zásoby jednorázových potřeb. Kalíšek kombinuji s látkovými intimkami a už si ani nepamatuji, jak jsem to dělala dříve, protože toto je úplně perfektní řešení. Vlastně mi poslední roky, co používám kalíšek, ani nevadí, že nějakou menstruaci mám. :) Také plánuji o alternativách psát článek, jen čekám, než mi sestra podá report k menstruačním kalhotkám, které jsem jí před pár měsíci dávala k narozeninám. Ségře kalíšek nevyhovoval, je to asi individuální. Důležité je, že jsou tyto udržitelné možnosti dostupné a každá si můžeme vybrat, pro co se rozhodneme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že je kalíšek fajn, ale v blízké budoucnosti se k němu určitě neodhodlám. Na cestování je jistě praktičtější než látkové vložky, které se musí co nejdříve vyprat.

      Vymazat
  4. Kalíšek mě taky nikdy nelákal :/ Teď používám kombinaci eko a neeko pomůcek. Je super, že je tolik možností :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ďakujem za tento článok! Síce som sa zatiaľ na žiadnu eko cestu ešte neodhodlala, ale čím viac informácií na bude, tým lepšie podľa mňa.

    OdpovědětVymazat
  6. Třeba já už delší dobou přemýšlím o těch menstruačních kalhotkách. Že bych si je jako mohla také pořídit. Na noc by byly skvělé. Ale asi prostě čekám na to, až je budou prodávat normálně v obchodě. Nevyhovuje mi, kdy si musím něco kupovat přes internet. Věc, kterou si chci koupit si musím nejdřív pořádně prohlédnout a osahat si ji. Jinak mám pocit, jako bych kupovala zajíce v pytli.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.